Våren är här! Plantera dessa 8 lökar i din trädgård för att fylla den med liv och färg

Det här är lökar som du kan plantera just nu i din trädgård för att få vackra blommor under våren som fyller din trädgård med färg.
Våren är här! Plantera dessa 8 lökar i din trädgård för att fylla den med liv och färg

Senaste uppdateringen: 09 november, 2023

Med vårens ankomst börjar lökarna att blomma och fyller alla trädgårdar med färg och vitalitet. Om du inte har planterat dina ännu, oroa dig inte; du har fortfarande chansen att plantera flera olika sorters lökar för att få njuta av all deras skönhet under våren!

Förutom sin naturliga charm, lockar plantering av lökväxter mycket popularitet. Tvärtemot vad det verkar, kräver de endast en grundläggande och enkel skötsel och ytterst lite underhåll för att blomma.

Nedan ska vi berätta om vilka lökar du kan plantera i din trädgård idag. Välj ut några du vill ha eller plantera dem allihop. Resultatet kommer att bli härligt!

Vilka lökar ska jag plantera i min trädgård?

Det finns många, många lökväxter, som bland annat iris, tulpaner, krokus och prydnadsvitlök. Men bland den stora variationen finns några som blommar specifikt under våren.

Tänk på att bäst tidpunkt för att säkerställa vårblomning är att plantera lökarna på hösten.

Men du kan också uppnå goda resultat genom att plantera dem under våren, precis när säsongen börjar, och få njuta av deras blommor innan sommaren kommer. Så låt oss gå vidare och titta på vilka lökar du bör plantera i din trädgård för att fylla den med vitalitet, färg och elegans.

1. Saffranskrokus

Våren är här! Plantera dessa 8 lökar i din trädgård för att fylla den med liv och färg
Krokus.

Krokusen är en av de vackraste lökarna som kan blomma på våren. Det är dessutom en av de snabbast blommande lökarna. Från denna lök föds blommor av sex kronblad i mycket olika färger, mellan blått, violett, gult, vitt och orange.

Kronbladen kännetecknas av att de är ljusare i mitten, där de har gula och orangea pistiller. Precis, det är från denna växt som saffran utvinns, den kulinariska kryddan du säkert har smakat.

Vi tror att du också kan vilja läsa den här artikeln: Slow gardening: Låt trädgården växa fram långsamt

2. Tyskiris

Lirio cardenal.
Iris germanica.

Tyskiris, Iris germanica, är en annan lök som du kan plantera i din trädgård under våren för att fylla den med färg och elegans. Denna växt kan bli 50 centimeter hög och blommar från vår till sommar.

Dess vackra blommor har tre utåtböjda foderblad som kan bli upp till 12 centimeter långa.

De finns i olika färger, såsom blå, vit, röd, gul och violett. En nyckelpunkt för korrekt och snabb blomning är att plantera löken i ett område med bra ljus.

3. Muscaris eller medelhavsblomma

Muscaris o flor del mediterráneo es otro de los bulbos que debes sembrar en tu jardín en esta primavera.
Medelhavsblomman är en annan av de lökar som du kan plantera i din trädgård i vår.

Muscari är också känd som “medelhavsblomman” och skiljer sig från de lökar vi hittills har pratat om eftersom dess blommor är väldigt olika (de har formen av en druvklase). De är små blommor som blir max 25 centimeter höga.

Oftast hittar du alltid blå muscaris, men det finns också lila, gula och vita. Något grundläggande i deras skötsel är att lökarna ska planteras på ett djup av 12 centimeter, med ett avstånd på 8 centimeter mellan lökarna.

4. Tulpaner: populära lökar att plantera

Tulipanes naranjas.
Tulpaner är idealiska lökar för plantering på våren.

Tulpanen är kronjuvelen hos lökväxter och kan därför inte saknas i din trädgård. De är färgglada, tåliga och mycket eleganta blommor.

Deras färgomfång är så brett att många människor har gett tulpaner olika betydelser beroende på deras nyans. Till exempel representerar gula färger vänskap och glädje, medan rosa är relaterade till ungdom och moderskap.

För att få dina tulpaner att blomma, plantera dem på ett djup av 10 centimeter och på en plats där de får direkt solljus. Ett annat grundläggande skötseltips är att du bör hålla underlaget fuktigt under torra årstider och ta bort svaga blommor.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: 5 vanliga psykologiska effekter av våren

5. Liljekonvalj är också lökar du kan plantera

Muguet o lirio del valle.
Liljekonvaljen är en giftig växt.

Liljekonvalj sticker ut bland lökväxter eftersom den fyller trädgården eller hemmet med en härlig doft. Det stämmer: du kan odla den i krukor för att njuta skönheten inomhus.

Dess blommor ser ut som små klockor fästa vid en stjälk och det är från dem som den kännetecknande blomdoften kommer från. Du bör dock komma ihåg att detta är en giftig växt, både för barn och husdjur.

6. Vintergäck

Vintergäck
Eranthis hyemalis eller vintergäck.

Vintergäck är en lökväxt som sticker ut eftersom de blommar snabbare än andra. De har små, ensamma blommor som vanligtvis är gula och har en skålform, från vilka klargröna högblad sticker ut.

En aspekt du bör känna till om dem är att de är känsliga för värme. De blommar när temperaturen når cirka 10 °C. Blommorna är mycket eftertraktade av pollinatörer som bin och fjärilar.

7. Prydnadsvitlök

Los ajos también son bulbos y se pueden sembrar en el jardín.
Vitlök är också en lök och kan planteras i trädgården.

Många tänker inte på detta, men prydnadsvitlök är också en väldigt dekorativ lökväxt. Faktum är att vissa används dekorativt eftersom de blommar vackert.

Den får en lång, upprätt stjälk med blommor som är samlade i en djupt lila eller rosa boll. Den odlas på två sätt:

  1. Från lök
  2. Från frön: denna metod rekommenderas dock inte om du vill ha snabb blomning eftersom det tar längre tid för den att gro.

8. Kejsarkrona eller fritillaria

Plantera lökar
Fritillaria imperialis L.

Låt oss avsluta den här listan över lökar som du bör plantera i din trädgård för att fylla den med färg på våren med en riktig pärla: kejsarkronan. Denna växt har blommor som sticker ut för sina gula och orangea färger, och därtill en elegant form på blommorna.

Den har en lång, upprätt stjälk som i spetsen har långa blad och medelstora blommor som faller som klockor. Denna del av växten ser ut som en krona. Ju större lökarna är, desto snabbare kommer de att växa och blomma.

Vilka lökar ska du plantera i din trädgård?

Vi har nu berättat om 8 olika lökar som du kan plantera i din trädgård för att njuta av en färgprakt och elegans under våren. Du kan välja precis så många du vill ha. Kom ihåg att skötseln i allmänhet är ganska enkel, vilket är en stor fördel om du inte har mycket tid.

 


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.