Lär dig 5 fördelar med trädgårdsskötsel för din mentala och känslomässiga hälsa

Att plantera ett träd eller vattna blommor är en sorts trädgårdsskötsel som kan förbättra din mentala och emotionella hälsa.
Lär dig 5 fördelar med trädgårdsskötsel för din mentala och känslomässiga hälsa
Leonardo Biolatto

Granskad och godkänd av läkaren Leonardo Biolatto.

Senaste uppdateringen: 13 januari, 2024

Naturen upphör aldrig att vara snäll och ge tillbaka allt den får från människan. Ett bevis på detta är fördelarna som trädgårdsskötsel erbjuder vår mentala och känslomässiga hälsa. Att gödsla en planta, vattna rosenbuskar och plantera frön till exempel är alla uppgifter som gynnar ditt psykiska välbefinnande.

Att utföra utomhusaktiviteter, som exempelvis trädgårdsarbete, är förknippat med distraktion, avkoppling och även kreativitet. Det finns mycket forskning om detta. I den här artikeln ska vi berätta allt om fördelarna med trädgårdsarbete för din hälsa och ditt välbefinnande.

Trädgårdsskötsel gynnar din mentala och känslomässiga hälsa

Livet tar oss ofta i en kapplöpning mot klockan. Därför är det ibland nödvändigt att koppla av från den dagliga stressen och ge dig själv en paus. För att göra detta måste du inte nödvändigtvis gå ut på en promenad eller planera en resa; genom att bara ta några verktyg och gå ut i trädgården får du fördelar som sinnet och kroppen behöver.

Det finns studier som belyser detta.

I en artikel om växters känslomässiga effekter på människor påpekar Journal of Environmental Horticulture bland annat följande psykologiska fördelar:

  • Förbättrat minne
  • Större lycka och tillfredsställelse
  • En minskning av effekterna av demens
  • Lindring av posttraumatisk stressyndrom

En annan analys, utvecklad av Clinical Medicine, hänvisar till implementeringen av terapeutiska trädgårdar på sjukhus som ett idealiskt alternativ för att förbättra patientens välbefinnande. De noterar att fler och fler bevis kommer som stöder exponeringen och kontakten med den “gröna miljön” för allmänt välbefinnande.

Vilken typ av trädgårdsskötsel har fördelar för din mentala och känslomässiga hälsa?

Enligt British Psychological Society kan det att införliva trädgårdsarbete i våra liv innefatta allt ifrån mycket enkla till mer mödosamma trädgårdsuppgifter. Du kan odla örter, som basilika eller mynta, och avokadokärnor, i form av krukväxter, genom att bara ta vara på det som blir över av dessa i köket.

Du behöver heller inte någon större yta för att dra fördel av trädgårdsarbetets fördelar för din mentala och känslomässiga hälsa. Att plantera i krukor eller odla i små burkar är uppgifter som sysselsätter dina tankar och tar tankarna från din rutin ett tag.

Enligt experter kan plantering, ogräsrensning och vattning i större trädgårdar hjälpa till att distrahera sinnet.

Vi tror att du kan vara intresserad av att läsa detta också: Våren är här! Plantera dessa 8 lökar i din trädgård för att fylla den med liv och färg

De 5 huvudsakliga fördelarna som trädgårdsskötsel ger din mentala och känslomässiga hälsa

Även om fördelarna som trädgårdsarbete ger sinnet och känslorna inte är nya, blev de tydligare under instängningen under covid-19-pandemin. Under denna period fann många människor att denna konst var oerhört terapeutisk. Vi fick en känsla av kontroll och trygghet när vi odlade vår egen mat.

Detta enligt en rapport från University of California, presenterad av USA:s jordbruksdepartement. Rapporten täcker flera städer i USA, Tyskland och Australien. De tillfrågade trädgårdsmästarna uttryckte också en känsla av glädje, frihet och kontakt med naturen.

1. Trädgårdsarbete förbättrar din uppmärksamhet

Enligt Ellison Chair in International Floriculture innebär uppgifter som vi utför under naturens lugnande inflytande med större precision. Att vara utomhus stärker också vår minnesförmåga och uppmärksamhetsförmåga.

En studie publicerad i Science, Technology, and Innovation Magazine visar å sin sida på att grönområden är mentala återställare som hjälper till att förbättra vår akademiska prestation. Denna analys visar att miljöer med prydnadsväxter ger en känsla av välbefinnande och följaktligen intar eleverna bättre attityder, vilket gynnar undervisning-inlärningsprocessen.

