Snarkar du eller din partner? Vi har lösningen

Även om det inte är en sjukdom, kan det ändå vara ett tecken på något problem om du snackar. Byt lakanen för att undvika allergier.
Snarkar du eller din partner? Vi har lösningen
Nelton Abdon Ramos Rojas

Granskad och godkänd av läkare Nelton Abdon Ramos Rojas.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Störande ljud från när någon snarkar orsakas av ett problem i luftvägarna i munnen och näsan. Det anses inte vara en sjukdom om du snarkar eller något som är skadligt för hälsan, men det kan utan tvekan försämra kvaliteten på din sömn och indikera att något inte står rätt till i kroppen.

Om du ofta snarkar och inte får ordentligt med sömn bör du leta efter en lösning. Det är ett mycket vanligt problem och det har blivit en av de största orsakerna till problem i relationer. Därför kommer vi idag dela med oss av tips och kurer för att motverka att du snarkar, så att både du och din partner kan sova lugnt.

Rekommendationer som hjälper dig om du snarkar

en partner som snarkar
  • Innan du går och lägger dig bör du undvika: att konsumera alkohol, medicin, kaffe och snabbmat. Dessa vanor ökar riskerna för att du snarkar och kan förvärra problemen. Alkohol gör att musklerna i din hals slappnar av och att du snarkar. För mycket mat, speciellt snabbmat, kan orsaka problem med luftvägarna, något som kan öka risken för att du snarkar.
  • Byt lakanen ofta och lufta ditt sovrum. Om du använder samma lakan under en lång tid kan detta orsaka allergiproblem. Det kan skapa problem i näsans luftväggar och göra att du får svårt att andas, och därför att du snarkar.
  • Sov på sidan. För att minska snarkningarna är det bättre att sova på sidan, för om du har munnen uppåt och tungan i denna position kan det skapa problem med andningen. Ett välkänt knep för att lära sig att sova på sidan är att ha en tennisboll under tröjan, så att det blir obekvämt att sova på rygg.
  • Ta hand om allergier. Om du ofta har problem med allergi eller är täppt i näsan kan detta vara orsaken till att du snarkar. För att motverka detta problem kan du prova något avsvällande medel innan du går och lägger dig. Du bör dock konsultera med din läkare innan du tar denna typ av medicin.
  • Undvik övervikt. Både fetma och övervikt ökar risken för att du snarkar. Detta beror på att övervikten lägger tryck på luftvägarna och skapar problem med andningen. Om du lider av övervikt bör du leta efter sätt att gå ned i vikt och förbättra din hälsa.
  • Använd en extra kudde. Använd en extra kudde för att ligga högre så att luftvägarna öppnas upp.

Huskurer för att motverka snarkning

Utöver de nämnda rekommendationerna bör du även fundera på att ta någon huskur för att motverka att du snarkar.

Gurgla med mynta eller pepparmynta

gurgla med mynta ifall du snarkar

Mynta är mycket effektivt för att motverka att du snarkar p.g.a. allergier. Häll bara en droppe eterisk olja i ett glas kallt vatten och gurgla med denna blandning.

Vinruta och olivolja

Denna fantastiska kur är perfekt för att öppna upp luftvägarna. Krossa 50 g färsk vinruta och häll detta i en mörk flaska med olivolja. Låt det stå i 14 dagar och massera sedan in detta på näsryggen, nacken och halsen varje natt innan du går och lägger dig.

Se dock till att du inte är allergisk mot vinruta.

Citron och honung

snarkar

Citronjuice och honung är bra mot snarkning, då de reducerar slemmet som blockerar luftväggarna och förbättrar andningen. För att göra denna kur behöver du bara pressa en färsk citron i ett glas och lägga till tre matskedar honung. Blanda ingredienserna ordentligt och drick innan du går och lägger dig.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.