Hur klimakteriet påverkar hjärtat och din hälsa

För att skydda ditt hjärta efter klimakteriet är det väldigt viktigt att man tränar dagligen och övervakar de förändringar man upplever för att undvika större hälsoproblem.
Hur klimakteriet påverkar hjärtat och din hälsa

Skriven av Okairy Zuñiga

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Klimakteriet är när en kvinna inte längre får mens, och många kanske inte tänker så mycket på det. Har du någonsin tänkt på att klimakteriet påverkar hjärtat? Under klimakteriet slutar din kropp att producera många viktiga hormon, som östrogen och progesteron, och därför hamnar du i riskzonen för olika åkommor, som de som tas upp nedan.

Lyssna på din kropp för att undvika negativ påverkan på din hälsa.

Problem med blodflödet

Blodcirkulation i hjärtat

Lägre östrogennivåer är en drivande faktor för hjärtproblem efter klimakteriet.

Anledningen till det är för att östrogen spelar en stor roll i artärväggarnas flexibilitet.

  • Östrogen påverkar expansionen och sammandragningen som får blodet att flöda.
  • Även om östrogen har många fördelar för kroppen rekommenderar vissa läkare ändå inte hormonterapi.

Det rekommenderas att du frågar din kardiolog om det är rätt för dig. Denne kommer jobba tillsammans med din gynekolog eller endokrinolog för att göra lämpliga justeringar.

Dessa åtgärder är nödvändiga om du är i riskzonen för stroke eller hjärtsjukdomar.

Förändringar i blodsockernivåerna

Förändringar i mängden östrogen och progesteron påverkar cellulära svar på insulin. En minskning eller förändring kan därför påverka blodsockernivåerna.

Om du har haft problem med diabetes, prediabetes eller dina glukosnivåer är det viktigt att du övervakar din hälsa genom att kolla upp dig var sjätte månad. Om du har diabetes är det viktigt att du tänker på dina blodsockernivåer. Undvik att göra livsstilsförändringar själv; konsultera en läkare som kan vägleda dig.

Dessa åtgärder är viktiga eftersom klimakteriet även påverkar hjärtat genom att förändra ditt blod och dina blodsockernivåer. Det är också vanligt att artärerna och venerna förlorar tryck, vilket leder till nedsatt styrka och elasticitet. Allt detta kan ge upphov till ett ökat blodtryck.

Viktökning under klimakteriet påverkar hjärtat

Kvinna som joggar

Klimakteriet saktar ner din metabolism och även din matsmältning, vilket leder till viktökning. Kvinnor som är överviktiga löper större risk för hjärtproblem; det kan vara allt från högt blodtryck till hjärtinfarkter.

Att ha en hälsosam livsstil efter 35 års ålder skyddar ditt hjärta. Du kan göra det genom att:

  • Ha en kost som är så hälsosam och naturlig som möjligt
  • Träna 30 minuter per dag
  • Dricka ordentligt med vatten
  • Uppsöka läkaren var sjätte månad

Stora förändringar i kolesterolnivåerna

Ett annat sätt som klimakteriet kan påverka ditt hjärta är genom att göra det mer troligt att du upplever stora förändringar i kolesteroletDet beror på att östrogenmängden kan påverka ditt LDL, vilket är känt som det “dåliga” kolesterolet.

  • Det är viktigt att du har en balanserad hormonnivå.
  • Om du aldrig har tagit dig tid till att övervaka dem, be din gynekolog att utföra ett blodprov.

Högt kolesterol leder till blockerade vener och artärer. Det kan även ge dig oförklarliga blåmärken och till och med hjärtattacker.

Förändringar i hjärtrytmen under klimakteriet påverkar hjärtat

Kvinna som ler

Din hjärtrytm kan också påverkas av klimakteriet. Blockeringar i venerna beror då på hormonella förändringar, vilket påverkar blodcirkulationen.

Om du tidigare har blivit diagnostiserad med hjärtproblem är det väldigt viktigt att du uppmärksammar symtomen som din läkare har bett dig att tänka på.

I vilket fall som helst är det viktigt att du informerar din kardiolog om du märker av onormala hjärtklappningar och yrsel.

Håll kontakten med din läkare

Många kvinnor går igenom perioden utan att klimakteriet påverkar hjärtat, men det är alltid bra att uppsöka en läkare minst en gång. Om allt är okej kan de iallafall berätta det för dig så att du kan ta det lugnt.

  • Träffa till att börja med en gynekolog som kan se över förändringarna som klimakteriet har fört med sig. Om du är vid god hälsa kanske du inte behöver träffa någon annan läkare.
  • Om din gynekolog märker av förändringar i dina kolesterolnivåer borde du även träffa en kardiolog. Om du tidigare haft hjärtproblem borde du gå på regelbundna kontroller.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Berry, J. D., Dyer, A., Cai, X., Garside, D. B., Ning, H., Thomas, A., … Lloyd-Jones, D. M. (2012). Lifetime Risks of Cardiovascular Disease. New England Journal of Medicine. https://doi.org/10.1056/NEJMoa1012848
  • Lobo, R. A., Davis, S. R., De Villiers, T. J., Gompel, A., Henderson, V. W., Hodis, H. N., … Baber, R. J. (2014). Prevention of diseases after menopause. Climacteric. https://doi.org/10.3109/13697137.2014.933411
  • Hu, F. B., Grodstein, F., Hennekens, C. H., Colditz, G. A., Johnson, M., Manson, J. A. E., … Stampfer, M. J. (1999). Age at natural menopause and risk of cardiovascular disease. Archives of Internal Medicine. https://doi.org/10.1001/archinte.159.10.1061
  • Ayers, B. N., Forshaw, M. J., & Hunter, M. S. (2011). The menopause. Psychologist. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(98)05352-5

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.