5 naturliga lösningar för nageltrång

För att lindra nageltrång och undvika att det blir värre är det viktigt att använda sig av kurer som hjälper dig att desinfektera området och framgångsrikt få ut nageln.
5 naturliga lösningar för nageltrång
Karla Henríquez

Granskad och godkänd av läkare Karla Henríquez.

Senaste uppdateringen: 17 januari, 2023

Att drabbas av nageltrång är ett smärtsamt problem som kan inträffa nästan på regelbunden basis för vissa personer. Många patienter känner sig hjälplösa och vänder sig till konstanta besök hos fotläkaren för att undvika att problemet blir värre. Så vad finns det för lösningar för nageltrång?

I denna artikel ska vi dela med oss av de fem bästa naturliga metoderna för att lindra smärta och inflammation vid nageltrång. Dessa hemgjorda huskurer hjälper dig att tackla problemet och undvika att det kommer tillbaka.

Vad är nageltrång?

Tå med nageltrång

När en del av din tånagel växer på fel sätt kan den trycka in sig i huden. Den blir alltså inväxt och orsakar rodnad, svullnad, smärta och i vissa fall infektion. Oftast uppkommer detta problem på stortån.

Problemet med inväxta tånaglar är att de vanligtvis upprepar sig när nageln växer ut igen. Men det kan även vara ett engångsproblem om man råkar klippa nageln fel (för rund, till exempel). Andra faktorer, som skor, fotskador eller dålig hygien, kan också spela roll.

Det finns olika medicinska behandlingar för att behandla nageltrång. Men det är viktigt att välja en metod som inte skadar nageln, gör det till ett återkommande problem eller ger dig oönskade biverkningar.

Det finns vissa icke-kirurgiska lösningar som erbjuder utmärkta resultat.

Naturliga lösningar för nageltrång

Som tur är finns det olika naturliga lösningar för nageltrång som du kan använda för att minska smärtan och inflammationen. Dessa kurer är utmärkta alternativ som är enkla att skaffa och applicera, och inte utgör några hälsorisker. De bör dock kompletteras med korrekt medicinsk behandling.

För att få effektiva resultat bör du använda livsmedel och medicinska växter som har antiinflammatoriska och smärtlindrande egenskaper. Vidare kommer du behöva kurer som hjälper dig att undvika möjliga infektioner.

Blötlägg fötterna

Hemgjorda lösningar för nageltrång

Härnäst ska vi visa dig de bästa hemgjorda lösningarna för att fixa dina inväxta tånaglar.

1. Manukahonung

Manukahonung är antibakteriell

Även om alla typer av honung är fördelaktiga för denna behandling, är manukahonung värd att betona eftersom den har en fantastiskt läkande effekt.

Hur man gör

  • Applicera honungen på din inväxta tånagel för att minska inflammation, förebygga infektion och mjuka upp huden för att göra det enklare att få ut nageln.

2. Vitlök

Vitlök är en naturlig kur

En av de vanligaste huskurerna för detta problem är vitlök. Detta superlivsmedel agerar naturligt antibiotiskt och antiinflammatoriskt.

Hur man gör

  • Allt du behöver göra är att lägga en bit vitlök på den inväxta tånageln och låta den vara över natten.

3. Citron

Citron minskar svullnad

Citroner är utmärkta för att desinfektera naturligt och minskar dessutom svullnaden som orsakas av nageltrång.

Hur man gör

  • Skär en citron på hälften, gör ett hål i mitten och stick in den drabbade tån.
  • Låt sitta i en halvtimme.

4. Epsomsalt

Epsomsalt för avslappnande bad

Dessa mineralsalter bestående av magnesiumsulfat har en lugnande och desinfekterande effekt på fötterna.

Hur man gör

  • Du kan göra ett varmt fotbad med det, som är väldigt behagligt och effektivt.
  • Vidare kan du använde detta salt för att göra ett avslappnande kroppsbad.

5. Äppelcidervinäger

Äppelcidervinäger mot nageltrång

Äppelcidervinäger är en kur för nästan allt. Tack vare dess vitaminer, mineraler, enzymer och syror, kan den även mjuka upp och desinfektera huden runt din inväxta tånagel.

Hur man gör

  • Du kan göra ett fotbad eller blöta en bomullstuss som du sedan applicerar på området.

Var försiktig med dina skor

Bär inte för höga klackar

Om du ofta drabbas av detta smärtsamma problem kanske du har en dålig vana som påverkar det. En av dessa är typen av skor du bär, speciellt för kvinnor. Skor som är för åtsittande eller som har för höga klackar får tårna att deformeras, vilket kan leda till nageltrång. Nuförtiden finns det väldigt vackra och feminina skor som respekterar den naturliga formen hos dina fötter.

Du bör alltid tala med en fotläkare om du misstänker att du lider av nageltrång; speciellt om det inträffar ofta och lätt blir infekterat. Samtidigt kan du använda dessa naturliga kurer för att komplettera behandlingen och lindra symptomen. Glöm heller inte att bära ordentliga skor som stödjer din naturliga fotform.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Nazari S. A simple and practical method in treatment of ingrown nails: splinting by flexible tube. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2006 Nov;20(10):1302-6. doi: 10.1111/j.1468-3083.2006.01793.x. PMID: 17062049.
  • Schäfer G, Kaschula CH. The immunomodulation and anti-inflammatory effects of garlic organosulfur compounds in cancer chemoprevention. Anticancer Agents Med Chem. 2014 Feb;14(2):233-40. doi: 10.2174/18715206113136660370. PMID: 24237225; PMCID: PMC3915757.
  • Pullar JM, Carr AC, Vissers MCM. The Roles of Vitamin C in Skin Health. Nutrients. 2017 Aug 12;9(8):866. doi: 10.3390/nu9080866. PMID: 28805671; PMCID: PMC5579659.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.