Med andra ord, att vara nära eller i en trädgård är fördelaktigt för att förbättra din uppmärksamhet. Ett faktum som kan extrapoleras från den akademiska miljön till trädgårdsuppdraget till förmån för psykiskt välbefinnande.

2. Det ger näring åt självkänslan

Att plantera en växt och övervaka dess tillväxtprocess är en stor bedrift. Och varje gång vi uppnår ett mål som vi satt ger detta en känsla av stolthet och stärker självkänslan.

Vad beror detta på?

Detta är ett projekt som du ägnat tid, tålamod och mycket ansvar åt. Med andra ord, det är en källa till stolthet att odla en växt och se den gror och trivs.

Ett liknande scenario framställs av University of Florida: om ett barn planterar och vårdar ett frö tills det börjar gro och växa, kommer han eller hon att känna att han eller hon har skapat magi. På samma sätt känner unga människor en känsla av framgång när de skördar maten de ska äta eller när det de planterat blommar. Detta hjälper till att öka deras självförtroende och självkänsla.

3. Trädgårdsskötsel främjar kreativitet

Enligt American Journal of Lifestyle Medicine ökar trädgårdsskötsel kreativiteten och inspirationen, vilket är fördelaktigt för det mentala välbefinnandet. I synnerhet gäller detta trädgårdar på hemmaplan och förmågan att anpassa och organisera dem, vilket ger en kraft och tillåtelse för oss där vi uttrycker oss själva och reflekterar våra passioner, värderingar och preferenser genom det trädgårdsarbete som vi utför.

4. Det stärker dina sociala relationer

Konceptet med gemensamma trädgårdar har blivit populärt. Dessa utrymmen kan uttryckas vara “sfärer av sällskaplighet”. I en artikel publicerad i International Journal of Environmental Research and Public Health lyfter författaren fram de sociala kopplingar som vi bygger upp under den gemensamma handlingen av trädgårdsarbetet.

Författaren hävdar att trädgårdsarbete, tillsammans med andra sociala, operativa och rumsliga underhållsaktiviteter, uppmuntrar deltagarna att dela dessa och andra saker med varandra. Därmed förstärks begreppet gemenskap.

5. Det hjälper till att minska stress och ångest

När du fokuserar uppmärksamheten direkt på det specifika trädgårdsarbetet, minimerar du de negativa bördan som kan överväldiga dig i ditt liv. Den friska luften, att röra vid jorden och känna solen ger oss en tröst och trygghet vid stressiga situationer.

En kontrollerad studie publicerad i The Lancet Planetary Health visar att trädgårdsskötsel i samhället är ett sätt att minska stress och ångest. Samtidigt främjar det vanor som gynnar naturen, vilket resulterar i ett aktivt och hälsosamt liv. Samma studie visar också på det inflytande som dessa yrken kan ge för att minska risken för kroniska sjukdomar.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också läsa: 10 tips för att undvika att slösa med vatten i trädgården

Dessutom: Trädgårdsarbete är också fördelaktigt för ditt fysiska välbefinnande

Förutom att ge näring till sinnet och skapa en positiv inriktning för dina känslor, är det fördelaktigt för din fysiska hälsa att ägna tid åt trädgårdsarbete. Om du inte har alternativet att gå till gymmet eller träna kan du upptäcka att din trädgård är ett bra alternativ för att hålla dig i form.

State University of New Jersey visar att det att odla vår egen mat är en träning av låg till måttlig intensitet. Genom att gräva, kratta eller lyfta och bära krukor flyttar du runt din över- och underkropp på olika sätt.

De lägger till att denna typ av arbete också ökar flexibiliteten, stärker lederna och förbättrar rörelser i bland annat händerna. Fler fysiska fördelar med trädgårdsarbete? Kolla in följande:

Kom ihåg: Trädgårdsskötsel är terapeutiskt, men är inte en ersättning för psykologisk rådgivning

Även om det att spendera tid på trädgårdsarbete har en positiv inverkan på mental hälsa, i sig är det inte en ersättning för professionell psykologisk vård. Faktum är att det finns discipliner som kombinerar psykologisk vård med denna typ av aktiviteter, såsom trädgårdsterapi, som diskuteras i en artikel i tidningen Personal Autonomy.

Dessa typer av metoder kan endast vägledas av specialister.

Som sagt, trädgårdsarbete kan vara kompletterande terapi eller en hobby. Om du upplever ångest, depression och känslomässigt obehag på ett ihållande sätt är det en bra idé att träffa en professionell terapeut. Å andra sidan, om du upplever att din trädgård ger dig möjligheten att fly några minuter från den dagliga stressen, ta vara på tillfället och låt dig slappna av en stund.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.