Mjäll i ögonbrynen: Varför det uppstår och hur man blir av med det

Mjäll i ögonbrynen är ett vanligt kosmetiskt problem för många människor. Det har oftast att göra med torr hud eller svampinfektioner. Läs mer här!
Mjäll i ögonbrynen: Varför det uppstår och hur man blir av med det
Leidy Mora Molina

Granskad och godkänd av sjuksköterskan Leidy Mora Molina.

Senaste uppdateringen: 31 januari, 2023

Mjäll är ett vanligt tillstånd som drabbar människor i alla åldrar. Det är vanligtvis koncentrerat till hårbotten. Men varför kan man få mjäll i ögonbrynen, och hur man blir av med det?

Mjäll är en frisättning av döda hudceller i form av flagor. Studier uppskattar att det förekommer hos mer än 50 % av befolkningen minst en gång i livet. Detta tillstånd orsakar vanligtvis bara ett estetiskt obehag och förlägenhet för den drabbade.

Att huden fjällar av är en naturlig process som kan bli förstärkt av andra faktorer. Hos vissa patienter är det ett resultat av fettansamling eller svampinvasion. Lyckligtvis ger snabb behandling ofta goda resultat.

Symptom relaterade till mjäll i ögonbrynen

Mjäll i ögonbrynen uppträder som små vita partiklar eller hudflagor, på ett liknande sätt som mjäll i hårbotten. Det är vanligt att se följande symptom hos drabbade patienter:

Samtidigt är det möjligt att hitta sprucken och vitaktig hud, samt rundade och rödaktiga fläckar på andra delar av kroppen. Alla symptom kan dock variera beroende på den bakomliggande orsaken till tillståndet.

Möjliga orsaker till mjäll i ögonbrynen

Sammantaget finns det flera sjukdomar som överdriven fjällning av huden i form av mjäll kan tillskrivas. Dessa påverkar vanligtvis hudytan och förändrar utseendet på huden.

Hos de flesta patienter är seborroiskt eksem den främsta orsaken till mjäll i ögonbrynen och andra delar av kroppen. Kontaktdermatit, torr hud och psoriasis är dock också möjliga orsaker som läkare måste överväga när han eller hon ställer diagnosen.

Seborroiskt eksem

Seborroiskt eksem är en inflammatorisk hudsjukdom som involverar papulosquamösa lesioner i områden som är rika på talgkörtlar. Forskning tyder på att det är vanligt i hårbotten, den centrala delen av ansiktet, ögonbrynen, överkroppen, armhålorna och ljumsken.

Faktum är att det finns flera faktorer förknippade med utvecklingen av denna patologi. Men experter tror att en subkutan infektion av svampen Malassezia är huvudorsaken. Detta är en vanlig jästsvamp som finns i hudfloran som kan föröka sig i frånvaro av immunsvar.

När denna svamp invaderar huden leder det till ökad bildning av fetter. Det stimulerar sedan proliferationen av det kutana stratum corneum. Detta främjar i sin tur förekomsten av mjäll i ögonbrynen och hårbotten, samt fet hud.

person med allvarligt fall av mjäll i hårbottnen
Seborroiskt eksem är vanligt i hårbotten, men är heller inte ovanligt i ögonbrynen.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Skillnaderna mellan atopisk och seborroisk dermatit

Kontaktdermatit

Å andra sidan är kontaktdermatit en inflammatorisk process i huden som uppstår vid exponering för ett exogent irriterande ämne. Detta resulterar i en överkänslighetsreaktion eller hudallergi, med utslag och klåda. Hos vissa patienter kan det främja frisättningen av hudceller.

Vissa studier tyder på att ansiktet, händerna, handlederna och armarna är de huvudsakliga ställena på kroppen som man hittar denna hudåkomma. Huden kan reagera på ingredienser i hushållsrengöringsprodukter, hygienartiklar, personliga vårdprodukter och till och med smink och smycken. Därför, om du märker mjäll i dina ögonbryn efter att ha använt en ny produkt, bör du sluta använda den.

Torr hud

Generellt kan människor som vistas vid mycket låga temperaturer eller inte får tillräckligt med fukt få torr hud. Denna situation leder ofta till mjäll. Du kan dock enkelt och snabbt vända torr hud genom att smörja in och återfukta huden och dricka mycket vatten.

Psoriasis

Psoriasis är ett kroniskt, inflammatoriskt hudtillstånd som kännetecknas av röda, flagnande och kliande lesioner. Denna sjukdom kommer sig av ett onormalt svar från immunsystemet på cellerna i hudens epitel. Cellomsättning och tillväxt stimuleras utan att de gamla cellerna kasseras. På grund av detta ger tillståndet upphov till de typiska placken.

Hos vissa patienter med psoriasis uppträder små fjällande lesioner i hårbotten och runt ögonbrynen. Det påverkar inte bara huden och estetiken, utan också personens psykologiska välbefinnande.

Eksem

Näst på vår lista hittar vi eksem, en grupp hudåkommor som orsakar klåda, fjällande hud och rodnad. Det är vanligt hos spädbarn och småbarn. Det är vanligtvis förknippat med andra tillstånd, som astma och urtikaria.

