Tyreoidit: möjliga orsaker och botemedel

juni 22, 2015

Tyreoidit

Tyreoidit innebär att sköldkörteln är inflammerad. När vi lider av åkommor relaterade till sköldkörteln, påverkar det vår fysiska och psykiska kapacitet på ett genomträngande sätt. Sköldkörteln är en av de viktigaste endokrina körtlarna i vår kropp. Den avsöndrar några av de allra mest nödvändiga hormonerna som vi behöver för att vår kropp ska fungera effektivt.

Den här körteln som sitter på halsen är ansvarig för att reglera; hur vi förbränner kalorier, hjärtrytm och även andra rytmer i vår kropp. Det allra viktigaste den här körteln ansvarar för, är hur våra celler använder sin energi för sina vitala processer.

Av de existerande sköldkörtelinflammationerna visar majoriteten symptom från hypotyreos, förutom de Quervains sjukdom som ger symptom från hypertyreos men det de har gemensamt är en inflammation av sköldkörteln.

Allmän information om behandling av sköldkörtelinflammation

Behandlingen av sköldkörtelinflammation beror på vilken variation man lider av. Men generellt så försöker man behandla och få slut på inflammationen så att sköldkörteln kan återhämta sig och uppnå normal ”arbetstakt”.

Allopatisk medicin kan innebära antiinflammatorisk medicin mot smärta (aspirin, eller ibuprofen till prednisolon). Kan också innebära att man får äta konstgjort sköldkörtelhormon ifall man har hypotyreos.

Kinesisk medicin använder örter såsom ginseng, ingefära eller mint och har uppnått goda resultat med att stimulera eller kontrollera sköldkörtelns funktion.

Inom naturmedicin använder man ashwagandha (indisk ginseng) och guggul för hypotyreos. Båda hjälper sköldkörteln att producera sina hormoner. Maca rekommenderas ifall man är i klimakteriet.

När det gäller förhållandet mellan sköldkörtelsinflammation och näringsbrist är det viktigt att komma ihåg att sköldkörtelns funktion är beroende av jod. I europeiska länder är det normalt att äta salt med tillsatt jod medan det i länder som USA inte är det. Jod är en mineral som saknas i den amerikanska dieten. För att få i sig en passande dos av jod är det en god ide att använda salt med tillsatt jod eller äta havsväxter som alger och sjögräs. 

Olika sköldkörtelinflammationer

Sköldkörtel2

 Hashimotos struma

Även om den bakomliggande orsaken till att sjukdomen uppstår är okänd, så verkar det tyda på att det finns en genetisk faktor inblandad.

Den här är en autoimmun sjukdom vilket betyder att kroppen producerar defensiva celler (antikroppar) som attackerar den egna sköldkörtelns celler. Körteln blir inflammerad och cellerna förstörs allt eftersom vilket leder till hypotyreos på grund av att sköldkörtelns produktion av hormoner minskas.

I huvudsak ger den här sjukdomen samma symptom som hypotyreos: överkänslighet mot kyla, förstoppning, en känsla av utmattning, blek och torr hud, svaga och sköra naglar och hår, oförklarlig viktökning, och menstruationen kan vara mycket riklig.

Behandling av Hashimotos struma

Mer än en direkt behandling av sjukdomen får man istället en serie förhållningar som ska hjälpa kroppen att bekämpa denna sjukdom.

