Få bort märken med en ansiktsmask på aspirin & yoghurt

Ingredienserna i den här masken är väldigt effektiva, men eftersom de är naturliga kan det dröja lite längre att se resultat. Komplettera med en balanserad kost och solskydd – du kommer att älska resultatet!
Få bort märken med en ansiktsmask på aspirin & yoghurt

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Kontinuerlig utsättning för UV-strålar och hormonförändringar är två stora orsaker till märken i ansiktet. Det blir allt vanligare, och varje dag kommer nya produkter för att förebygga dem, utöver det redan existerande sortimentet. Man kan till exempel köpa en ansiktsmask.

Problemet är att dessa kommersiella behandlingar brukar vara rätt dyra, och det är inte alla som har råd med dem. Några av de kemiska beståndsdelarna i dem är dessutom inte särskilt hälsosamma, och kan därför ha negativa konsekvenser på känslig hy.

De goda nyheterna är att det finns billiga, naturliga lösningar som kan hjälpa dig att ta bort dessa märken utan att utsätta huden för starka kemikalier. De använder dessutom lättillgängliga ingredienser.

Idag vill vi dela med oss av en ansiktsmask gjord på aspirin och yoghurt som kan ta bort märken.

Ansiktsmask med yoghurt och aspirin

Penslar på ansiktsmask

Aspirin är ett läkemedel som har blivit populärt på senare år som en billig ingrediens för många hudproblem. Det används normalt som ett smärtstillande medel och för kardiovaskulär hälsa, men de kemiska beståndsdelarna i aspirin ger det speciella krafter för huden.

Det innehåller en fettlöslig substans vid namn hydroxisyra, som nu används i krämer och exfolierande produkter. Denna substans får märken och fläckar att bli mindre synliga, förbättrar läkning och, som om det inte vore nog, tar bort smittoämnen som tar sig till huden.

Vidare gör salicylsyran i aspirin det även antiinflammatoriskt och åldersmotverkande, så när det väl absorberats in i huden bekämpar det akne och tidiga ålderstecken. Här ska vi förbättra effekten genom att tillsätta yoghurt – en fantastisk ingrediens som har använts i flera decennier som en naturlig kosmetika.

Mjölksyran kan tillsammans med antioxidanterna och probiotikan reglera hudens pH och uppmuntra borttagning av döda hudceller. Yoghurt läker och rengör huden, och tar om det appliceras regelbundet bort märken samt gör ärr mindre synliga.

Vill du lära dig mer? Läs: Lär dig att rengöra ansiktet med oljor

Hur du gör ansiktsmasken

Burk med salva

Allt du behöver är några minuter och en väldigt liten summa pengar. Masken må främst vara till för att ta bort märken, men kan också användas för att kontrollera oljeproduktionen och rensa porerna i ansiktet. Den är dessutom ett bra alternativ till att minska de negativa effekterna från fria radikaler, speciellt när din kropp ansamlar gifter.

Ingredienser

Beredning

 • Mal först ner aspirinet med en mortel och stöt tills du får ett pulver.
 • Häll det sedan i en behållare och blanda med yoghurt och honung.
 • Efter det rör du om tills du får en krämig blandning, som du sedan applicerar.

Ta en titt på den här artikeln: 5 stora fördelar med rå potatis för huden

Applicering

 • Kvällstid, direkt efter att du tvättat ansiktet och tagit bort sminket, breder du ut masken över alla drabbade områden i ansiktet.
 • Om du vill kan du även applicera den på halsen och bröstet för att verkligen dra nytta av de åldersmotverkande egenskaperna.
 • Låt masken sedan sitta i 20 minuter, varpå du sköljer med varmt vatten.
 • När du sköljer ska du göra små cirkelrörelser på huden för att ta bort döda hudceller.
 • Efter det applicerar du en fuktkräm för att stärka effekterna.
 • Upprepa minst tre gånger per vecka och kom ihåg att alltid använda solskyddskräm varje dag.

Några saker att tänka på

Applicering av mask
 • Ingredienserna i masken har vanligtvis inga oönskade bieffekter, men det är en god idé att testa på ett litet område av huden innan du applicerar den i större mängder. Om du upplever irritation eller bränningar ska du inte använda den.
 • Ditt ansikte kommer inte att bli helt fläckfritt på en gång; du måste göra behandlingen flera gånger för att se märkbara resultat.
 • Du kan förbättra effekterna genom att äta bra, dricka tillräckligt med vatten och använda skonsamma ansiktsprodukter och smink.

Är du redo att prova denna ansiktsmask? Följ våra rekommendationer för att se hur fantastisk den hemgjorda ansiktsmasken faktiskt är!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Arif, T. (2015, August 26). Salicylic acid as a peeling agent: A comprehensive review. Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology. Dove Medical Press Ltd. https://doi.org/10.2147/CCID.S84765
 • Mateus, R., Moore, D. J., Hadgraft, J., & Lane, M. E. (2014). Percutaneous absorption of salicylic acid – In vitro and in vivo studies. International Journal of Pharmaceutics475(1), 471–474. https://doi.org/10.1016/j.ijpharm.2014.08.061
 • Lee, W. J., & Lucey, J. A. (2010). Formation and physical properties of yogurt. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences. Asian-Australasian Association of Animal Production Societies. https://doi.org/10.5713/ajas.2010.r.05
 • El-Abbadi, N. H., Dao, M. C., & Meydani, S. N. (2014). Yogurt: Role in healthy and active aging. American Journal of Clinical Nutrition99(5). https://doi.org/10.3945/ajcn.113.073957

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.