Tyreoidit: möjliga orsaker och botemedel

Tyreoidit

Tyreoidit innebär att sköldkörteln är inflammerad. När vi lider av åkommor relaterade till sköldkörteln, påverkar det vår fysiska och psykiska kapacitet på ett genomträngande sätt. Sköldkörteln är en av de viktigaste endokrina körtlarna i vår kropp. Den avsöndrar några av de allra mest nödvändiga hormonerna som vi behöver för att vår kropp ska fungera effektivt.

Den här körteln som sitter på halsen är ansvarig för att reglera; hur vi förbränner kalorier, hjärtrytm och även andra rytmer i vår kropp. Det allra viktigaste den här körteln ansvarar för, är hur våra celler använder sin energi för sina vitala processer.

Av de existerande sköldkörtelinflammationerna visar majoriteten symptom från Sköldkörtel2

 Hashimotos struma

Även om den bakomliggande orsaken till att sjukdomen uppstår är okänd, så verkar det tyda på att det finns en genetisk faktor inblandad.

Den här är en autoimmun sjukdom vilket betyder att kroppen producerar defensiva celler (antikroppar) som attackerar den egna sköldkörtelns celler. Körteln blir inflammerad och cellerna förstörs allt eftersom vilket leder till hypotyreos på grund av att sköldkörtelns produktion av hormoner minskas.

I huvudsak ger den här sjukdomen samma symptom som hypotyreos: överkänslighet mot kyla, förstoppning, en känsla av utmattning, blek och torr hud, svaga och sköra naglar och hår, oförklarlig viktökning, och menstruationen kan vara mycket riklig.

Behandling av Hashimotos struma

Mer än en direkt behandling av sjukdomen får man istället en serie förhållningar som ska hjälpa kroppen att bekämpa denna sjukdom.

  1. Det är mycket viktigt att vi förstår att 70 % av vårt immunsystem finns i våra tarmar. Så ju bättre vår tarmflora är desto mer effektiv blir kampen mot denna autoimmuna sköldkörtelinflammation. Därför är det viktigt att äta probiotika för att förbättra vår tarmflora. Probiotika hjälper till att bli av med eventuell Tyreoidit2

    Symtomen från tyreoidit kan lindras och även förbättras tack vare akupunktur, en vetenskap djupt rotad i den asiatiska kulturen och som nu erbjuds som alternativ till sjukhusvård i länder som till exempelvis Norge.

    Förenklat hjälper akupunktur till med att reorganisera och balansera ämnesomsättningen i allmänhet. Detta tvingar sköldkörteln att fungera korrekt.

    När vi använder akupunktur för att hjälpa olika delar av kroppen och för att ge en avslappnande effekt, påverkar det vår hjärna och stimulerar dess aktivitet och produktionen av hormoner.

    Dessutom kan man använda akupunktur för att behandla de symtom som sköldkörtelinflammation orsakar.