Prova dessa 6 hemgjorda kurer för kolit

Visste du att morötter är en av de mest effektiva kurerna för kolit? De är rika på fibrer och har anti-inflammatoriska komponenter som hjälper till att lindra smärta. Lär dig mer i den här artikeln!
Prova dessa 6 hemgjorda kurer för kolit

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Visste du att det finns hemgjorda kurer för kolit?

Kolit är en sjukdom som uppstår från en inflammation i tjocktarmen och rektum. Vid kolit visar detta område, den lägsta delen av tjocktarmen, förändringar i slemhinnan som omger den. Det leda till en serie negativa reaktioner som inkluderar intensiv smärta och diarré.

Även om kolit har en tendens att vara sporadiskt och diskret finns det många som söker medicinsk hjälp för att det ibland är kroniskt och återkommande. Det uppskattas att minst 60% av alla drabbade är kvinnor. De flesta är under 40 års ålder.

Fram tills nu finns det inte en enskild sak som förklarar dess uppkomst, men experterna tror att det har att göra med matvanor, genetik eller påverkan från vissa mediciner. Det finns som tur är naturliga kurer som inte har några bieffekter. Dessa kan hjälpa till att lindra symptomen innan andra komplikationer utvecklas.

Hemgjorda kurer för kolit

Yoghurt i skål

1. Naturlig yoghurt 

Yoghurt är en av de bästa naturliga kurerna för kolit eftersom den stärker tarmarna med levande kulturer som reglerar deras naturliga pH. De hälsosamma bakterierna hjälper till att generera mjölksyra, en nödvändig substans för det optimala borttagandet av skadliga gifter i tjocktarmen. Dessa egenskaper har positiva effekter på immunförsvaret genom att regera på de infekterande agenterna som invaderar kroppen.

Hur man gör:

 • Ät en skål naturlig yoghurt dagligen.
 • Använd också naturlig yoghurt i dina smoothies med frukt och grönsaker.

2. Potatisjuice

Den alkaliska kraften i potatis är väldigt effektiv för att motverka kolit och episoder av diarré. Potatisjuice är rik på stärkelse och naturliga fibrer som bidrar till att förbättra tarmarnas aktivitet. Detta kontrollerar irritation i tjocktarmen. Juicen lugnar nämligen magsmärtor och minskar ackumulering av gas och syror.

Hur den används:

 • Riv först en rå potatis och skölj i ett durkslag. Drick därefter juicen.
 • Upprepa detta två till tre gånger per dag.

3. Risvatten

Risvatten i glas

Risvatten är en probiotisk kur som hjälper till att reglera det naturliga pH-värdet i tarmarna. Stärkelsen lindrar irritation i tjocktarmen och de hälsosamma bakterierna hjälper till att lindra symptom som gas och dyspepsi. Tack vare innehållet av vitaminer och mineraler är det bra för att ersätta de näringsämnen som förlorats på grund av diarré.

Hur man använder det:

 • Koka först upp två matskedar ris i en kastrull med vatten. När det börjar koka tar du bort kastrullen från värmen och låter den stå.
 • När vattnet har nått en behaglig temperatur häller du det i en sil och dricker 1 till 2 glas per dag.

4. Linfrövatten

Linfrön innehåller naturliga fibrer och är en av flera bra hemgjorda kurer för kolit. Näringsämnena, i samband med fettsyrorna och antioxidanterna, minskar inflammation och främjar optimalt borttagande av avfall.

Ingredienser

 • 1 matsked linfrön
 • 2 dl vatten

Hur man använder det:

 • Lägg en matsked linfrön i ett glas vatten och låt därefter stå under natten.
 • Följande dag, när det har fått en geléaktig konsistens, silar du det i ett durkslag och dricker det.
 • Drick ett glas varje dag tills symptomen har lindrats.

5. Morötter

Skivade morötter

Morötter är rika på fibrer och innehåller anti-inflammatoriska ämnen. När de introduceras i tarmarna kontrollerar de smärta och irritation. De innehåller även probiotiska egenskaper, vilket innebär att de ger näring åt de bakterier som skyddar tjocktarmen. Deras näringsämnen hjälper till att motverka kroppens mottaglighet för tillstånd som diarré och kräkningar.

Hur de används:

 • Tillred morotsjuice med en lämplig maskin.
 • Du kan även koka dem i vatten utan salt, och tillreda en puré när de är mjuka.
 • Ta det en gång per dag tills du har lindrat din kolit.

6. Bananer

Bananer innehåller en typ av fiber som är känt som pektin. När det absorberas av tarmarna hjälper det till att balansera pH-värdet för att lindra diarré och förstoppning. De höga nivåerna av magnesium och kalium bidrar även till balansen av elektrolyter i kroppen, vilket nästan alltid förbättrar tillståndet. Det är en av flera bra hemgjorda kurer för kolit.

Ingredienser

 • 1 mogen banan
 • 1 tesked honung

Tillredning:

 • Mosa bananen, blanda därefter med honung och ät.
 • Du kan även använda bananer i dina smoothies eller äta bitar av banan under dagen.

Lider du av kolit? Välj några av dessa kurer och säg adjö till det jobbiga problemet!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Ke F, Yadav PK, Ju LZ. Herbal medicine in the treatment of ulcerative colitis. Saudi J Gastroenterol. 2012;18(1):3–10. doi:10.4103/1319-3767.91726
 • Huertas, R. A. P. (2013). Yogur en la salud humana. Revista Lasallista de Investigacion.
 • Martinchik, A. N., Baturin, A. K., Zubtsov, V. V, & Molofeev, V. I. (2012). [Nutritional value and functional properties of flaxseed]. Voprosy Pitaniia.
 • Fallahzadeh H, Jalali A, Momayyezi M, Bazm S. Effect of Carrot Intake in the Prevention of Gastric Cancer: A Meta-Analysis. J Gastric Cancer. 2015;15(4):256–261. doi:10.5230/jgc.2015.15.4.256
 • Sharma KD, Karki S, Thakur NS, Attri S. Chemical composition, functional properties and processing of carrot-a review. J Food Sci Technol. 2012;49(1):22–32. doi:10.1007/s13197-011-0310-7
 • Wong C, Harris PJ, Ferguson LR. Potential Benefits of Dietary Fibre Intervention in Inflammatory Bowel Disease. Int J Mol Sci. 2016;17(6):919. Published 2016 Jun 14. doi:10.3390/ijms17060919

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.