Lär dig att rengöra ansiktet med oljor

Om du har väldigt fet hy kanske dessa oljor inte är ditt bästa alternativ för att återfukta huden, men de kan vara utmärkta för att ta bort smink.
Lär dig att rengöra ansiktet med oljor

Senaste uppdateringen: 28 december, 2018

Om du vill att din hud ska se återfuktad ut kan oljor vara dina bästa verktyg. Var uppmärksam på våra rekommendationer och upptäck fördelarna med att använda oljor för att rengöra ansiktet. Det finns många, tro det eller ej.

Oljor har alltid ansetts vara något att undvika när det kommer till kosmetika, men sanningen är att de har många fördelar som kan vara till stor hjälp i din regelbundna ansiktsvård. Personer med torr hud borde använda dessa oljor varje dag. Om du har normal hud räcker det med 2-3 gånger per vecka.

Om du har en kombinations- eller oljig hy kan du använda oljorna för att rengöra ansiktet eller för “underhåll” varje vecka. Oljorna kan också komma väl till pass när din hud behöver “akutbehandling”, såsom efter en festkväll när du haft på dig för mycket smink eller när din hud är väldigt torr.

Vilka oljor ska man använda?

ansiktsmask

Alla oljor har inte samma egenskaper när det kommer till ansiktsvård. För detta syfte är det bäst att välja sådana som görs på vegetabiliska oljor såväl som eteriska oljor – aldrig mineraloljor. Den senare kategorin används främst för att återfukta huden hos bebisar. De är inte dåliga eller giftiga, utan lämpar sig helt enkelt inte för vuxen hud.

Fördelarna med oljor för huden

frisk hud

En av fördelarna med att applicera vegetabiliska oljor på huden är att de ger näring åt läderhuden och låter den andas. Även om det kan finnas produkter som är precis lika återfuktande täpper många av dem igen porerna och ger dig i slutänden akne.

Utöver det kommer du märka att huden blir ljusare och får mer lyster snarare än förblir trist och livlös. Vad som är viktigt att tänka på är din hudtyp och att välja rätt mängd och sorts vegetabilisk olja.

Vidare, och tvärtemot vad du kanske tror, kommer produkterna inte orsaka missfärgning, finnar, cystor eller pormaskar. Dessa inträffar på grund av hormonella obalanser, bakterier, ansamling av döda hudceller eller en kombination av dessa faktorer.

Du måste även förstå att din hud producerar sin egen olja naturligt för att fungera ordentligt. Det är därför olja även kan skydda, läka och återfukta huden. När du applicerar olja ska du arbeta med huden, inte mot den, och du kommer märka att fördelarna inte bara är estetiska.

Nedan ska vi berätta hur du bereder en behandling med tre vegetabiliska oljor som kommer vara mycket effektiva på att vårda och rengöra ansiktet.

Ingredienser

 • 1 liten flaska för blandningen
 • Extra jungfruolivolja
 • Ricinolja
 • 2-3 droppar eterisk teträdolja (valfritt)

Beredning

 • För att göra behandlingen behöver du hälla lika delar olivolja och ricinolja i flaskan.
 • Du kan även ha i 2-3 droppar eterisk tea tree-olja om du vill. Det tillför kraftfullt antibakteriella och läkande egenskaper, som kommer att göra behandlingen mycket effektivare.
 • Skaka innehållet väl innan varje användning.

Applicering

hudapplicering
 • När du applicerar det på huden ska du använda cirkelrörelser i några sekunder för bäst resultat.
 • En annan bra idé är att använda bomullsrondeller som har blötlagts i varmt vatten och låta dem ligga på huden i en minut.
 • Du kan använda samma bomullsrondeller för att ta bort den oljiga texturen från ansiktet, alltid med cirkelrörelser.
 • Efteråt är allt du behöver göra att torka ansiktet med en mjuk handduk och applicera en toner.

Det är en perfekt lösning för att ta bort smink eftersom det utöver att vara effektivt även är 100% naturligt.

Om du har fet hy kan du använda det varje dag, men glöm inte att rengöra ansiktet med vatten efteråt och att använda en bra tvål.

Besök denna artikel: 7 sätt att se bra ut utan smink

Förslag för att rengöra ansiktet baserat på din hudtyp

Om du har fet hy rekommenderar vi att du använder en blandning med 30% ricinolja och 70% olivolja.

Om din hud är mer balanserad är det bäst med en blandning på 20% ricinolja och 80% olivolja.

Avslutningsvis kan du om du har kombinationshy prova att blanda 10% ricinolja med 90% olivolja. Så enkelt är det.

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.