Så får du bort syrsor och gräshoppor från din trädgård

Lär dig hur du tar bort syrsor och gräshoppor från din trädgård på ett naturligt sätt så att du får ha dina växter ifred.
Så får du bort syrsor och gräshoppor från din trädgård

Senaste uppdateringen: 19 juni, 2023

Sommaren skulle inte vara sommar utan syrsornas musik i skymningen. Oavsett om vi gillar det eller inte, tar det märkliga ljudet oss tillbaka till varma kvällar i trädgården eller på terrassen. Men dessa djur kan tyvärr också vara skadliga för dina växter som du så noggrant planterat. Därför vill vi tipsa om hur du får bort syrsor och gräshoppor från din trädgård.

Även om dessa insekter från Orthoptera-familjen inte överför sjukdomar och är ofarliga för människor, är deras närvaro oönskad bland våra växter, som de långsamt tuggar i sig. Så vad kan man då göra åt det? Låt oss ta en titt.

Är det syrsor eller gräshoppor?

Syrsor och gräshoppor är väldigt lika varandra, och det är vanligt att man blandar ihop dem. Både syrsor och gräshoppor har antenner som är längre än deras kroppar.

Men syrsor har en kraftigare kropp och är bruna eller svarta till färgen, medan gräshoppor är grå, gröna eller bruna. Båda har nattliga vanor och livnär sig på växternas blad.

Syrsor är å sin sida ganska jordnära och gräshoppor gillar att sitta uppe bland bladen. De mäter mellan 2 och 5 centimeter, och det finns större och mindre varianter.

De har förmågan att sluka löv, grönsaker, blommor och frukter i en ofattbar hastighet. I allmänhet lägger de sina ägg i avskilda områden i trädgården. När dessa kläcks migrerar de till de rikare områdena i parken.

I vissa österländska kulturer är dessa insekter en symbol för lycka och välstånd. Kanske har du hört talesättet att en syrsa i huset ger tur eller pengar och inte bör avlägsnas. Det kan dock bli omöjligt att få någon ro med dessa kryp omkring. Hur som helst, i många länder är syrsor och gräshoppor riktiga skadedjur.

De föredrar att bo ute i trädgården och inte inomhus. Men när de yttre förhållandena inte är rätt söker de ofta skydd inomhus. De kan vara mycket skadliga även här, eftersom de kan skada kläder, mattor, fåtöljer och kuddar.

Syrsor och gräshoppor kan sluka stora mängder växter på kort tid.
Syrsor och gräshoppor kan sluka stora mängder växter på kort tid.

Vi tror att du också kan vilja läsa den här artikeln: 10 tips för att undvika att slösa med vatten i trädgården

Så får du bort syrsor och gräshoppor från din trädgård

Det första tecknet på att du har syrsor och gräshoppor i din trädgård är tuggade blad på dina växter. Det betyder att dessa insekter är i början av sin cykel och livnär sig på dina gröna plantor.

Nyckeln är att använda säkra och naturliga metoder för att få bort syrsor och gräshoppor från din trädgård. Även om det finns insektsmedel som kan sätta stopp för deras närvaro, låt oss börja med metoder som är ofarliga för vår hälsa.

Syrsor lägger sina ägg (mellan 150 och 400) när sommaren närmar sig sitt slut. Dessa kläcks i slutet av våren och är då redo att sluka alla växter som de hittar i sin väg. Å andra sidan, kom ihåg att de har nattliga vanor, men de föredrar väl upplysta platser. Så om du byter ut vita eller kalla lampor i trädgården mot gula eller varma och rikta dem dit det inte finns några växter, kan detta hjälpa dig att få bort syrsor och gräshoppor från din trädgård.

Tips för att få bort syrsor och gräshoppor från din trädgård

Här är några av våra tips för att hålla syrsor och gräshoppor borta från dina växter och ditt hem:

  • Strö vitlöksbitar runt krukväxter och andra delar av trädgården. Denna speciella doft är ett naturligt avvisande medel mot denna typ av insekter. Du kan också tillaga en vitlöksinfusion där du även tillsätter en kryddnejlika per liter vatten. Spraya sedan plantorna med denna vätska.
  • Chilipeppar: Här kan du också förbereda en infusion där du tillsätter en chilipeppar per liter vatten. Koka upp, låt stå och svalna och spraya sedan detta preparat på växterna.
  • Neemolja: Detta är ett naturligt insektsmedel som inte skadar miljön och som också hjälper dig att få bort bladlöss och spinnkvalster.
  • Kort gräs och ren trädgård: Försök att hålla gräset på din gräsmatta kort och trädgården fri från ogräs, eftersom det är i det mest försummade området på gården där de lägger sina ägg.
  • Kiselgur: Detta är en ofarlig produkt för människors hälsa, men den är dödlig för vissa insekter. Detta beror på att när de kommer i kontakt med detta damm, torkar de ut och dör.
  • Kvävefixerande växter: Vissa baljväxter samlar kväve i sina rötter och avskräcker syrsor från att äta dem. Samma sak gäller potatis, vitlök och koriander.
  • Ingångshål: Försök att täta alla hål genom vilka syrsor kan komma in i ditt hus.
  • Naturliga rovdjur: Husdjur som hundar och katter följer sin naturliga instinkt och jagar syrsor och gräshoppor. Ett annan effektivt tips är att ställa ut en fågelmatare och ett fågelbad för att locka dessa djur till trädgården, eftersom fåglar också livnär sig på dessa insekter.
Gatos son depredadores de los saltamontes.
Om du har hundar eller katter kan de fungera som naturliga rovdjur av syrsor.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: Lär dig 5 fördelar med trädgårdsskötsel för din mentala och känslomässiga hälsa

Det går att få bort skadedjuren från trädgården!

Hittills har vi betonat valet av naturliga och ofarliga metoder för att bli av med dessa djur som bor i dina utomhusutrymmen. Men om du upplever att situationen är utom kontroll, rådfråga en plantskola eller bekämpningsmedelsbutik för en speciell produkt som passar dina behov.

Följ alltid tillverkarens instruktioner, eftersom dessa blandningar innehåller kemiska komponenter. Missbrukade bekämpningsmedel kan utgöra en stor hälsorisk.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Ramírez Suárez, T. F., & Ramírez Calderón, I. P. (2018). Obtención y propuesta de producción por lotes de un repelente natural a base de aceite de neem.
  • Guerra-Maldonado, G. (2021). El aceite de Neem (Azadirachta indica A. Juss) una alternativa a los insecticidas químicos. Hombre, Ciencia y Tecnología25(1), 122-129.
  • Baglione, L. (2011). Usos de la tierra diatomea. Revista Tecnicaña27, 31-32.
  • Bolívar, I. (1878). Sinópsis de los Ortópteros de España y Portugal. T. Fortanet.
  • Bedoya, T. C. Biología de Animales.
  • Romero, M. J. M. (2008). Vida bajo tierra. Mundo subterráneo: Revista de espeleología, (1), 7-9.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.