Hälsofördelarna och kontraindikationerna med hundtandsgräs

Soffgräs används ofta inom naturmedicin, på grund av dess antiinflammatoriska, urindrivande och antioxidantegenskaper. Vad är dess användningsområden? Lär dig dem här!
Hälsofördelarna och kontraindikationerna med hundtandsgräs
Franciele Rohor de Souza

Granskad och godkänd av farmaceut Franciele Rohor de Souza.

Senaste uppdateringen: 11 maj, 2023

Hundtandsgräs eller Bermudagräs, vars vetenskapliga namn är Cynodon dactylon, är en växt som tillhör gräsfamiljen, som inkluderar vete, havre och majs. Det kan bli 40 centimeter högt och kännetecknas av rhizomatösa stjälkar som är stela, platta och något håriga blad, samt lila blompiggar. Läs vidare för att lära dig hälsofördelarna och kontraindikationerna med hundtandsgräs.

Detta gräs förekommer i Europa och i Afrika, Mellanöstern och delar av Sydamerika. Det är ett ganska uppskattat trädgårdsgräs, eftersom den växer till fina, gröna och tåliga gräsmattor.

Men utöver detta används dess rhizom i naturmedicin på grund av dess sammansättning och egenskaper. Dessa utmärker sig främst för sitt innehåll av mineralsalter, samt fettsyror och antioxidanter. Nedan beskriver vi dess huvudsakliga användningsområden och några kontraindikationer.

Huvudsakliga aktiva föreningar i hundtandsgräs

Det finns de som inte känner till hundtandsgräs utöver dess dekorativa användningsområden. Sanningen är att dess rhizom skördas för huskurer och kosttillskott, som man kombinerar med andra växter. De innehåller nämligen höga koncentrat av aktiva substanser med farmakologiska egenskaper.

Som beskrivs i en publikation i Journal of Food Science and Technology, är dess huvudföreningar följande:

 • Palmitinsyra
 • Linolsyra
 • Metylestrar (etylpalmitat, etyllinoleat och etyloleat)
 • Dihomo-y-linolsyra
 • 5-hydroximetylfurfural
 • Maltol
 • Retinol
 • Fytol

Dessutom innehåller det glykosider, kaliumsalter och fruktosaner, vilka bidrar till dess hälsoegenskaper. För att vara mer exakt tillskrivs det antiinflammatoriska, diuretiska, renande, antioxidativa och hypoglykemiska aktiviteter.

Men många av dessa egenskaper stöds ännu inte av vetenskapen. Och även om många använder det som naturläkemedel bör det användas med försiktighet, särskilt om det finns underliggande sjukdomar.

Vi tror att du också kan vilja läsa den här artikeln: Fem medicinalväxter för att hantera smärtan av reumatoid artrit

Hälsofördelarna med hundtandsgräs för hälsan

Inom traditionell medicin har hundtandsgräs använts tack vare hälsofördelarna som ett komplement för att förbättra njurhälsan och den metabola hälsan. Men hittills har inte tillräckligt med forskning gjorts för att stödja dess egenskaper.

Vissa tillgängliga studier har utförts i laboratorier och på djur, och det finns ett behov av att undersöka dessa effekter också på människors hälsa. Hur som helst så ska vi nedan granska de huvudsakliga medicinska tillämpningarna av hundtandsgräs och fördelarna det kan ha för hälsan.

Hjälper njurhälsan

Med avseende på dess komplexitet bör personer med njursjukdomar få rådgivning av en läkare eller specialist. Hundtandsgräs är inte ett alternativ eller förstahandsbehandling för att hantera dessa tillstånd. Dess antioxidativa och diuretiska effekter kan dock vara fördelaktiga som en komplementär behandling.

En studie på råttor som delas i Avicenna Journal of Phytomedicine fann att en minsta dos på 200 mg/kg Cynodon dactylon var användbar för att minska bildningen av njursten. Detta bevisas också i en tidigare studie, utförd på råttor, som drog slutsatsen att ett extrakt av hundtandsgräs hjälpte till att förebygga njursten, samt stimulerade elimineringen av kalciumoxalatavlagring i njurarna.

Populärlitteraturen tillskriver också andra hälsofördelar med hundtandsgräs för njurarna, nämligen att det kan främja utdrivning av överskott av urinsyra och minska risken för uretrit, cystit och prostatit. Dessa effekter är dock ännu inte vetenskapligt utvärderade.

vanligt gräs och njurarna
Gram har njurhälsa som sin huvudsakliga anekdotiska tillämpning . Det kan minska bildningen av njursten.