 1. Det är mycket viktigt att vi förstår att 70 % av vårt immunsystem finns i våra tarmar. Så ju bättre vår tarmflora är desto mer effektiv blir kampen mot denna autoimmuna sköldkörtelinflammation. Därför är det viktigt att äta probiotika för att förbättra vår tarmflora. Probiotika hjälper till att bli av med eventuell candidiasis eftersom att hypotyreos får svamp att florera och därmed försämras immunförsvaret ännu mer.
 2. Det har bevisats att hos vissa hjälper det att utesluta gluten i kosten för att reducera autoantikropparna till normala nivåer. Så under en period från 3 månader till 6 månader undviker man vete, råg och korn.
 3. Om nivåerna av autoantikroppar är förhöjda är det speciellt viktigt att reducera jod och inte äta mer än 1000 mg per dag.
 4. D-vitamin hjälper till att regulera immunförsvaret. Det är av stor betydelse att man regelbundet vistas utomhus.
 5. Minska på stressen eftersom stress ökar hormonet kortisol i kroppen, vilket leder till att framställningen av sköldkörtelhormoner hämmas genom att störa dejodinaser enzymer.
 6. Det finns sjukdomar som ökar den adrenala avsöndringen av kortisol så som en överlastad lever, hyperglykemi, insulinresistens etc. Det är därför av största vikt att få bukt med dessa sjukdommar.
 7. Avgifta kroppen från möjliga gifter såsom bekämpningsmedel, lösningsmedel, kemikalier eller tungmetaller.
 8. Selen hjälper till att minska ned nivån av antikroppar som bekämpar sköldkörteln och gynnar omvandlingen av T4 (ett sorts reserv hormon) till T3 (ett aktivt hormon). Selen spelar en betydande roll i sköldkörtelns funktion och skyddar det från noduler och cancer.
 9.  Korrigera mineral- och vitaminbrister såsom järnbrist, B12brist eller folsyrebrist. Ta samtidigt extra B2-, B3-, B6-vitaminer samt A-vitamin.
 10. Det är också av största vikt att man utövar en lätt till medelhård regelbunden träning utan att överanstränga sig samt att man får nog med sömn.

De Quervain’s sköldkörtelinflammation

Mest troligt kommer sjukdomen från virus, den medför smärtor på halsen i motsats till tidigare nämnda symtom. Symtom från hypertyreos uppstår och håller i sig i en till tre månader varefter en normal funktion följer. En femtedel av fallen drabbas dock av kronisk hypertyreos.

Hypertyreos uppstår när sköldkörteln producerar mer hormoner än vanligt och sköldkörtelhormonerna i blodet blir därmed förhöjda. Bland vanliga symtom finns:

 • Överkänslighet mot värme
 • Trötthet, utmattning och koncentrationssvårigheter
 • Ökad aptit
 • Viktminskning
 • Frekvent tarmtömning och diarré
 • Rastlöshet, ångest, nervositet
 • Ökad svettning
 •  Struma (synligt inflammerad sköldkörtel)

För att bekämpa dessa symtom som uppstår kan det hjälpa att dricka en infusion på grönt te tillsammans med citronmeliss. Drick detta två gånger per dag. Dess antioxidanta egenskaper kan lugna en hyperaktiv sköldkörtel.

Postpartum tyreoidit

Efter en graviditet kan vissa kvinnor drabbas av att antikroppar attackerar sköldkörteln. Detta sker ofta 4 till 6 månader efter förlossningen. Detta kan orsaka både rubbningarna hypotyreoidit och hypertyreoidit.

Tyst tyreoidit

Denna sköldkörtelinflammation påminner om den tidigare nämnda men den kan uppstå hos båda könen och orsaken till sjukdomen är okänd.

Tyreoidit orsakad av medicin eller droger

Bieffekter av vissa mediciner som litium, amiodaron, interferon eller cytokiner. Dessa kan orsaka både hypotyreoidit och hypertyreoidit men dessa lägger sig ifall man slutar att äta medicinerna.

Sköldkörtelinflammation efter strålning

Patienter som behandlats med radioaktiv jod eller patienter som strålats vid olika cancerbehandlingar kan drabbas av sköldkörtelinflammation där symtom från hypertyreoidit uppstår.

Akut infektiös tyreoidit

Uppstår från bakterier eller andra infektiösa mikroorganismer. Symtomen varierar. Man kan ha smärtor men behöver inte ha det, men personen känner sig ofta sjuk från infektionen. När infektionen behandlas försvinner oftast symtomen (vanligtvis från hypotyreoidit).

Akupunktur och tyreoidit

Tyreoidit2

Symtomen från tyreoidit kan lindras och även förbättras tack vare akupunktur, en vetenskap djupt rotad i den asiatiska kulturen och som nu erbjuds som alternativ till sjukhusvård i länder som till exempelvis Norge.

Förenklat hjälper akupunktur till med att reorganisera och balansera ämnesomsättningen i allmänhet. Detta tvingar sköldkörteln att fungera korrekt.

När vi använder akupunktur för att hjälpa olika delar av kroppen och för att ge en avslappnande effekt, påverkar det vår hjärna och stimulerar dess aktivitet och produktionen av hormoner.

Dessutom kan man använda akupunktur för att behandla de symtom som sköldkörtelinflammation orsakar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MER FÖR DIG