Ohälsosam fisk som du bör undvika

Den är känd som en delikatess men många gånger kan kaviar ha blivit kultiverad med kontaminerat vatten, som kan leda till förgiftningar.
Ohälsosam fisk som du bör undvika
Eliana Delgado Villanueva

Granskad och godkänd av nutritionist Eliana Delgado Villanueva.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Fisk är ett av de mest hälsosamma livsmedlen du kan äta. Det är bevisat att det är en källa till essentiella fetter, protein och antioxidanter som hjälper den kardiovaskulära hälsan, huden och kroppen i allmänhet. Men det finns en del ohälsosam fisk att undvika.

Under de senaste åren har konsumtionen av fisk ökat markant, vilket till stor del beror på att det är en bra källa till omega 3.

Men tyvärr tänker inte industrin till 100% på konsumenternas hälsa och sedan några år tillbaka har det uppkommit fisktyper som kan vara skadliga för hälsan eftersom de kan innehålla kvicksilver, antibiotika och andra skadliga substanser.

Frågan som många ställer sig är… Vilka fiskar bör man hålla sig borta från?

Vi kommer att dela med oss av några exempel på ohälsosam fisk du inte bör äta.

1. Röd tonfisk – en ohälsosam fisk som ofta innehåller en stor mängd kvicksilver

Lax

Mängden kvicksilver i röd tonfisk kan var farligt att förtära. Men hur är det möjligt? Precis som med andra havsdjur får röd tonfisk i sig stora mängder gifter p.g.a. det de äter.

De får i sig kvicksilvret genom sin kost, som vi sedan får i oss genom att äta dem!

2. Haj – exotisk men ohälsosam fisk med många nackdelar

Haj serveras på många restauranger som en exotisk och dyr rätt, men många vet inte om farorna. När du konsumerar denna fisk hjälper du det illegala hajfisket som orsakar mycket skada på miljön.

Det kan även vara farligt för hälsan eftersom hajen ofta äter mindre fiskar som har stora mängder kvicksilver.

3. Kaviar odlas ofta i kontaminerat vatten

Det är ett av de mest kostsamma livsmedlen i affären, men även om kaviar har blivit berömt har dess kvalitet minskat eftersom kaviaren odlas i kontaminerat vatten

Om du inte vet var kaviaren kommer ifrån är det bättre att undvika den för att du inte ska bli förgiftad eller råka ut för andra konsekvenser.

Vi rekommenderar att du läser: Den “giftiga” sidan av matlagning

4. Blåsfisk – farligaste läckerheten i världen

Denna fisk är känd som den farligaste läckerheten i världen och har blivit en exotisk maträtt i Japan och andra länder där de kan odla den. Dock innehåller denna fisk ett väldigt farligt gift vid namn tetrodotoxin.

Denna substans finns i levern och huden, och det är därför väldigt svårt och farligt att tillreda den.

Giftet kvarstår även efter tillagning, och även om de nämnda organen tas bort garanterar det inte att fisken är säker att äta. Nervgiftet paralyserar musklerna, inkluderat de inre organen och andningsmusklerna, vilket gör att du kvävs till döds.

5. Odlad lax

Lax

När laxen odlas tillbringar den sin tid i små behållare som är fulla med bakterier och parasiter som enkelt kan kontaminera den. Dess kost är inte heller den mest hygieniska, vilket kan ha negativa effekter på kroppen.

Om du vill köpa lax ska du därför köpa den vildfångad, eller om det inte går att hitta kan du försöka leta en lax som odlats ekologiskt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • North Caroline Deparment of Health & Human Services. Division of Public Health. What fish are safe to eat?. (2013).
  • epi.publichealth.nc.gov/oee/mercury/safefish.pdf

  • W. Becker, PO. Darnerud, K. Petersson-Grawé. Risks and Benefits of Fish Consumption. (2007).
  • livsmedelsverket.se/globalassets/publikationsdatabas/rapporter/2007/2007_12_risks_and_benefits_of_fish_consumption.pdf

  • J. Field-Cortazares, R. Calderón-Campos, J. Seijo-y Moreno. Envenamiento por pez globo. (2009).
  • medigraphic.com/pdfs/bolclinhosinfson/bis-2009/bis091f.pdf

    • Calder Philip C., Omega 3 fatty acids and inflammatory processes: from molecules to man. Biochem Soc Trans, 2017. 45 (5): 1105-1115.
    • Indumathi SM., Khora SS., Toxicity assessment and screening of tetrodotoxin in the oblong blowfish (takifugu oblongus) from the tamil nadu coast of bay of bengal, india. Asian Pac J Trop Med, 2017. 10 (3): 278-284.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.