Trick för att sluta snarka

Det finns många naturliga kurer för att sluta snarka; inte bara örtteer. Du kan även hitta ett balsam baserat på vinruta och olivolja som öppnar upp luftvägarna.

Att snarka kan vara ett stort problem för både personen som snarkar och de som råkar dela säng eller sover i närheten av dem, eftersom det resulterar i ett irriterande ljud som stör sömnen. Snarkljudet uppstår när något blockerar det fria flödet av luft genom näsan och munnen. Det kan även vara ett symtom för ett tillstånd vid namn sömnapné, vilket är när en person kan sluta andas delvis eller helt i tio sekunder i taget när denne sover.

Trots att snarkningar inte anses vara ett hälsoproblem kan det störa sömnen och vara ett tecken på att något inte står rätt till med din kropp. Av denna anledning rekommenderar vi att du talar med en läkare om du märker att du snarkar med jämna mellanrum. Hur som helst finns det naturliga sätt att sluta snarka och därigenom förbättra din sömn.

Varför snarkar man?

Snarkningar kan vara ett resultat av överdrivet alkoholintag, fetma, förkylning, allergier eller andra tillstånd som är relaterade till täppt näsa, det sista kvartalet av en graviditet, missbildningar i näsan och dåligt näringsintag, bland annat.

Hur behandlar man snarkningar?

Det finns många naturliga trick och kurer för att behandla snarkningar. Häng med och ge dem ett försök.

Undvik alkohol och bedövande ämnen

Alkohol

Stort alkoholintag kan, precis som andra bedövande ämnen, göra att det centrala nervsystemet, diafragmamusklerna och käken blir avslappnade, vilket ökar risken för att snarka.

Bekämpa fetma och övervikt

Om du är överviktig eller lider av fetma bör du följa en nyttig diet, träna och använda andra sätt för att gå ned i vikt. Dessa faktorer är några av de vanligaste anledningarna till att du snarkar eftersom de sätter tryck på andningssystemet och gör det svårt för dig att andas.

Behandla allergier

Allergier

Folk som lider av allergier löper också större risk att snarka. Det är därför vi rekommenderar att du behandlar dina allergier med avsvällande läkemedel eller antihistaminer. Du bör även se till att damm inte samlas på dina möbler, mattor och gardiner eftersom detta förvärrar problemet.

Sov på sidan

Många studier har visat att personer som sover på rygg tenderar att snarka mer. Det är därför vi rekommenderar att du sover på sidan.

Välj en högre kudde

Att använda en eller två högre kuddar förbättrar luftflödet genom näsgången och munnen, vilket minskar risken för att snarka.

Lök

Lök

Ett gammalt trick som fungerar för många är att skära en lök på hälften och hälla rätt mycket salt på den. När du har gjort detta bör du lägga den på en tallrik och låta den stå nära huvudsidan av sängen tills nästa dag.

Saltlösning

En saltlösning kan ta bort igentäppningar i näsgången och låta dig sova med munnen stängd, vilket minskar risken för snarkningar. Allt du behöver göra är att blanda en halv tesked salt i 25 cl rumstempererat vatten. När du gjort detta häller du lite av lösningen i varje näsborre.

Nässelte

Nässelte är ytterligare en bra kur för att lindra snarkningar. Du behöver bara blanda en sked torkad nässla i en kopp kokande vatten, täcka över det i tio minuter och sedan dricka innan du går till sängs.

Salviate

Salvia1

Salvia är perfekt för att behandla diverse andningsproblem, vilket är en av anledningarna till varför det är bra för att sluta snarka. Du gör helt enkelt ett salviate genom att lägga till flera salviablad i en kopp kokande vatten. Låt det stå i tio minuter, sila det och drick innan sängdags.

Olivolja och vinruta

För denna kur behöver du bara blanda 25 cl olivolja med 50 gram vinruta i en lufttät behållare. Blandningen bör marineras i två veckor, varpå du kan sila och applicera den med hjälp av näsremsor.

MER FÖR DIG