7 vätskedrivande livsmedel du bör lägga till i din kost

Om du vill bekämpa vätskeretention och avgifta kroppen är det en god idé att lägga till vätskedrivande, vitaminpackade livsmedel i din kost.
7 vätskedrivande livsmedel du bör lägga till i din kost

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Vätskedrivande livsmedel hjälper till att balansera vätskorna och elektrolyterna i kroppen.

De tenderar att ha ett högt vatteninnehåll och är rika på kalium, utöver andra viktiga mineraler som är hjälpsamma för att eliminera överflödigt natrium genom urinen.

Att äta dessa livsmedel hjälper dina njurar att fungera bra. Det hjälper dem att rensa urinvägarna och kontrollera den inflammation som kvarhållna vätskor i vävnader orsakar.

Vidare är de utmärkta för viktnedgång, eftersom de förbättrar din kropps avfallseliminerande processer. De snabbar dessutom upp ämnesomsättningen och innehåller få kalorier.

De är faktiskt så bra för din hälsa att vi har gjort en lista över sju livsmedel du bör lägga till i din kost.

1. Tomater

Först och främst är tomater ett vätskedrivande livsmedel som bör var en del av allas kost.

Tomater är en naturlig källa till essentiella näringsämnen som hjälper till med vätskeretention.

De består till över 90% av vatten, och innehåller även stora mängder mineraler som hjälper till att balansera dina elektrolytnivåer.

Att äta dem regelbundet stärker din njurhälsa. Samtidigt skyddar de ditt kardiovaskulära system från problem såsom högt blodtryck och högt kolesterol.

2. Gurka

Gurka är en av de mest rekommenderade vätskedrivande livsmedlen för att behandla vätskeretention och inflammatoriska åkommor såsom artrit.

Dess antioxidanter och höga vatteninnehåll återställer funktionen hos cirkulations- och lymfsystemen. Detta hjälper dig att bli av med vätskor och gifter.

Vidare innehåller gurka avsevärda mängder kalium, ett mineral som spelar en roll i att balansera natriumnivåerna, vilket förebygger njurproblem.

Avslutningsvis tillhandahåller gurka kroppen med mineraler såsom svavel och kisel, två nödvändiga ämnen för korrekt eliminering av urinsyra.

3. Ananas

Ananas är en tropisk frukt som är känd över hela världen för sina goda egenskaper för viktnedgång och för att förebygga njursjukdomar samt problem med det kardiovaskulära systemet.

Den är låg på kalorier, rik på enzymer såsom bromelin, bra för matsmältningen och hjälper dig att tappa vikt samt förbättra tarmproblem.

Ananas består till 85% av vatten och innehåller även höga nivåer av fibrer, vitamin C och mineraler. Dessa hjälper din kropp att balansera sina vätskenivåer.

4. Betor

Betor innehåller mycket mineraler, vatten och antioxidanter som hjälper till att stödja lever- och njurhälsan.

Oavsett om du dricker dem i juicer eller äter dem som de är är de ett komplett livsmedel. De hjälper din kropp att ta bort vätskor och andra avfallsmaterial som tenderar att ansamlas i vävnaderna.

De ger dig även avsevärda mängder järn, magnesium och kalium. Dessa mineraler behövs för att bekämpa inflammation.

Som om det inte vore nog är de även mättande, vilket är viktigt när du försöker tappa vikt.

5. Vattenmelon

Vattenmelon är ett naturligt diuretikum med viktiga näringsämnen som verkar för att förebygga en rad olika tillstånd och sjukdomar.

De innehåller mer vatten än nästan alla andra frukter och bär därför på färre kalorier än de flesta.

Vidare innehåller de avsevärda mängder kalium och magnesium, två viktiga mineraler för att balansera elektrolyterna i kroppen.

Dessa och andra vitaminer samt mineraler gör vattenmelon utmärkt för att bekämpa inflammation i kroppens vävnader och stimulera borttagning av kvarhållna vätskor.

6. Melon

Melon består till 90% av vatten, vilket ger den vätskedrivande och avgiftande egenskaper.

Den har länge varit känd som ett bra val tack vare sina uppfriskande och näringsrika krafter. Den innehåller trots allt fibrer, vitaminer och andra beståndsdelar som främjar god hälsa.

Regelbunden konsumtion bidrar till en minskning av de kvarhållna vätskorna samt inflammation. Därför hjälper den till att förebygga utvecklingen av kroniska sjukdomar.

Melon innehåller även antioxidanter såsom betakaroten. Vår kropp behöver dessa för att förebygga den oxidativa skada som snabbar upp åldrandeprocessen.

7. Lök

Vårt sista vätskedrivande livsmedel är lök, som innehåller vitaminer och spårelement som hjälper till att lindra inflammation eftersom de ökar urinproduktionen.

De innehåller avsevärda mängder kalium, kalcium och magnesium, varav alla krävs för att balansera mineralsalterna i kroppen.

De består till upp till 91% av vatten, vilket gör dem kraftfullt vätskedrivande och avgiftande. Vidare stödjer de njurarna samtidigt som de skyddar dig mot urinvägsinfektioner.

Känner du som om du har vätskeretention eller inflammation? Gör dessa vätskedrivande livsmedel till en del av din regelbundna kost och se hur effektiva de är för att behandla dessa problem.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.