Ämnet diuretika - vad används det till?

Ämnet diuretika används vanligtvis för att behandla sjukdomar såsom hypertoni och njurproblem. Läs mer om detta i denna artikel.
Ämnet diuretika - vad används det till?

Senaste uppdateringen: 28 augusti, 2020

Ämnet diuretika hjälper till att ta bort vatten och elektrolyter från kroppen genom urinen. Många hänvisar till dem som “vattenpiller”. Detta beror på att ämnet får njurarna att släppa ut mer natrium och vatten genom urinen. Således reducerar diuretika mängden vätska som cirkulerar genom blodkärlen och minskar därmed trycket som själva blodet utövar på kärlens väggar.

Det många inte vet är att diuretika inte nödvändigtvis är ett läkemedel. Faktum är att många typer av vanliga livsmedel har samma effekt. Ämnet är också mycket användbart för att behandla många andra sjukdomar. Till exempel kan du behandla hypertoni och hjärtsvikt.

I denna artikel berättar vi allt du behöver veta om ämnet diuretika och dess användning.

Hur fungerar ämnet diuretika?

Som vi tidigare nämnde släpper njurarna ut elektrolyter och vatten genom urinen vid användning av diuretika. På grund av att urinflödet ökar, minskar blodvolymen i kärlen.

Ämnet diuretika i njurar.

Det är också viktigt att tänka på att det finns olika typer av diuretika. Läkemedelsbranschen klassificerar dem enligt deras handlingsmekanism, för att få ett effektivt resultat i specifika medicinska behandlingar.

Således kan ämnet diuretika vara:

  • Tiazid-diuretika, vilket hindrar njurarna från att återuppta natrium och klor. Det används vid behandling av hypertoni, eftersom det utvidgar blodkärlen.
  • Kaliumbesparande diuretika, som fungerar i stort sett på samma sätt. Det förhindrar dock kalium från att lämna kroppen genom urinen vilket är viktigt vid vissa sjukdomar orsakade av obalanser.
  • Loop-diuretika. Denna liknar tiazid-diuretika. Det är vanligt att man kombinerar de två. De kan användas vid akuta behandlingar på grund av den höga effektiviteten på urinproduktionen.

Hur används ämnet diuretika?

Diuretika har många användningsområden. Det används vid behandling av njur- och leversjukdomar samt hjärtsvikt. Hjärtsvikt är ett tillstånd som uppstår när hjärtat inte pumpar syresatt blod på ett effektivt sätt. Det utgör också en av grundpelarna vid behandling av hypertoni.

Vissa tror att diuretika är användbart för att gå ner i vikt, vilket är felaktigt. Ämnet kan bidra till att minska ackumulerad vätska men förbränner inte fett. Det stämmer att du ser smalare ut och uppfattar dig själv som mindre, men tänk på att du huvudsakligen tappar vätska. Dessutom kan du utsätta dig själv för uttorkning så ta aldrig diuretika utan att först konsultera en läkare.

Olika livsmedel med vätskedrivande egenskaper

En skål full med gurkskivor

Du bör inte ta medicin utan att först rådfråga en läkare men du kan däremot lägga till naturlig diuretika i din kost. Detta hjälper dig att eliminera överskottsvätska och förbättra din njurhälsa, så länge du gör det i samband med en balanserad kost.

Några olika livsmedel du kan använda för detta ändamål är selleri, rödbeta, päron, gurka, vattenmelon och sparris. Om du konsumerar diuretika måste du komma ihåg att dricka mycket vätska för att inte bli uttorkad.

Du kanske också vill läsa: 15 fantastiska och naturliga vätskedrivande medel

Sammanfattning

Diuretika är ett ämne som hjälper kroppen att avlägsna vatten och elektrolyter genom urinen. Det kan bidra till att minska den totala blodvolymen vilket är mycket fördelaktigt för att behandla vissa sjukdomar, såsom hypertoni.

Men kom ihåg att vara försiktig med diuretika eftersom det kan skada dig vid överflöd. Således bör du aldrig ta diuretika i läkemedelsform utan rådgivning.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.