Så verkar läkemedlet Xenical mot fetma

Läkemedlet Xenical fungerar genom att absorbera fett istället för att undertrycka aptiten. Detta gör att cirka 30% av fettet som du får i dig genom livsmedel blir avlägsnat utan att kroppen tar upp dem i metabolismen.
Så verkar läkemedlet Xenical mot fetma

Senaste uppdateringen: 20 september, 2020

Läkemedlet Xenical mot fetma har en aktiv ingrediens som heter orlistat. Denna aktiva ingrediens utövar sin effekt genom att minska absorptionen av det fett du får i dig genom måltider med 30%.

Hur fungerar läkemedlet Xenical?

Xenical är ett läkemedel som fungerar genom att absorbera fetter från livsmedel. Men det påverkar inte aptiten, som är effekten av vissa andra typer av läkemedel som man använder för att behandla fetma.

Din kropp löser upp fetterna som du får i dig med dina måltider genom verkan av enzymer som kallas lipaser. Detta läkemedel utövar sin verkan på dessa enzymer och förhindrar absorptionen av fetter. Som en konsekvens av denna åtgärd blir 30% av fettet du får i dig genom dina måltider avlägsnade utan att bli metaboliserade och kommer istället ut i avföringen.

På grund av sin verkningsmekanism hjälper läkemedlet Xenical personer att gå ner i vikt och hålla en lägre vikt. Det kan också förbättra vissa kardiovaskulära riskfaktorer, såsom högt blodtryck, höga kolesterolnivåer och höga glukosnivåer.

Indikationer att använda Xenical

överviktig man med måttband

Detta läkemedel är indicerat för överviktiga personer med ett kroppsmasseindex (BMI) som är lika med eller högre än 30. Det är dock också ett alternativ när det gäller överviktiga patienter med BMI som är lika med eller högre än 28 förutsatt att de förutom att vara överviktiga har tillhörande riskfaktorer.

Om patienten inte blir av med minst 5% av sin ursprungliga vikt efter tre månaders behandling med Xenical, bör man avbryta behandlingen.

Den här artikeln kan intressera dig: 6 typer av fetma och deras orsaker

Hur man tar läkemedlet Xenical

Den normala dosen för vuxna är 120 mg. Man bör ta medicinen omedelbart före, under eller upp till en timme efter varje huvudmåltid.

Enligt studier är den huvudsakliga eliminationsvägen genom fekal utsöndring. Nästan 100% av dosen kommer ut i avföringen, oförändrad. Effekten av detta läkemedel orsakar en stor ökning av halten fett i avföringen efter 24-48 timmar.

När du börjar behandlingen med detta läkemedel bör du samtidigt äta en balanserad och kalorifattig kost. Din kost måste innehålla ett dagligt intag av fetter, kolhydrater och proteiner, fördelat på dagens tre huvudmåltider.

Kontraindikationer för läkemedlet Xenical

Liksom alla mediciner har Xenical vissa kontraindikationer. Vid följande fall bör man inte ta detta läkemedel:

  • Allergi – du kan inte ta detta läkemedel om du är allergisk mot det eller mot någon av komponenterna i läkemedlet
  • Malabsorptionssyndrom
  • Barn och unga
  • Ammande kvinnor

Det finns inga studier av effekten av detta läkemedel på överviktiga patienter som också har lever- och/eller njursjukdomar, äldre personer eller barn.

överviktig man väger sig

Läs vidare för att lära dig mer: Akta dig för morgonvanor som gör dig fet

Stör Xenical andra mediciner?

Xenical interagerar med andra läkemedel på grund av att det modifierar absorptionen av vissa aktiva ingredienser, vilket kan förändra dessas effekter.

I väldigt få fall kan hypotyroidism med sköldkörtelavvikelser förekomma. Denna effekt kan uppstå som en följd av att detta läkemedel minskar absorptionen av jodsalter eller levotyroxin.

Dessutom minskar Xenical absorptionen av antiepileptiska läkemedel, vilket kan leda till anfall. Det minskar också absorptionen av fettlösliga vitaminer, såsom vitamin E och betakaroten. Av den anledningen kan läkaren råda dig att ta ett vitamintillskott medan du tar detta läkemedel. Det är dock viktigt att följa en balanserad kost som är rik på frukt och grönsaker.

Å andra sidan ökar Xenical effekten av vissa läkemedel som används för att sänka kolesterolnivån i blodet. Därför kan patienter behöva justera dosen av kolesterolbehandlingen de tar.

Om du tar p-piller kan deras effekt påverkas om du lider av svår diarré på grund av effekten av Xenical. För att förhindra eventuella olyckor kan läkaren rekommendera dig att använda alternativa preventivmetoder.

Slutsatser om läkemedlet Xenical

Xenical hjälper dig att gå ner i vikt och hålla övervikten borta. Dessutom hjälper det dig att förbättra dina kolesterolnivåer och minska andra kardiovaskulära riskfaktorer.

Men det är ändå viktigt att du äter en kalorifattig kost under behandlingen och att du tränar regelbundet. Om du har några frågor, vänd dig till din läkare eller hör med apotekspersonalen.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Torgerson, J. S., Hauptman, J., Boldrin, M. N., & Sjöström, L. (2004). XENical in the Prevention of Diabetes in Obese Subjects (XENDOS) Study: A randomized study of orlistat as an adjunct to lifestyle changes for the prevention of type 2 diabetes in obese patients. Diabetes Care. https://doi.org/10.2337/diacare.27.1.155

  • Drew, B. S., Dixon, A. F., & Dixon, J. B. (2007). Obesity management: Update on orlistat. Vascular Health and Risk Management.

  • Romero Ramos, H., Martínez Brocca, M. A., Pereira Cunill, J. L., & García Luna, P. P. (2005). Tratamiento farmacológico de la obesidad. Revista Espanola de Obesidad. https://doi.org/10.11565/arsmed.v26i1.1210


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.