Tyreoidit: möjliga orsaker och botemedel

Tyreoidit: möjliga orsaker och botemedel
Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu

Skriven och verifierad av Kirurg Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu.

Senaste uppdateringen: 04 januari, 2023

 

Tyreoidit innebär att sköldkörteln är inflammerad. När vi lider av åkommor relaterade till sköldkörteln påverkar det vår fysiska och psykiska kapacitet på ett omfattande sätt. Sköldkörteln är en av de viktigaste endokrina körtlarna i vår kropp. Den avsöndrar några av de allra mest nödvändiga hormonerna som vi behöver för att vår kropp ska fungera effektivt.

Den här körteln som sitter i halsen är ansvarig för att reglera hur vi förbränner kalorier, hjärtrytmen och även andra rytmer i vår kropp. Det allra viktigaste den här körteln ansvarar för är hur våra celler använder sin energi för sina vitala processer.

Allmän information om behandling av sköldkörtelinflammation

Behandlingen av sköldkörtelinflammation beror på vilken variant man lider av. Generellt försöker man dock behandla och få slut på inflammationen så att sköldkörteln kan återhämta sig och uppnå normal “arbetstakt”.

Allopatisk medicin kan innebära antiinflammatorisk medicin mot smärta (från ibuprofen till prednisolon). Man kan även behandlas med konstgjort sköldkörtelhormon om man lider av hypotyreos.

Kinesisk medicin använder örter såsom ginseng, ingefära eller myntaoch har uppnått goda resultat med att stimulera eller kontrollera sköldkörtelns funktion. Inom naturmedicin använder man ashwagandha (indisk ginseng) och guggul för hypotyreos. Båda hjälper sköldkörteln att producera sina hormoner. Maca rekommenderas om man är i klimakteriet.

När det gäller kopplingen mellan sköldkörtelinflammation och näringsbrist är det viktigt att komma ihåg att sköldkörtelns funktion är beroende av jod. I europeiska länder är det normalt att äta salt med tillsatt jod, medan det i länder som USA inte är det.

Jod är ett mineral som saknas i den amerikanska kosten. För att få i sig en passande dos av jod är det en god idé att använda salt med tillsatt jod eller att äta havsväxter som alger och sjögräs. 

Olika sköldkörtelinflammationer

Problem med sköldkörteln

Hashimotos struma

Även om den bakomliggande orsaken till att sjukdomen uppstår är okänd, pekar bevisen mot att det finns en genetisk faktor.

Den här är en autoimmun sjukdom vilket betyder att kroppen producerar defensiva celler (antikroppar) som attackerar den egna sköldkörtelns celler. Körteln blir inflammerad och cellerna förstörs allt eftersom, vilket leder till hypotyreos på grund av att sköldkörtelns produktion av hormoner minskas.

I huvudsak ger den här sjukdomen samma symptom som hypotyreos: överkänslighet mot kyla, förstoppning, en känsla av utmattning, blek och torr hud, svaga och sköra naglar och hår, oförklarlig viktökning samt riklig menstruation.

Behandling av Hashimotos struma

Snarare än en direkt behandling av sjukdomen får man istället en serie förhållningar som ska hjälpa kroppen att bekämpa denna sjukdom.

