8 praktiska användningsområden för sågspån i hemmet

Att arbeta med trä kan generera mycket avfall, men du kan faktiskt också använda sågspånet. Det finns en rad praktiska användningsområden i hemmet för att dra nytta av alla dess egenskaper.
8 praktiska användningsområden för sågspån i hemmet

Skriven av Jonatan Menguez

Senaste uppdateringen: 13 april, 2023

Sågspån kan fungera som växtgödsel, som eldstartare och i vissa fall som fläckborttagare. Faktum är att det finns många användningsområden för sågspån.

I alla dessa funktioner är det ett mycket effektivt material. Du behöver bara veta när och hur du använder det. Läs följande tips och testa på!

Vad är sågspån och hur får man det?

Sågspån är det avfall som uppstår vid arbete med trä. Att såga och kapa detta material skapar alltså alltid en massa partiklar av varierande storlek som i princip inte verkar ha någon funktion.

Men i snickeri- eller timmerbruken själva används det ofta för att tillverka olika föremål, såsom spånskivor eller fiberskivor. Utöver den industriella tillämpningen finns det också praktiska användningsområden för sågspån i hemmet.

För att få sågspån räcker det med att ha arbetat med trä för att tillverka ett bord eller en hylla i garaget. Avfallet kan du sedan använda till följande hushållsfunktioner som vi tar upp nedan.

Du kan också få tag på sågspån i specialbutiker eller på större marknader.

8 praktiska användningsområden för sågspån i hemmet

Om du har arbetat med trä, vänta innan du slänger bort sågspåna. Chansen är stor att du kommer att få användning för det i några av följande situationer. Dessutom kan du också använda sågspån som skapas på närliggande byggarbetsplatser eller snickerier som inte återanvänder detta.

1. Täck igen sprickor i väggen

Vet du inte hur du ska täppa till det där lilla hålet i väggen som inte går att undgå att se? Sågspån kan vara en bra lösning om du förbereder det i en blandning med lim och spackel.

När den har antagit en degig konsistens fyller du hålet med preparatet, breder ut det väl och täcker hela området. För att väggen ska bli så gott som ny, slipa den och applicera ett lager färg.

Träbearbetning lämnar en rest av sågspån. Kasta den inte och återanvänd den.
Träbearbetning lämnar rester av sågspån. Kasta inte bort det, utan återanvänd det.

2. Använd sågspånen för möbler

Du kan skapa an liknande effekt om du vill putsa till trämöbler. I industriell tillämpning använder man sågspån för detta ändamål. Blanda helt enkelt materialet med spackel och täck över små hål och sprickor i trästolar eller bord. Sedan applicerar du ett lager färg i samma nyans som möbeln.

3. Användningsområden för sågspån hemma: skapa ett gödningsmedel

Bland de många material och ämnen som kan användas för växttillväxt är sågspån ett mycket effektivt sådant. Du blandar det med gödsel eller ett kvävetillskott och sprider det i substratet för att stärka växterna. Flera studier visar på de positiva effekterna av sågspån vid kompostering.

4. Eldstartare

En väldigt smidig metod för att tända en eld, grillen och liknande är träpellets. Med sågspån kan du göra dina egna.

Endast ett antal steg måste utföras noggrant:

  1. Skaffa materialen. Du behöver ljusvax, sågspån, en non-stick-panna och en kartong eller äggkartong.
  2. Smält vaxet. Det första steget är att smälta vaxet på medelhög värme i non-stick-panna.
  3. Tillsätt sågspån och blanda. När vaxet har smält, tillsätt sågspånet och blanda tills en pasta bildats. Använd om möjligt en träslev.
  4. Stäng av värmen. När pastan bildats är det dags att stänga av spisen.
  5. Placera i kartongen. Lägg dina pellets i hålen i äggkartongen och låt torka.

5. Användningsområden för sågspån för husdjuren

Du kan lägga sågspån i kattsandlådan eller skapa en kudde för ditt husdjur. Det är ett mycket användbart material att använda som fyllnad i kattsand, men också ett bra fyllmedel för en sovkudde.

6. Undvik ogräsväxt

Kompost är inte det enda sättet att använda sågspån till ett användbart föremål för växter. Det fungerar också som en naturlig herbicid. Så strö det helt enkelt bara längs kanterna i trädgårdsgångarna, så kommer det att hindra ogräs från att växa.

7. Ta bort oljefläckar

Kanske är en av de mest effektiva tillämpningarna av sågspån att ta bort biloljefläckar från marken. Detta tack vare dess höga absorptionsförmåga.

Det är effektivt på komplexa fläckar, som de som genereras av oljor och färg. Om du till exempel har spillt ut något i köket, eller på garagegolvet från en billäcka, sprid bara ut en ordentlig mängd sågspån för att täcka fläcken.

Låt materialet verka i två till tre timmar. Ta sedan bort och rengör ytan. Faktum är att flera studier visar på effektiviteten av sågspån för att absorbera oljefläckar.

Sågspåns absorptionsförmåga ger det förmågan att minska spilld olja.
Sågspåns absorptionsförmåga ger det förmågan att minska spilld olja.

8. Allmän städning

Utöver specifika fläckar kan du också göra en allmän rengöring av golven genom att applicera sågspån. Du blöter materialet med vatten och sprider det sedan över hela utrymmet. Sågspånet verkar genom att absorbera damm och smuts. Sedan behöver du bara sopa upp allt med en kvast för ett mycket mer komplett resultat.

Detta kan du också göra med sågspån: Gör din egen träningssäck hemma

Skydda dina golv med sågspån

Sågspån kan också förebygga fläckar. Genom att sprida en del över entréytan i farstun, där man tar av sig skorna, absorberar materialet fukt från skosulorna. Denna taktik är effektiv under regniga dagar, när vi lätt drar in smuts utifrån med våra skor.

Vilket knep kommer du att använda hemma? Har du någon favorit?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Castro Garibay, Sandra Luz et al. “Caracterización Física y Química de Sustratos Con Base En Corteza y Aserrín de Pino.” Madera y Bosques 25.2 (2019): n. pag. Madera y Bosques. Web. Disponible en: https://myb.ojs.inecol.mx/index.php/myb/article/view/e2521520 
  • Pineda-Pineda, Joel, Sánchez del Castillo, Felipe, Ramírez-Arias, Armando, Castillo-González, Ana María, Valdés-Aguilar, Luis Alonso, & Moreno-Pérez, Esaú del Carmen. (2012). Aserrín de pino como sustrato hidropónico. I: Variación en características físicas durante cinco ciclos de cultivo. Revista Chapingo. Serie horticultura, 18(1), 95-111. Recuperado en 03 de enero de 2023, de http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1027-152X2012000100007&lng=es&tlng=es 
  • Serret-Guasch N, Giralt-Ortega G, Quintero-Ríos M.  Caracterización de aserrín de diferentes maderas. Tecnología Química [Internet]. 2016;XXXVI(3):468-479. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=445546669012 
  • Téllez Carmona, José Manuel. Absorción de petróleo crudo, diésel y aceite automotriz gastado por residuos lignocelulósicos y su aplicación como sistema de disposición de hidrocarburos MAESTRÍA EN CIENCIAS EN DESARROLLO SOSTENIBLE. INSTITUTO TECNOLÓGICO Y DE ESTUDIOS SUPERIORES DE MONTERREY CAMPUS ESTADO DE MÉXICO. Disponible en: https://repositorio.tec.mx/handle/11285/628475?locale-attribute=es 

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.