Stroke hos kvinnor - här är några riskfaktorer

För att undvika en stroke är det mycket viktigt att man bibehåller en hälsosam livsstil och undviker dåliga vanor, som exempelvis tobak. Det är även bra att man lär sig kontrollera sina känslor.
Stroke hos kvinnor - här är några riskfaktorer

Senaste uppdateringen: 05 februari, 2019

Stroke… Det lilla ordet skrämmer oss alla, speciellt när man tittar på statistiken: i två av tre fall är det kvinnor som drabbas. Det är ett problem som idag skördar fler liv än bröstcancer. Här ska vi ta en titt på riskfaktorerna för stroke hos kvinnor.

Det är tyvärr värt att ha stroke i tankarna, för ibland händer det så fort att man inte märker. Därför är det viktigt att lära sig de riskfaktorer som associeras med det.

Ta del av denna livsviktiga information om stroke hos kvinnor. Några minuters läsning kan göra skillnad.

Stroke hos kvinnor: Vad du bör tänka på

1. Ta det lugnt med hormonterapier

Cerebrovaskulära olyckor

Det är många kvinnor som varje år går igenom komplexa hormonterapier för att motverka effekterna av klimakteriet. Men denna typ av behandling kan ofta skapa stora problem i det långa loppet, varav stroke är en av dem.

Det är även viktigt att veta att många typer av p-piller kan ha bieffekter. Det är alltid bäst att konsultera en gynekolog om de risker som finns med att ta de som just du använder.

2. Hypertoni

Högt blodtryck, eller hypertoni, är en tyst fiende som kan påverka många av våra kroppsfunktioner utan att vi vet om det. Det är många som exempelvis har varit omedvetna om sitt höga blodtryck tills de drabbats av en stroke.

Vore det inte bättre att gå på regelbundna undersökningar?

3. Gå inte upp för mycket i vikt

Fetma är inte hälsosamt, det vet vi alla. Vi vet även att när man når en viss ålder ändras metabolismen och man kan lätt samla på sig några extra kilon.

Om det stämmer in på dig kan det vara bra att konsultera med en nutritionist som kan hjälpa dig att gå ner lite. Det bör göras innan ditt tillstånd blir allvarligt så att du inte löper högre risk att drabbas av stroke.

4. Lider du av migrän?

Stroke hos kvinnor

Migrän är oftast vanligare hos kvinnor än hos män. Neurologer anser att denna typ av huvudvärk ofta kan kopplas till ischemiska problem och en högre risk för hjärnblödningar.

Vad går att göra åt det? Följ alltid din läkares råd och tänk på vad du äter. Som du säkert vet finns det många typer av mat som kan orsaka migrän.

5. Kardiovaskulära sjukdomar

cerebrovaskulära olyckor

Det här är en av de viktigaste riskfaktorerna när det gäller stroke hos kvinnor. Läkare är ense: kvinnor dröjer ofta längre med att gå till läkaren än kvinnor när det uppstår ett problem. Vi väljer ofta att tro att det har att göra med något i vardagen. “Jag känner mig bara såhär eftersom jag har varit speciellt stressad idag”. Det är ungefär vad vi brukar säga.

Men var försiktig med det. Om du är misstänksam bör du konsultera en läkare direkt.

Vi kvinnor brukar ofta uppleva hjärtproblem på ett annorlunda sätt än män. Tänk därför på om du känner ett tryck vid bröstet, om du känner dig andfådd när du går i trappor och även om du har ont i nacken. Det kan vara så att du har drabbats av ett allvarligt problem utan att du är medveten om det.

6. Gör regelbundna blodundersökningar

Utöver att undersöka dina kolesterol- och triglyceridmängder finns det även andra relevanta faktorer som kan tipsa om du är i riskzonen för att drabbas av stroke: t.ex. om du har en överdriven mängd röda blodkroppar. Det innebär att blodet har blivit tjockare och det är därför en viktig riskfaktor att lägga på minnet.

Tveka inte att konsultera din läkare för att göra regelbundna undersökningar, så att du kan undvika dessa problem.

7. Lider du av sömnapné?

cerebrovaskulära olyckor

Många gånger bryr vi oss inte speciellt mycket om ifall vi snarkar under natten. Det är dock inte speciellt hälsosamt. Tänk på att sömnapné är en av de främsta orsakerna till stroke. Det är för att blodtrycket går upp och ner, och därmed syret i blodet.

Om du lider av sömnapné bör du prata med din läkare.

Nu när du känner till några vanliga riskfaktorer för stroke hos kvinnor kanske du undrar…

Kan man förebygga stroke?

cerebrovaskulära olyckor

Det finns tyvärr ingen magisk formel för att förebygga allvarliga sjukdomar. Det finns gånger då bara ärftliga anlag kan påverka om du ligger i riskzonen, men det du kan göra är att försöka förebygga det så gott du kan. Att leva ett hälsosamt liv och inte utsätta dig för de risker som kan leda till stroke är det enda du kan göra.

Här följer några av våra rekommendationer:

  • Om du röker, sluta på en gång.
  • Håll en hälsosam vikt, träna lite varje dag och tänk på vad du äter.
  • Försöka att kontrollera dina känslor, samt din stress och ångest.
  • Gå på regelbundna läkarundersökningar: tänk på ditt blodtryck och kolesterol.
  • Det är vanligt att kvinnor många gånger måste tänka på de runt omkring sig: barn, föräldrar, partner… Men det är viktigt att man tänker på sig själv först, att man inte självmedicinerar och att man om man misstänker att det finns ett problem uppsöker en läkare. Det är viktigt att arbeta förebyggande så att man inte drabbas av stroke.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.