Då klimakteriet anländer i förtid

Att behöva gå igenom klimakteriet vid en tidigare ålder kan resultera i att man får symtom som vanligtvis uppkommer senare. Vi kommer i denna artikel berätta allt du behöver veta.

Att komma in i klimakteriet för tidigt är något som drabbar många kvinnor nuförtiden. Detta innebär att menstruationen upphör och att äggstockarna slutar fungera hos kvinnor under 40 års ålder. Detta innebär att den reproduktiva kapaciteten försvinner i förtid och kan ge en del symtom och sjukdomar som annars uppkommer längre upp i åldrarna. Lär dig mer om detta ämne i denna artikel.

Vad innebär det att klimakteriet anländer i förtid?

Under denna period (som kan vara i månader eller år) minskar mängden östrogen kraftigt, vilket innebär att kroppen får mindre motståndskraft mot vissa sjukdomar. Detta medför att kvinnor som genomgår klimakteriet löper större risk för att drabbas av hjärtproblem, osteoporos eller stroke.

Klimakteriet är en naturlig etapp i kvinnors åldrande, men för vissa anländer klimakteriet tidigare än väntat. Runt 6% av alla kvinnor slutar vara fertila innan 40 års ålder. Genom att ägglossningen upphör minskar nivån av östrogen och mensen försvinner. Detta händer vanligtvis mellan 45 och 55 års ålder, med ett medelvärde på 51 år.

klimakteriet2

I många fall anländer klimakteriet för tidigt p.g.a. vissa behandlingar mot livmoderhalscancer eller operationer av äggstockarna eller livmodern. Men det är även viktigt att veta att kvinnor som röker löper större risk att genomgå klimakteriet tidigare än väntat. Det kan även vara så att äggstockarna slutar att producera ägg av okänd anledning.

Hos många kvinnor innebär klimakteriet att reproduktionsmöjligheterna upphör och detta har både en psykologisk och fysisk effekt. Vi vet inte alltid exakt varför klimakteriet anländer för tidigt, men faktorer som övervikt, en stillasittande livsstil och tobaksanvändning kan påverka tillståndet.

Vilka är symptomen på att klimakteriet anländer för tidigt?

De första symptomen som visar sig är oregelbundenheter i menstruationscykeln. Det kan dock även vara så att mensen fortsätter som vanligt varje månad. Det bör även nämnas att symptomen kan öka gradvis med tiden. De vanligaste symptomen kan vara:

 • Kallsvettningar under natten
 • Huvudvärk
 • Förändringar kring menstruationscykeln, inklusive stora blödningar
 • Minskad sexlust
 • Irritation
 • Humörsvängningar
 • Depression
 • Inkontinens och andra urinvägsproblem

klimakteriet

 • Insomnia
 • Vaginal torrhet
 • Lågt självförtroende
 • Inflammation i vagina eller livmoder
 • Viktförändringar
 • Smärta vid samlag
 • Torra ögon, hud, mun

Naturliga kurer för klimakteriet

Läkarna brukar skilja på det vanliga klimakteriet och ett alltför tidigt klimakterium, men symptomen är desamma. Det enda som skiljer är när de uppstår. Ifall du känner att det har blivit ett problem kan du använda växter och naturliga kurer för att lindra de vanligaste obehagen. Du kan använda följande som avkok eller livsmedel:

Maca

Denna växt har sitt ursprung i Peru och den innehåller stora mängder kalcium. Du kan ta 3 gram maca per dag i två månader för att återställa balansen kring östrogen eller sexlusten.

Kardemumma

Denna växt innehåller substanser som är väldigt lika östrogen, och de hjälper därför till med att motverka symtomen som uppstår under klimakteriet. Gör ett avkok på 20 gram krossade frön per halvliter vatten och drick detta flera gånger om dagen.

Slån

Tillred ett avkok med en halv tesked torkade blommor från denna växt per 2 dl vatten som du kokar. Detta är väldigt bra för att motverka de obehag som uppstår under klimakteriet, oavsett om de är fysiska eller psykiska, som exempelvis hjärtklappning, rodnad, frossa, depression eller sömnlöshet.

Klöver

Reglerar hormonbalansen och hjälper till att lindra smärta. Det bromsar processen och motverkar hjärtproblem. Drick detta flera gånger om dagen som ett avkok med en tesked torkade löv för varje 2 dl vatten.

Alfalfa

Du kan använda det för att behandla hormonbrist och samtidigt lindra symptom under klimakteriet. Det är bra att äta dess groddar eller göra ett pulver som du kan lägga i maten.

Nässlor

Väldigt användbart för att behandla de problem som uppkommer under klimakteriet. Drick saften från en nässla genom att mala växten och extrahera saften. Det finns även i vissa produkter.

Trollhassel

Drick en kopp te med en tesked torkade löv och kokande vatten. Detta är väldigt bra för att minska värmevallningar.

Rölleka

För att minska nervositet och ångest under denna period kan du dricka ett avkok med en halv tesked av detta.

Lakritsrot

För att reglera nivån av östrogen under klimakteriet och lindra symtomen.

Passionsblomma

Hjälper till att stabilisera oro som gör att du inte kan sova och som orsakar smärta. Drick ett avkok med några matskedar av en torkad blomma för varje halvliter vatten.

Valeriana

Denna blomma har liknande effekter som de ovan. Du tar 15 gram av denna rot och lägger det i ett glas vatten under natten, vilket du därefter dricker.

Bilder: Dell Inc, Adrian Gaskell, Jodi Womack, epSos.de, Pedro Ribeiro Simoes.

MER FÖR DIG