Naturlig behandling av klimakteriesymtom

Utöver att dricka mycket örtte för att lindra klimakteriesymtom bör du även dricka mycket kallt vatten och undvika koffein. Fysisk träning kan också vara fördelaktigt.
Naturlig behandling av klimakteriesymtom

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Varje kvinna drabbas av klimakteriesymtom någon gång i livet. Från värmevallningar till nattliga svettningar – symtomen som kommer med klimakteriet kan vara obehagliga och pinsamma. De må vara rätt vanliga, men hur de påverkar varje kvinna varierar. Vissa kan drabbas av intensiva attacker bestående av både nattliga svettningar och värmevallningar, medan andra endast drabbas av mildare versioner, eller inget alls.

Oavsett var nivån för dina klimakteriesymtom ligger vill vi erbjuda dig ett naturligt sätt att förebygga, behandla och till och med minska mängderna värmevallningar som stör dina dagliga aktiviteter och nattliga svettningar som försvårar din sömn, snarare än att du använder dyr hormonterapi eller receptbelagda läkemedel.

Soja för klimakteriesymtom

Bland de mest fördelaktiga av naturens verktyg hittar vi soja, vars egenskaper försäkrar att du fullt ut lindrar ditt klimakterium och det tillhandahåller dessutom andra fördelar. Om du lider av nattliga svettningar kan soja lindra dem, och dina ben kommer dessutom tacka dig då soja bevisligen minskar benförlust, förbättrar hjärthälsan och reglerar insulinnivåer. Du hittar de högsta koncentrationerna av soja i tofu eller sojamjölk, som båda är lätta att få tag på i matbutiken.

Lindte

Lindte, även känt som limeträdste, är en fantastisk kur för att minska mängden och intensiteten av nattliga svettningar. Om du lider av sömnbrist och trötthet på grund av nattliga svettningar och skakningar så kan en mugg av detta avkok innan läggdags tillhandahålla fantastisk lindring. Lägg bara till två teskedar lindteblad i en mugg varmt vatten. Låt det dra i runt fem minuter och drick det varmt innan du går till sängs.

Salvia kan lindra klimakteriesymtom

Salvia i det vilda

Det kan verka ologiskt att använda något hett för att behandla värmevallningar, men att konsumera salvia som ett varmt te kan minska intensiteten hos värmevallningar och svettningar som associeras med klimakteriet. Bered det genom att koka en liter vatten och lägg ner bladen. Låt dem dra i upp till tio minuter. Vi rekommenderar att du dricker det efter måltider.

Trollhassel mot klimakteriesymtom

För personer vars värmevallningar är oförutsägbara och som drabbas av okontrollerbara svettningar rekommenderar vi ett te som görs på växten trollhassel. Låt helt enkelt några blad dra i hett vatten. För bästa resultat bör du dricka två koppar om dagen. Prova själv och märk skillnaden!

Salvia-, selleri- och citrondryck

Selleri i skivor

Om trollhassels mirakulösa egenskaper inte fungerar på dina klimakteriesymptom kan de naturliga egenskaperna hos selleri och citron hjälpa dig att lindra dem. Det ger dig en trippeldos av de bästa naturliga kurerna mot värmevallningar och nattliga svettningar.

Hur gör man?

Utan att ta bort skalen hackar du selleri i tunna bitar och skivar citronen – släng ändarna. Lägg salviabladen, sellerin och citronen i en gryta med vatten och låt dem koka i tio minuter. Låt det stå i ytterligare tio minuter, varpå du silar ner det i en behållare och låter det svalna. Konsumera minst tre glas om dagen.

Andra trick för att behandla klimakteriesvettningar

  • Bär löst sittande kläder som helst ska vara av naturliga fibrer, till exempel bomull eller linne. Se till att dina lakan är gjorda av samma material.
  • Se till att badrummet och andra rum du spenderar mycket tid i är välventilerade och svala.
  • Undvik att spendera mycket tid på platser som är fuktiga eller varma eftersom långa perioder där kan utlösa värmevallningar och svettningar.
  • När du drabbas av en värmevallning borde du applicera ett kallt omslag eller en handduk med isbitar mot din nacke. Applicera aldrig isbitar direkt på huden.
  • Försök att inkludera en massage med eterisk lavendelolja i din veckorutin för att slappna av och hålla värmevallningar borta.
  • Drick minst två liter vatten om dagen för att lindra klimakteriesymtom, kallt eller med is.
  • Ägna dig åt träning i 30 minuter om dagen. Vi rekommenderar att jogga, promenera eller simma.
  • Undvik drycker som innehåller höga mängder koffein, så som kaffe och energidrycker. Justera din diet för att minska mängderna fett, mejeriprodukter och kryddor.
  • Det är alltid rekommenderat att du bibehåller en stadig kroppsvikt. Övervikt och fetma associeras ofta med klimakteriesymtom.
  • Att lägga till ett kallt bad eller en dusch innan sängdags gör att du känner dig fräsch och hjälper dig att sova.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.