Så gör du för att stoppa matsuget inför bantning

Så gör du för att stoppa matsuget inför bantning
Elisa Morales Lupayante

Skriven och verifierad av idrottspedagog och nutritionist Elisa Morales Lupayante.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Något av det svåraste med att påbörja en diet är att ge upp viss mat. Det är särskilt svårt att hålla sig till en diet i början. Här är några metoder som hjälper dig att stoppa matsuget så att du kan lyckas med din diet.

Följ inte “mirakeldieter” för att stoppa matsuget

Mirakeldiet

Mirakeldieter lovar extraordinära resultat på kort tid och med mycket liten ansträngning. De är vanliga i början av sommaren för att få den eftertraktade “bikinikroppen”. Naturligtvis är de flesta råd som kommer från dessa dieter falska och till och med skadliga för din hälsa.

Exempel på mirakeldieter:

  • Haydieten: Den publicerades på 1920-talet och rekommenderade att inte blanda proteiner och kolhydrater i samma måltid. Det är ett exempel på falsk information med potentiellt farliga konsekvenser.
  • Atkinsdieten: Den syftar till att minska intaget av kolhydrater från spannmål, mjölk, baljväxter och sockerprodukter så mycket som möjligt.

Även om en hälsosam diet inte bör innehålla för mycket kolhydrater är de ändå viktiga näringsämnen som inte bör uteslutas från din kost.

  • Dukandieten: Det här är en proteinbaserad diet med livsmedel som kött, fisk och ägg. Det är väldigt obalanserat och kan ge hälsoproblem.

I allmänhet får “mirakeldieter” kroppen att lagra fett i stora mängder när du ändrar din kost. Dessutom drabbas du av “jojoeffekten”. Det är din kropps sätt att kompensera för livsmedelsunderskottet den upplever under dieten.

Hoppa inte över frukosten

Sund frukost

Att hoppa över frukosten är ett vanligt misstag många människor gör när de bantar. Om du vill gå ner i vikt och övervaka din diet på rätt sätt är det viktigt att du inte hoppar över dagens första måltid.

Annars är det enda resultatet du får en stor aptit och starka hungerkänslor före lunch, vilket gör det svårt att stoppa matsuget.

  • Det är därför som du, istället för att sluta äta din frukost eller äta mindre, bör ersätta mättade fetter som smör och limpa med frukt och fullkornsprodukter.
  • Att göra det hjälper dig att hålla dig till en mer balanserad och näringsrik kost.

Ät fem måltider om dagen

Det är extra svårt att stoppa matsuget om du ständigt går hungrig. Därför bör du äta flera måltider fördelade över hela dagen; ät tre större måltider och två mindre.

Det minskar hungerkänslor och sötsuget mellan måltiderna. För att få de bästa resultaten är det bäst att justera ditt schema så att du kan äta fem måltider.

Fem mål om dagen

Ha inte förbjudna livsmedel hemma

Att undanta vissa livsmedel från din kost gör att du bara blir besatt. Du bör inte utesluta något ur din kost såvida du inte är vegetarian, vegan eller inte äter vissa livsmedel av etiska skäl.

Du bör helt enkelt minska din konsumtion av ohälsosamma produkter som godis, choklad, glass etc. Ett bra sätt är att äta de livsmedel du försöker dra ner på under en viss dag i veckan. Du kan betrakta det som en belöning för dina insatser under resten av veckan.

Ät vid bordet, på en tallrik och långsamt

Att äta medan du sitter ner vid ett bord och på en tallrik hjälper dig att hålla reda på hur mycket du äter. Om du serverar mat på tallrik kan du uppskatta dina portioner så att du ser om du äter för mycket eller otillräckligt.

Dessutom bör du äta långsamt då det kan hjälpa dig att känna dig mätt snabbare. Att äta för snabbt kan leda till att du överäter. Om du vanligtvis är väldigt hungrig vid lunchtid kan det här steget hjälpa dig att kontrollera din diet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Ting R., Dugré N., Allan GM., Lindblad AJ., Ketogenic diet for weight loss. Can Fam Physician, 2018.
  • Abbasi J., Interest in the ketogenic diet grows for weight los and type 2 diabetes. JAMA, 2018. 319 (3): 215-217.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.