Effektivt vätskedrivande medel

En studie gjord på råttor, rapporterad i Research Journal of Pharmacy and Technology, har undersökt den diuretiska potentialen hos hundtandsgräs. Växten har använts i hundratals år som ett stimulerande medel för att eliminera kvarhållna vätskor i kroppen.

I experimentet ovan observerade forskare att oral administrering av ett vattenhaltigt extrakt av Cynodon dactylonrot, i doser på 100 mg, 250 mg, 500 mg och 750 mg/kg kroppsvikt, hade diuretiska effekter.

Således tros det kunna stödja behandlingen av sjukdomar både orsakade av ödem och inte, som förvärras av överskott av vätskor. Diuretika i sig hjälper till att öka homeostasen av vatten och elektrolyter vilket minskar eller förhindrar denna typ av hälsoproblem.

Hälsofördelarna med hundtandsgräs vid högt blodtryck och diabetes

Som ett kompletterande botemedel har hundtandsgräs använts för att förhindra diabetes och högt blodtryck. För det första tillskrivs det hypoglykemiska egenskaper som stöder sänkningen av höga blodsockernivåer. Å andra sidan hjälper dess diuretiska effekt och antioxidanter till att kontrollera blodtrycket.

I samband med detta fann man i en studie på råttor med typ 2-diabetes att extrakt av Cynodon dactylon-blad (200 mg/kg/dag) och Phyllanthus niruri (600 mg/kg/dag), administrerade oralt, gynnade kontrollen av samexisterande diabetes och hypertoni.

För närvarande behövs studier på människor för att bekräfta dessa effekter.

Hälsofördelarna med hundtandsgräs: Andra användningar

 • På grund av dess diuretiska och antiinflammatoriska egenskaper används hundtandsgräs för att minska symptomen på artrit och reumatisk inflammation.
 • Fenolsyror och flavonoider som finns i Cynodon dactylon främjar kollagenes, vilket ger det potential som sårläkningsmedel.
 • Det hjälper till att återhämta musklerna, lindra trötthet och minska kramper på grund av dess kaliuminnehåll.
 • Dess antiinflammatoriska och renande egenskaper är förknippade med leverskydd. För detta ändamål används det ofta i blandning med andra växter, såsom mjölktistel, jordrök och flockarun..
 • Man kan använda en infusion på hundtandsgräs för att återfukta kroppen och fylla på mineraler.

Risker och kontraindikationer med hundtandsgräs

För de flesta friska vuxna är hundtandsgräs säkert och tolereras väl.

Men försiktig och låg konsumtion är rekommenderat, eftersom för stor dos kan vara skadligt. Det finns också fall där det är bättre att undvika konsumtion av denna växt. Dessa inkluderar följande:

 • Hjärtsjukdomar och högt blodtryck. Även om hundtandsgräs har visat blodtryckssänkande effekter, bör du konsultera en läkare innan du provar det som ett komplement. Faktum är att dess samtidiga användning med blodtrycksmediciner bör undvikas.
 • Graviditet och amning. Det finns inga studier som visar på säkerhet med konsumtion av hundtandsgräs under dessa förhållanden. Därför är det bäst att undvika växten.
 • Behandlingar med bland annat antikoagulantia, antidepressiva, antidiabetika. Det bör inte förbises att växten kan orsaka interaktioner med dessa läkemedel, vilket förstärker eller minskar deras verkan.
 • Leversjukdomar. Även om det kan finnas vissa fördelar med hundtandsgräs för leverhälsan bör man iaktta försiktighet om det redan finns underliggande leversjukdomar. Både intag av växter och kosttillskott kan leda till komplikationer.
vanligt gräs för vätskeretention
Vissa diuretiska egenskaper hos hundtandsgräs kan vara fördelaktiga för att eliminera vätska som kvarhålls i ödem.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: Ämnet diuretika: vad används det till?

Dosering och konsumtion

Växtdelarna ovan jord innehåller cyanogena heterosider som kan orsaka förgiftning. Av denna anledning används endast rhizom, dvs växtdelarna under jord.

Doserna hundtandsgräs kan variera beroende på dess presentation. För flytande extrakt eller tinkturer är rekommendationen ofta 30 droppar om dagen, utspätt i vatten eller juice. Det finns även i pulverform för infusion, där man doserar 3 gram per kopp på 2,5 dl.

Avkok kan intas ensamma eller i kombination med andra urindrivande växter. Dessa dricker man vanligtvis 2 till 3 gånger om dagen. Men det är tillrådligt att rådfråga specialisten i butiken där du köper detta om korrekt mängd och den maximal konsumtionsperiod.