I vissa fall kan hudskador uppstå i ansiktet och orsaka mjäll på ögonbrynen. Snabb medicinsk bedömning är avgörande.

Tillgängliga behandlingar för mjäll i ögonbrynen

I de flesta fall kan man behandla fjällande hud som är typiska för mjäll samt den tillhörande klådan genom att använda antimjällschampo. Dessa hjälper till att ta bort överflödiga döda celler och olja. Men inflammatoriska och deskvamativa sjukdomar kräver medicinsk övervakning av en hudläkare.

Receptfria behandlingar av mjäll i ögonbrynen

Sammantaget finns det ett stort urval av schampon på marknaden för kontroll och förebyggande av mjäll. Vanligtvis behöver man prova flera alternativ tills man hittar ett som fungerar för just ens personliga fall.

Dessutom kräver de långvarig användning för att uppnå bra resultat. Schampon som är användbara för behandling av mjäll på ögonbrynen och hårbotten innehåller följande ämnen:

 • Zinkpyrition
 • Stenkolstjära
 • Ketokonazol
 • Salicylsyra
 • Selensulfid
 • Sulfacetamid

När du applicerar schampo i ögonbrynen är det bäst att låta det verka i några minuter innan du sköljer bort det. Samtidigt bör du följa instruktionerna och undvika direktkontakt med ögonen. Hos patienter med allergisk dermatit kan man använda orala antihistaminer och receptfria krämer mot irritation och klåda.

Medicinsk vård

Hos patienter med underliggande sjukdomar som orsakar mjäll i ögonbrynen, som seborroiskt dermatit, är en hudläkares vägledning avgörande. Specialisten kan rekommendera aktuella och systemiska svampdödande behandlingar för behandling av detta tillstånd. I dessa fall ordinerar de vanligtvis de orala läkemedlen ketokonazol och flukonazol.

Om en allergisk reaktion med utslag och nässelfeber uppstår är det bäst att söka läkarvård så snart som möjligt. Detta eftersom att andningsproblem kan komplicera problem med överkänslighet.

kvinna känner på håret
Samma schampon som man använder mot mjäll i hårbotten kan man använda på ögonbrynen. Var noga med att skydda ögonen.

Huskurer mot mjäll i ögonbrynen

När det kommer till huskurer är det möjligt att tillaga och använda vissa behandlingar för att lindra symtomen på milda fall av mjäll i ögonbrynen. Vissa naturliga ämnen kan dock orsaka allergiska reaktioner. Därför bör du vara noga med att testa produkten på ett litet område på handleden innan du applicerar den i ansiktet.

Aloe vera kan vara mycket effektiv för att återfukta huden hos patienter med torr hud. På samma sätt ger vissa naturliga oljor, som mandel, avokado, jojoba och kokosolja fördelar.

Dessutom tyder studier på att tea tree-olja har antimikrobiella och antioxidantegenskaper som kan vara effektiva för att behandla mjäll och andra tillstånd. Kom dock ihåg att det är viktigt att späda ut den naturliga oljan och använda den i små mängder. Låt oljan verka i några minuter.

Förebyggande av mjäll i ögonbrynen

Som tur är går det att minska risken att utveckla mjäll i ögonbrynen. Faktum är att du till och med kan förhindra uppkomsten genom att göra några livsstilsförändringar.

Några rekommendationer som du kan följa för att uppnå detta mål är till exempel följande:

 • Ät en hälsosam kost, rik på vitaminer och zink.
 • Återfukta huden med jämna mellanrum med en ansiktskräm.
 • Använd solskyddsmedel.
 • Lär dig identifiera och upptäcka möjliga allergener.
 • Använd antimjällschampo.
 • Slutligen bör du lära dig att hantera stress effektivt.

Sammantaget är mjäll i ögonbrynen ett vanligt tillstånd som kan uppträda när som helst i livet. Som tur är brukar det gå lätt att lindra genom att använda mjällschampo och fuktkräm.

Men om problemet kvarstår över tid eller ytterligare symptom tillkommer, är det lämpligt att konsultera en läkare så snart som möjligt. Vårdpersonal är de enda som är kvalificerade att bedöma tillståndet och erbjuda det bästa tillvägagångssättet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Rodríguez Herrera M. Dermatitis de Contacto Ocupacional. Med. leg. Costa Rica. 2016; 33( 1 ): 164-169.
 • González Otero F. Manejo dermatológico. Rev Obstet Ginecol Venez. 2016; 76( Suppl 1 ): S97-S103.
 • Tucker D, Masood S. Seborrheic Dermatitis. [Updated 2020 Oct 3]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2021 Jan-.
 • Borda LJ, Wikramanayake TC. Seborrheic Dermatitis and Dandruff: A Comprehensive Review. J Clin Investig Dermatol. 2015 Dec;3(2):10.13188/2373-1044.1000019.
 • Loing E, Lamarque E, Borel M. New targets in the battle against dandruff. J Cosmet Sci. 2017 Jan/Feb;68(1):107-113.
 • Satchell AC, Saurajen A, Bell C, Barnetson RS. Treatment of dandruff with 5% tea tree oil shampoo. J Am Acad Dermatol. 2002 Dec;47(6):852-5.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.