7 osynliga effekter av psykologiska övergrepp
Effekter av psykologiska övergrepp är utan tvekan väldigt förödande och grymma. Denna typ av våld får offret att tveka på om denne verkligen behandlas illa.
Det värsta är att ifall man inte inte blir medveten om situationens allvarlighet ifall det inte förekommer någon fysisk aggression. Det är inte bara denna form av övergrepp som är osynlig, utan även dess konsekvenser.
De syns inte, men person som har genomlidit detta har dem med sig i livet, långt efter att situationen har tagit slut.
Effekter av psykologiska övergrepp
Den konstanta känslan av att du inte är värd något
Låg självkänsla kan vara en av orsakerna till denna typ av övergrepp. En person med en hög självkänsla hade aldrig tillåtit det. Men det är mer vanligt än vi tror att man undervärderar sig själv. Att vara i en våldsam situation kan även göra det värre, så att känslan av att man inte är värd något ökas till den grad att man inte ens kan höja sitt huvud.
Att be om hjälp och omge oss själva med bra personer som älskar oss är väldigt viktigt.
Mötet med ensamheten
I de flesta fallen med psykologiska övergrepp kommer förövaren att isolera offret så att hon undviker både vänner och familj. Förövaren vill inte att hans partner ska ha något stöd, så att hon inte försöker avsluta relationen.
I de flesta fallen skapar han även en dålig bild av offret så att ingen misstänker något.
Att konfrontera skuldkänslan
En av de starkaste korten som en psykologisk förövare kan använda är skuldkänslor. Offret tror alltid att hon har betett sig fel och att det är därför som den andra personen svarar med oförskämdheter, verbala övergrepp, etc.
Denna skuldkänsla kommer från en låg självkänsla som vi har diskuterat i början, och det är något som är väldigt svårt att göra sig av med om man inte jobbar på det.
Depressionen kommer finnas runt varje hörn
Depression är vår tids stora ondska. Det är dock något som de flesta personer som har genomlidit övergrepp kommer att drabbas av. Beroende på hur djup den är så kan den fortsätta tills offret börjar få självmordstankar.
Skuldkänslor, att tro att hon förtjänar allt som händer henne, och hennes ensamhet kommer få henne att tro att det enda sättet att undslippa situationen är att ta sitt liv.
Svårigheten med att uttrycka känslor
En av de största konsekvenserna för personer som har lidit av psykologiska övergrepp är att de har stora problem med att uttrycka sina känslor. Det är vad som kallas “emotionell tystnad”. De har svalt allt som de har upplevt under så lång tid eftersom de kände sig skyldiga och trodde att de förtjänade detta.
På detta sättet har de försökt undertrycka sina känslor för att kunna överleva. Detta leder dock till den föregående punkten, depression. Det är just därför som effekter av psykologiska övergrepp kan vara så förödande.
Jag kan inte sova!
Detta är ett av problemen som offer för övergrepp kommer att ha: insomnia: Allt detta beror på den ångest och stress som situationen har orsakat. Drömmarna kommer många gånger att omvandlas till mardrömmar, som gör att personen inte kan njuta av en fridfull och lugn sömn.
Det är vanligt att personer som har genomlidit någon form av övergrepp använder sig av sömntabletter för att kunna få någon vila.
Problem med att relatera till andra
Personer som har genomlidit psykologiska övergrepp kommer ha en stark tendens att misstro andra ifall situationen uppstår igen. Av denna anledning och p.g.a. deras emotionella tystnad slutar det med att de inte kan ha hälsosamma relationer eller etablera emotionella band med andra personer.
Psykologiska övergrepp är tysta. De ses inte. De gömmer sig bakom ord och blickar som kan verka oskyldiga. Men de djupa sår som drabbar personen kan förstöra hennes liv för evigt, för dessa effekter av psykologiska övergrepp är smärtsamma och svåra att läka.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Asociación Española de Psiquiatría Infanto-Juvenil. [Internet]. Maltrato infantil. 2008. Disponible en: https://www.aeped.es/sites/default/files/documentos/maltrato.pdf
- Gómez de Terreros Guardiola, M. Maltrato psicológico. [Internet]. Cuad Med Forense 2006; 12(43-44):103-116. Disponible en: http://scielo.isciii.es/pdf/cmf/n43-44/08.pdf
- Román, F. Abuso emocional: ¿Sabes lo que es el Gaslighting? [Internet]. Centrum Psicólogos. 2018. Disponible en: https://www.centrumpsicologos.com/abuso-emocional-que-es-gaslighting/
- Spinazzola, J., Hodgdon, H., Liang, L., Ford, J.D., Layne, C.M., Pynoos, R., Briggs, E.C., Stolbach, B. and Kisiel, C. Unseen wounds. American Psychological Association. 2015, 46 (7), 68. Disponible en: https://www.apa.org/monitor/2015/07-08/ce-corner.aspx