8 anledningar att äta pumpafrön regelbundet

Pumpafrön är rika på omega 3 som stärker ditt immunförsvar, utöver att bekämpa artrit och inflammation. Kasta inte bort dessa goda och näringsrika frön!
8 anledningar att äta pumpafrön regelbundet

Skriven av Okairy Zuñiga

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Är du en av de som kastar pumpafrön när du tillagar ett recept med pumpa? Tänk två gånger nästa gång. Dessa frön med distinkt smak har många näringsämnen som är utmärkta för kroppen.

Låt oss ta en titt på några av de största anledningarna att äta pumpafrön:

1. Pumpafrön behandlar artrit

De minskar inflammationen som orsakas av artrit och hjälper till att skydda benen. Och till skillnad från läkemedel har pumpafrön inga bieffekter. Ju äldre fröna är, desto mer fördelaktiga är de för din hälsa.

2. De skyddar din prostata

Person hos läkaren

Pumpafrön är nyckeln till att hålla detta viktiga organ friskt. Tack vare frönas oljor spelar de en viktig roll i att kontrollera prostatainflammation (godartad prostatahyperplasi) Framförallt pumpafröolja kan ha nästintill mirakulösa effekter. Det höga zinkinnehållet i fröna ansvarar för dessa fantastiska resultat.

3. De hjälper dig att sova bättre

Pumpafrön är en utmärkt källa till tryptofan, som i slutänden omvandlas till melatonin – det berömda sömnhormonet. Att konsumera dessa frön innan läggdags tillsammans med kolhydraterna i en liten bit frukt kan hjälpa dig sova bättre.

4. Pumpafrön är en utmärkt källa till omega 3

Olja med omega 3

Fröna är en av de bästa växtbaserade källorna till omega 3 som finns, vilket är varför de är viktiga för din hälsa. Men var försiktig med hur många pumpafrön du äter. Försök att inte få i dig mer än 20 gram om dagen.

5. De förbättrar ditt immunförsvar

Tack vare sitt höga zinkinnehåll anses pumpafrön vara några av de mest användbara fröna för kroppen. En stor del av världsbefolkningen lider av zinkbrist eftersom dessa mineraler försvunnit från fält med mycket jordbruk. Denna brist är skadlig för immunförsvaret, vilket leder till sen tillväxt och håravfall. Därför är det en bra idé att äta pumpafrön då och då.

6. Pumpafrön är fantastiska för kvinnor efter klimakteriet

Olja från pumpafrön

Oljan från dessa frön är ett naturligt fytoöstrogen som kan hjälpa dig att behandla symptom som uppstår efter klimakteriet, såsom:

  • Lågt blodtryck
  • Värmevallningar
  • Huvudvärk
  • Ledsmärta

Därför är de starkt rekommenderade för äldre kvinnor.

7. De hjälper till att kontrollera diabetes

Precis som valnötter och liknande nötter och frön är kolhydraterna i pumpafrön komplexa. Det betyder att de håller dina blodsockernivåer stabila samtidigt som du känner dig mätt och belåten. Pumpafrön hjälper till att bekämpa stress, vilket både är skadligt och vanligt i våra moderna, hetsiga liv.

Innan du går till sängs så rekommenderar vi att du sätter dig ned för att slappna av, tar en portion pumpafrön och njuter av dem tillsammans med några mandlar.

8. Pumpafrön stimulerar hjärtsystemet

Friskt hjärta med pumpafrön

En av de unika, organiska beståndsdelarna i pumpafrön är fytosteroler. Dessa förebygger blodkoagulering, vilket minskar risken för hjärtattack och stroke. Vidare kan de höga nivåerna av koppar i dessa frön öka mängden röda blodceller och förbättra transporten av syre i dina blodkärl.

Hur man äter pumpafrön

Det bästa sättet att äta dem är råa, eftersom de förlorar en del av sina näringsämnen vid tillagning. Vissa gillar att äta dem knapriga direkt från ugnen, medan andra gillar dem i såser.

Om du letar efter ett unikt och gott recept kan du prova det här:

  • Ta en god mängd pumpafrön, helst vita och utan märken, och se till att få bort all pumpa från dem.
  • Koka i två minuter på hög värme.
  • Ställ i ugnen med gott om sötsur teriyakisås.

I receptet absorberar fröna såsen och det smakar jättegott. Det slutar med att de ser röda eller svarta ut, och du kan servera dem på sammankomster med lite skinka, melon och oliver, till exempel. Det är ett tilltugg som är lätt för magen, hjälper din matsmältning och är enkelt att göra.

Det finns inte många nackdelar med pumpafrön, men en är det höga fettinnehållet. Om du inte håller koll på portionerna kan de leda till problem med din kost. Var bara försiktig med hur mycket du äter – de är så goda så det är lätt att bli beroende!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.