Följande är några kombinationer med hundtandsgräs och andra örter:

 • För att minska högt blodtryck: hundtandsgräsrhizom, majssilke, lind, åkerfräken och fänkål. Blanda 10 till 20 gram av varje planta. Ta sedan en sked av blandningen och tillsätt den i en kopp kokande vatten. Efter 10 minuter kan du dricka det.
 • Hjälpande botemedel mot njursten: för att förbättra växtens diuretiska kapacitet kombinerar du dess rhizom med narvar, maskros, älggräs, havre och fänkål. Först gör du en infusion med 20 g hundtandsgräs och maskros. När den är klar lägger du ner de andra växterna. Drick en kopp efter varje huvudmåltid.

Vad ska man komma ihåg om hundtandsgräs?

Hundtandsgräs (Cynodon dactylon) – särskilt dess rhizom – har intressanta medicinska tillämpningar som ett vätskedrivande, antiinflammatoriskt, antihypertensivt och remineraliserande medel. Men hittills har det inte gjorts tillräckligt många studier på människor för att bekräfta de egenskaper som det tillskrivs.

Därför är det ett naturläkemedel som ska användas sparsamt, vid enstaka tillfällen och som kompletterande medel. Det ska aldrig ersätta de terapeutiska åtgärder som du får från din läkare. Det ska inte heller vara en förstahandsbehandling.

Om du redan har någon existerande sjukdom eller om du tar medicin, är det vårdpersonalen som avgör om konsumtionen är säker. Ha alltid detta i åtanke!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Mozafari AA, Vafaee Y, Shahyad M. Phytochemical composition and in vitro antioxidant potential of Cynodon dactylon leaf and rhizome extracts as affected by drying methods and temperatures. J Food Sci Technol. 2018 Jun;55(6):2220-2229. doi: 10.1007/s13197-018-3139-5. Epub 2018 Apr 25. PMID: 29892123; PMCID: PMC5976607.
 • Golshan A, Hayatdavoudi P, Hadjzadeh MA, Khajavi Rad A, Mohamadian Roshan N, Abbasnezhad A, Mousavi SM, Pakdel R, Zarei B, Aghaee A. Kidney stone formation and antioxidant effects of Cynodon dactylon decoction in male Wistar rats. Avicenna J Phytomed. 2017 Mar-Apr;7(2):180-190. PMID: 28348973; PMCID: PMC5355823.
 • Atmani F, Sadki C, Aziz M, Mimouni M, Hacht B. Cynodon dactylon extract as a preventive and curative agent in experimentally induced nephrolithiasis. Urol Res. 2009 Apr;37(2):75-82. doi: 10.1007/s00240-009-0174-8. Epub 2009 Jan 29. PMID: 19183977.
 • S., Satish. (2008). Study on the Diuretic Activity of Cynodon dactylon root stalk Extract in Albino Rats. Research Journal of Pharmacy and Technology. 2. 338-340.
 • Arumugham VB, Shahin MH. Therapeutic Uses Of Diuretic Agents. [Updated 2022 Jun 5]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK557838/
 • Sadki, C., Hacht, B., Souliman, A., & Atmani, F. (2010). Acute diuretic activity of aqueous Erica multiflora flowers and Cynodon dactylon rhizomes extracts in rats. In Journal of Ethnopharmacology (Vol. 128, Issue 2, pp. 352–356). Elsevier BV. https://doi.org/10.1016/j.jep.2010.01.048
 • Bharati, Deepak. (2016). Comparative evaluation of antidiabetic antihypertensive activity of Cynodon dactylon L. and Phyllanthus niruri L in ratswith simultaneous type 2 diabetic and hypertension. Der Pharmacia Lettre. 8. 255-263.
 • Sindhu G, Ratheesh M, Shyni GL, Helen A. Inhibitory effects of Cynodon dactylon L. on inflammation and oxidative stress in adjuvant treated rats. Immunopharmacol Immunotoxicol. 2009;31(4):647-53. doi: 10.3109/08923970902947325. PMID: 19874236.
 • Biswas TK, Pandit S, Chakrabarti S, Banerjee S, Poyra N, Seal T. Evaluation of Cynodon dactylon for wound healing activity. J Ethnopharmacol. 2017 Feb 2;197:128-137. doi: 10.1016/j.jep.2016.07.065. Epub 2016 Jul 22. PMID: 27457694.
 • Singh SK, Rai PK, Mehta S, Singh RK, Watal G. Curative effect of Cynodon dactylon against STZ induced hepatic injury in diabetic rats. Indian J Clin Biochem. 2009 Oct;24(4):410-3. doi: 10.1007/s12291-009-0073-3. Epub 2009 Dec 30. PMID: 23105869; PMCID: PMC3453047.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.