Se upp! 10 skönhetsprodukter du inte ska dela

Oavsett om du delar med dig av smink eller hygienprodukter (som deodorant) så utsätter du dig själv och andra för olika typer av bakterier och mikroorganismer som kan orsaka infektioner och irritation.
Se upp! 10 skönhetsprodukter du inte ska dela

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

Låt oss säga att du är hemma och förbereder dig för att gå på fest med din bästa vän. Medan hon sminkar sig frågar hon om hon kan låna skönhetsprodukter ur din sminkväska. Utan att tänka säger du, “Självklart! Ta vad du behöver”.

Men var försiktig! Det finns flera skönhetsprodukter du aldrig bör dela med någon annan.

Vilka skönhetsprodukter bör du hålla för dig själv?

Det spelar ingen roll om det är din syster, kusin eller själsfrände; dela inte med dig av dessa smink-, hygien- och skönhetsprodukter! Om du känner dig självisk ska du bara förklara resonemanget bakom. Din vän kommer att förstå och uppskatta det eftersom du genom att vara försiktig med dig själv även tar hand om henne.

Du bör under inga omständigheter dela:

Mascara

Dina ögon är de känsligaste delarna av ansiktet och kroppen rent generellt. Oräkneliga mängder bakterier kan komma in i ögonen och orsaka infektioner. En av de vanligaste infektionerna är konjunktivit, eller ögoninflammation, men det finns mycket allvarligare problem.

Dina ögonfransar agerar som barriärer för att hålla skadliga organismer borta, så om du delar mascara kan du utsätta dig för sjukdomar.

Borstar och svampar

Borste

Återigen handlar det om baciller och bakterier som bara väntar på att få komma in under din hud via skönhetsprodukter. De flesta av dem syns inte eftersom de är pyttesmå och mikroskopiska.

När flera människor använder samma sminkborste eller svamp på sina ansikten eller halsar kan allt överföras från en persons hud till en annans. Det kan öka risken för finnar, pormaskar, irritation, infektioner, allergiska reaktioner och annat.

Det spelar ingen roll hur rent din vän håller sitt ansikte – om du är mottaglig för finnar eller pormaskar är det inte värt risken att dela dessa redskap.

Om du inte har två rena borstar kan du använda en flytande rengöringssprej som säljs i de flesta skönhets- och parfymavdelningar. Vissa kvinnor väljer även att rengöra dessa produkter med rengöringssprit, som tolkar snabbt.

Tandborstar

Det är värt att nämna eftersom folk ibland inte inser hur riskabelt det kan vara att dela tandborste. Om du inte redan blir äcklad av tanken på att dela din tandborste med en vän eller pojkvän kommer du efter att ha läst denna text tänka två gånger innan du gör det.

Massor av bakterier ansamlas i munnen efter att du har ätit, och eftersom du är i konstant kontakt med olika saker (fingernaglar, pennor, papper) rör de i slutändan vid dina läppar, tunga, tandkött och mer.

Sjukdomar såsom influensa och munherpes kan spridas genom att använda samma tandborste. Det är en god idé att alltid ha en extra i badrummet för de gånger någon sover över och glömmer att ta med sin egen.

I ditt fall kan du alltid ha med dig en resetandborste i väskan ifall du skulle behöva borsta tänderna utanför hemmet. De är väldigt praktiska och små.

Rakblad

Kanske är du hos din pojkvän när du inser att du har glömt raka dig under armarna. Du rotar genom badrummet och hittar hans rakhyvel… voila! Men använd den inte.

När du använder ett rakblad kan det alltid åsamka små skärsår i huden som till och med börjar blöda. Alla bakterier ligger kvar på rakbladet, även om du tvättar det.

Du vet aldrig om personen som tidigare använt rakbladet har sjukdomar såsom hepatit eller HIV, så var försiktig! Samma gäller användning av pincetter eller rakapparater. Dessa bör aldrig lånas ut eller lånas.

Läpprodukter

Läppstift

Du ska ut och ta något att dricka med arbetskamraterna, och när du bättrar på sminket på toaletten kommer en vän in och ber att få låna ditt läppbalsam eftersom det matchar hennes utstyrsel. Eller så kanske du precis har skaffat en ny läppstiftsfärg som din syster gärna vill prova.

Precis som tandborsten är det aldrig en bra idé att dela saker som kommit i kontakt med läppar eller mun. Och snälla håll dig borta från testexemplar av läppstift och läppglans i butiker.

Om du inte har något annat val än att dela en läpprodukt ska du spreja den med rengöringssprit eller sanitetslösning först (ja, det är något annat du alltid bör bära med dig).

Krämer & lotions i burkar

Har du tänkt på att du varje gång du doppar fingrarna i en burk med ansiktskräm eller lotion låter bakterier från dina händer förflytta sig till den känsliga huden på ditt ansikte? Om du struntar i dessa farliga organismer bör du i alla fall tänka på vad du utsätts för när du delar dessa produkter med andra.

Tvätta alltid dina händer väl innan du applicerar dessa produkter och gör det till ett krav om du ska dela med dig av dem.

Eyeliner

Denna varning liknar den för mascara. När du lånar ut din eyeliner till en vän så överför du i stort sett bakterier och virus från dina ögon till henne och vice versa.

Ett av de allvarligaste problemen det kan resultera i är en svår ögoninfektion vid namn keratit (hornhinneinflammation).

Deodorant

Deodorant

Du är endast “tillåten” att dela aerosol- eller sprejdeodoranter – håll andra typer för dig själv. Dina underarmar är en del av din kropp varifrån bakterier från svett samlas, antingen för att du rakar dem eller för att de vanligtvis är täckta av kläder.

Deodoranter i gel- eller stiftform kommer i direkt kontakt med huden och samlar på sig miljontals baciller. Innan du använder dem är det en god idé att alltid tvätta området väl. Och tänk inte ens tanken att dela dessa produkter! Inte ens i nödfall!

Nagelklippare

Ofta finns det bara en nagelklippare för ett helt hushåll av familjemedlemmar. Vilket misstag! Om du inte rengör den noggrant efter varje användning är det en dålig idé att dela den.

När du klipper naglarna utsätter du vanligtvis undersidan av nagelklipparen för din nagelbädd. Och där finns inte bara bakterier – smuts och annat plockas även upp och delas med dina familjemedlemmar. Undvik att dela nagelklippare och saxar för att förebygga bakteriella infektioner och svamp.

Som om det inte vore nog kan dina naglar ibland bli inväxta, och när du klipper dem kan de börja blöda. Kom ihåg vad vi sa om nagelklippare!

Nagelfilar

Nagelfiler

Ytterligare en av de skönhetsprodukter du inte ska dela. Alla typer av bakterier som orsakar sjukdomar samlas under nagelbädden. Försök att tvätta dina naglar väl innan varje användning och håll givetvis nagelfilen för dig själv.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.