 1. Det är mycket viktigt att vi förstår att 70 % av vårt immunsystem finns i våra tarmar. Så ju bättre vår tarmflora är, desto mer effektiv blir kampen mot denna autoimmuna sköldkörtelinflammation. Därför är det viktigt att äta probiotika för att förbättra vår tarmflora. Probiotika hjälper till att bli av med eventuell candidiasis eftersom hypotyreos får svamp att florera, och därmed försämras immunförsvaret ännu mer.
 2. Det har bevisats att det hos vissa hjälper att utesluta gluten i kosten för att minska autoantikropparna till normala nivåer. Så under i 3-6 månader undviker man vete, råg och korn.
 3. Om nivåerna av autoantikroppar är förhöjda är det speciellt viktigt att reducera jod och inte äta mer än 1000 mg per dag.
 4. D-vitamin hjälper till att reglera immunförsvaret. Det är av stor betydelse att man regelbundet vistas utomhus.
 5. Minska på stressen, eftersom stress ökar hormonet kortisol i kroppen, vilket leder till att framställningen av sköldkörtelhormoner hämmas genom störning av dejodinaser.
 6. Det finns sjukdomar som ökar binjurens utsöndring av kortisol, såsom en överbelastad lever, hyperglykemi, insulinresistens, etc. Det är därför av största vikt att få bukt med dessa sjukdomar.
 7. Avgifta kroppen från möjliga gifter, såsom bekämpningsmedel, lösningsmedel, kemikalier eller tungmetaller.
 8. Selen hjälper till att minska nivån av antikroppar som bekämpar sköldkörteln och gynnar omvandlingen av T4 (ett sorts reservhormon) till T3 (ett aktivt hormon). Selen spelar en betydande roll i sköldkörtelns funktion och skyddar det mot noduler och cancer.
 9.  Korrigera mineral- och vitaminbrister, såsom järnbrist, B12-brist eller folsyrebrist. Ta samtidigt extra B2-, B3- och B6-vitaminer samt A-vitamin.
 10. Det är även av största vikt att man utövar lätt till medelhård regelbunden träning utan att överanstränga sig, samt att man får tillräckligt med sömn.

De Quervain’s sköldkörtelinflammation

Mest troligt kommer sjukdomen från virus, den medför smärtor på halsen i motsats till tidigare nämnda symtom. Symtom på hypertyreos uppstår och håller i sig i 1-3 månader varefter normal funktion följer. En femtedel av fallen drabbas dock av kronisk hypertyreos.

Hypertyreos uppstår när sköldkörteln producerar mer hormon än vanligt, och sköldkörtelhormonerna i blodet blir därmed förhöjda. Bland de vanliga symtomen finns:

 • Överkänslighet mot värme
 • Trötthet, utmattning och koncentrationssvårigheter
 • Ökad aptit
 • Viktminskning
 • Frekvent tarmtömning och diarré
 • Rastlöshet, ångest, nervositet
 • Ökad svettning
 • Struma (synligt inflammerad sköldkörtel)

För att bekämpa de symtom som uppstår kan det hjälpa att dricka ett avkok på grönt te tillsammans med citronmeliss. Drick detta två gånger per dag. Dess antioxidativa egenskaper kan lugna en hyperaktiv sköldkörtel.

Postpartum tyreoidit

Efter en graviditet kan vissa kvinnor drabbas av att antikroppar attackerar sköldkörteln. Detta sker ofta 4-6 månader efter förlossningen. Detta kan orsaka både rubbningarna hypotyreoidit och hypertyreoidit.

Tyst tyreoidit

Denna sköldkörtelinflammation påminner om den tidigare nämnda, men kan uppstå hos båda könen. Orsaken  är okänd.

Tyreoidit orsakad av medicin eller droger

Bieffekter av vissa mediciner som litium, amiodaron, interferon eller cytokiner. Dessa kan orsaka både hypotyreoidit och hypertyreoidit, men dessa lägger sig om man slutar att äta medicinerna.

Sköldkörtelinflammation efter strålning

Patienter som behandlats med radioaktiv jod eller patienter som strålats vid olika cancerbehandlingar kan drabbas av sköldkörtelinflammation, där symtom från hypertyreoidit uppstår.

Akut infektiös tyreoidit

Uppstår från bakterier eller andra infektiösa mikroorganismer. Symtomen varierar. Smärtor kan förekomma men är inte nödvändiga, men personen känner sig ofta sjuk från infektionen. När infektionen behandlas försvinner oftast symtomen (vanligtvis från hypotyreoidit).

Akupunktur och tyreoidit

Akupunktur för tyreoidit

Symtomen från tyreoidit kan lindras och även omvändas tack vare akupunktur – en behandlingsform djupt rotad i den asiatiska kulturen och som nu erbjuds som en alternativ behandling i länder som exempelvis Norge. Kort sagt hjälper akupunktur till att omorganisera och balansera ämnesomsättningen i allmänhet. Detta tvingar sköldkörteln att fungera korrekt.

När vi använder akupunktur för att hjälpa olika delar av kroppen och för att ge en avslappnande effekt, påverkar det vår hjärna och stimulerar dess aktivitet och produktionen av hormoner. Dessutom kan man använda akupunktur för att behandla de symtom som sköldkörtelinflammation orsakar.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.