Te på pepparmynta: användning, risker och tillagning
Pepparmyntste är en dryck gjord på bladen från Mentha piperita, en av de olika myntasorterna. Inom traditionell medicin är te på pepparmynta ett välkänt matsmältningsmedel, eftersom dess intag är förknippat med lindring av illamående, matsmältningsbesvär, halsbränna och buksvullnad. Utöver detta tillskrivs det även andra intressanta fördelar.
Som man kan läsa i en recension som delas i Journal of Ethnopharmacology har växten och dess extrakt antimikrobiell, leverskyddande, antioxidant och antiinflammatorisk potential. I synnerhet är detta förknippat med dess innehåll av fenolsyror, flavonoider och lignaner. Vill du veta mer om pepparmynta?
När är det bra att dricka te på pepparmynta?
I traditionell medicin har man länge använt te på pepparmynta som ett komplement för att främja fysiskt och mentalt välbefinnande. Och även om det inte är en förstahandsbehandling mot sjukdomar, är det effektivt när det gäller att lindra vissa symtom. Låt oss ta en titt på de huvudsakliga användningsområdena i detalj.
Te på pepparmynta för matsmältningshälsan
Som vi har nämnt är ett av de huvudsakliga användningsområdena för detta te matsmältningshälsan. Mer exakt så kan drycken hjälpa till att förbättra matsmältningen och minska symtom som illamående, kräkningar och gaser.
En av dess huvudföreningar, karvon, har kopplats till dessa effekter. Enligt en studie som delas i Fitoterapia hämmar detta ämne muskelsammandragningar i matsmältningskanalen och utövar som ett resultat en kramplösande effekt.
Annan forskning visar att växten också har antiparasitiska, antimikrobiella och antiinflammatoriska egenskaper, vilket också bidrar till att förebygga mag-tarmbesvär.
En annan mycket användbar artikel för dig: Pepparmyntolja mot irritabelt tarmsyndrom
Källa till antioxidanter
Konsumtionen av antioxidanter spelar en viktig roll för att förebygga cellskador orsakade av fria radikaler. Detta är i sin tur relaterat till förebyggande av kroniska sjukdomar och för tidigt åldrande. Visste du att pepparmynta är en källa till antioxidanter?
Som en artikel i tidskriften Molecules beskriver innehåller den rosmarinsyra, flavoner och flavanoner (limonen och mentol). Dessutom är detta en utmärkt källa till C-vitamin, och varje portion på 11 gram ger cirka 2 % av det rekommenderade dagliga intaget av detta näringsämne.
Te på pepparmynta för hormonell balans
Även om hormonella störningar bör behandlas av en läkare eller gynekolog, kan te på pepparmynta vara ett bra komplement. I en studie publicerad i Phytotherapy Research associerar man intaget av denna dryck med anti-androgena effekter.
Dessutom verkar det också kunna stimulera frisättningen av luteiniserande hormoner (LH), follikelstimulerande hormoner (FSH) och östradiol, nödvändiga för ägglossningsprocessen. Liknande resultat har även visats i annan forskning, där man förknippar intaget av detta te med fördelar hos patienter med polycystiskt ovariesyndrom (PCOS).
Te på pepparmynta för minnet
Ämnen som finns i pepparmynta, såsom karnosinsyra och rosmarinsyra, är kopplade till gynnsamma effekter på inlärning och minne. Detta beskrivs i detalj i en studie som delas i Physiology & Behaviour , som också fann att dessa antioxidanter skyddar hjärnan mot oxidativ stress.
Myntate mot bakteriella infektioner
Det är vanligt att hitta munvårdsprodukter som innehåller pepparmynta. Anledningen? Den fräschar inte bara upp andedräkten, utan det har också antibakteriella egenskaper som främjar friska tänder och tandkött. Många använder teet som munskölj för att komplettera tandborstning.
Å andra sidan används det också för att desinficera mat, eftersom det hjälper till att bekämpa bakterier som orsakar matförgiftning, såsom E. coli och Listeria.
Balansera glukosnivåer
Pepparmyntste är en dryck som är lämplig för personer med diabetes. Även om det behövs fler studier på dess egenskaper, tyder forskning som gjorts hittills på att det hjälper till att kontrollera höga blodsockernivåer.
Stressavlastning
Att dricka pepparmyntste kan inducera avslappning under stressiga tider. I forskning utförd på djur uppvisade pepparmyntsextrakt positiva effekter för att minska ångest och sömnproblem.
Dess mentolinnehåll tros interagera med GABA-receptorer i hjärnan, vilket minskar nervös aktivitet.
Lindra artrit smärta
De smärtstillande egenskaperna hos pepparmynta gör att man kan använda teet som ett adjuvans för att minska smärta orsakad av artrit. Exempelvis så visar en studie publicerad i Journal of Medicinal Food att det att dricka pepparmynta två gånger om dagen kunde minska stelhet, fysisk funktionsnedsättning och smärta hos patienter med knäartrit.
Te på pepparmynta för blodtrycket
Den typen av karvon som finns i pepparmynta har kopplats till att kunna sänka högt blodtryck. Det sägs till och med ha större förmåga att minska blodkärlssammandragningar än läkemedlet verapamil. Men det behövs fler studier för att bevisa detta.
Risker med pepparmyntste
Pepparmyntste tolereras i allmänhet väl av de flesta friska vuxna. Konsumtionen bör dock vara måttlig och regelbunden.
Det finns dock några fall där dess intag är kontraindicerat:
- Graviditet och amning
- Njursjukdomar
- Leverpatologier
- Barn under 5 år
- Patienter med en historia av allergi mot mynta
- Människor som genomgår behandling med levermediciner eller lugnande läkemedel
Hur tillagar man te på pepparmynta?
Att tillaga detta te är ganska enkelt. Du kan göra det med färdiga tepåsar, eller med färska eller torkade blad. I allmänhet går det bra att dricka 2 till 3 koppar om dagen.
Ingredienser
- 500 ml vatten
- 30 gram pepparmyntsblad
Gör så här
- Börja med att koka upp vattnet. Ta sedan bort det från värmen och tillsätt pepparmyntsbladen.
- Täck över drycken och låt dra i cirka 10 minuter.
- Sila sedan genom en sil och drick.
Upptäck mer här: En mjölk- och myntakur som kan bekämpa tarmparasiter
Vad bör du komma ihåg om pepparmyntste?
Du kan dricka te på pepparmynta som ett komplement till en måltid. Det är en lågkaloridryck som främjar matsmältningen och lindring av vissa åkommor.
Det bör dock inte vara ett förstahandsval vid behandling av sjukdomar. Vid eventuella hälsoproblem bör du först rådgöra med din läkare.
Detta kanske intresserar dig