Smarrig pumpakaka med fullkornsvetemjöl
Många försöker undvika vissa typer av livsmedel på grund av att de innehåller mycket kalorier eller kolhydrater. Det är dock inget du behöver oroa dig för med detta recept! Vi bjuder på en jättegod pumpakaka som är gjord med fullkornsvetemjöl.
Pumpa är ett vätskedrivande och renande livsmedel som används i många olika sorters recept runt om i världen på grund av dess söta smak och att den är så enkel att använda.
Pumpa har många hälsofördelar, bland annat är den rik på:
- Vitamin A, B, C, och E
- Kalium
- Magnesium
- Zink
- Omega-3 fettsyror
Detta recept är utmärkt att prova på om man bär på lite överskottsvikt eftersom den här kakan är väldigt kalorifattig. Pumpa är också bra om du lider av förstoppning tack vare dess fiberinnehåll. Det kan också vara bra om man har problem med ögonen tack vare innehållet av A-vitamin. Lykopenet som pumpan också innehåller kan dessutom hjälpa cancerpatienter.
Som om det inte var nog är pumpa riktigt bra för matsmältningen.
Dessutom innehåller detta recept varken raffinerat socker eller raffinerat mjöl.
Så vad väntar du på? Rulla upp ärmarna och börja baka pumpakaka!
Vet du vad det bästa är? Vi har ett recept som passar veganer också. Jajamän, du läste rätt. Alla ingredienser i det andra receptet nedan passar till veganer.
Pumpakaka med fullkornsvetemjöl
Vi tycker att de bästa stunderna är de man får dela med sina nära och kära. Ett utmärkt sätt att få ut det mesta ur dessa stunder är att tillaga oförglömlig mat. Vad kan då vara bättre än denna dessert?
Med denna goda pumpakaka kommer du att göra något gott inte bara för din egen hälsa, utan även för din familjs hälsa. Förutom att kakan är näringsrik har den också alla pumpans hälsofördelar som vi nämnde tidigare.
Ingredienser
- 5 dl riven pumpa (300 g)
- 3 ägg
- 2,5 dl hackade hasselnötter (150 g)
- 1 matsked bakpulver (15 g)
- 2 matskedar honung (50 g)
- 1 matsked stevia i vätskeform
- 0,5 dl mjölk
- 2 matskedar olivolja
- 2,5 dl havremjöl (150 g)
- 2,5 dl fullkornsvetemjöl (150 g)
Hur man går tillväga
- Blanda den rivna pumpan, äggen och hasselnötterna i en stor skål med en elvisp.
- Tillsätt sedan honung, stevia, bakpulver och fortsätt vispa på medelhastighet.
- Tillsätt sedan havremjöl och olja. Blanda tills degen börjar tjockna.
- Häll sedan i mjölk och fullkornsvetemjöl. Degens konsistens ska inte vara för tjock.
- Strö mjöl på kanterna av en form och häll i smeten.
- Baka i 40 minuter på 180 °C.
- Ta ut ur formen och njut!
Vegansk pumpakaka
Eftersom vi vet att ni inte blir nöjda med endast ett recept ska vi också bjuda på en variation till det tidigare receptet. Detta recept är däremot passande för veganer!
Så om du är vegan eller har veganer i familjen behöver du inte oroa dig. Då är det bara att använda denna variation av receptet. Denna pumpakaka med fullkornsvetemjöl är jätteenkel att tillaga och man kan hitta ingredienserna i vilken matbutik som helst.
Ingredienser
- 2,5 dl riven pumpa (150 g)
- 3 matskedar majsstärkelse (45 g)
- 3 matskedar vatten (45 ml)
- 2,5 dl hasselnötter, eller annan typ av nöt (150 g)
- 1 matsked bakpulver (15 g)
- 2 matskedar honung (50 g)
- 1 tesked stevia
- 2 dl havremjöl
- 2 dl fullkornsvetemjöl
- 0,5 dl sojamjölk
Hur man går tillväga
- För att få ett veganskt alternativ till ägg i detta recept bör man blanda majsstärkelse och vatten i en liten skål.
- I en separat skål kan du blanda pumpan, hasselnötterna och bakpulvret.
- Häll sedan blandningen av majsstärkelse i den stora skålen tillsammans med honung, stevia och sojamjölk.
- Tillsätt sedan havremjöl och fullkornsvetemjöl. Vispa ordentligt tills du får en slät smet. De enda klumparna bör vara från pumpan.
- Häll till sist degen i en mjölad form och baka i 30 till 40 minuter på 180 °C. Ta ut formen från ugnen och kakan ur formen, och njut!
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Kim MY, Kim EJ, Kim YN, Choi C, Lee BH. Comparison of the chemical compositions and nutritive values of various pumpkin (Cucurbitaceae) species and parts. Nutr Res Pract. 2012;6(1):21–27. doi:10.4162/nrp.2012.6.1.21
- Seo, J. S., Burri, B. J., Quan, Z., & Neidlinger, T. R. (2005). Extraction and chromatography of carotenoids from pumpkin. In Journal of Chromatography A (Vol. 1073, pp. 371–375). Elsevier. https://doi.org/10.1016/j.chroma.2004.10.044
- Ryan, E., Galvin, K., O’Connor, T. P., Maguire, A. R., & O’Brien, N. M. (2007). Phytosterol, squalene, tocopherol content and fatty acid profile of selected seeds, grains, and legumes. Plant Foods for Human Nutrition, 62(3), 85–91. https://doi.org/10.1007/s11130-007-0046-8
- Kyrø C, Tjønneland A. Whole grains and public health. BMJ. 2016;353:i3046. Published 2016 Jun 14. doi:10.1136/bmj.i3046