Lär dig tillaga en läcker linsrätt med grönsaker

Denna rätt med linser med grönsaker är väldigt nyttig, och med tanke på dess stora näringsinnehåll är det en bra rätt att lägga till i veckomenyn.
Lär dig tillaga en läcker linsrätt med grönsaker
Eliana Delgado Villanueva

Skriven och verifierad av nutritionist Eliana Delgado Villanueva.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Denna linsrätt med grönsaker är en väldigt enkel, läcker och näringsrik rätt som du definitivt bör lägga till i din måltidsplanering. Linser och grönsaker är en bra kombination med många positiva hälsoeffekter tack vare de många positiva egenskaperna hos baljväxterna.

En av de bästa egenskaperna med baljväxter, särskilt linser, är att de är en av de största källorna till antioxidanter och spårämnen. För att inte tala om innehållet av aminosyror, proteiner och mineraler… och frånvaron av fett och kolesterol!

Linser med grönsaker är en rätt som ger bra med energi och är av mycket hög kvalitet. Det är väldigt enkelt att tillaga, och dessutom väldigt ekonomiskt. De billiga ingredienserna, som morötter, lök, potatis, vitlök och paprika, är livsmedel som bör finnas i allas kost!

Du kan dessutom lägga till andra grönsaker som du tycker passar bra, och sätta en egen touch på rätten. Allting är så klart upp till upp till kocken, alltså dig!

Det bästa tillbehöret till den här rätten är ris och, om du vill, en naturlig dryck. Om du vill underlätta för kroppen att assimilera näringsämnena på bästa sätt, bör du inte kombinera denna maträtt med några färdiglagade tillbehör.

Om du har mineral- eller folsyrabrist, är gravid eller letar efter en bra och hälsosam källa till järn, är denna linsrätt med grönsaker perfekt för dig! Linser, särskilt gröna, innehåller en god portion järn. 1oo g kokta linser innehåller 20% av den rekommenderade järn för vuxna.

Lär dig hur du tillagar en linsrätt med grönsaker

Upptäck varför det är så fantastiskt med linser i kosten

Lär dig hur du tillagar en linsrätt med grönsaker

En av de många fördelarna med linser i kosten är att de innehåller mycket fiber. Går du till exempel på någon speciell diet för att gå ner i vikt, eller om du vill behålla den vikt du har, är detta livsmedel perfekt för dig.

Linser innehåller dessutom också vitaminerna B2, B3, B6 och B9. Det kan vara bra att veta att även om du kan känna dig lite tung efter att ha ätit linser, är de lätta för kroppen att förbränna, och den tunga känslan försvinner snabbt.

Du bör alltid försöka lägga till sådana livsmedel i kosten som kan hjälpa till att öka din energi och hjälpa kroppens processer. Nu när du vet hur hälsosam denna linsrätt med grönsaker är för din kropp, kan det vara dags att lägga till den i veckoplaneringen lite oftare!

Recept på linsrätt med grönsaker

Denna linsrätt med grönsaker är väldigt nyttig

Ingredienser

Tillagning

  1. Börja med att tvätta alla grönsakerna noggrant. Var lite extra noga med potatisarna, eftersom de oftast har mycket jord i skalet.
  2. Skär sedan potatis och morötter i små bitar, och lök, purjo, vitlök och lagerblad i lite större bitar.
  3. Lägg sedan ner alla ingredienser tillsammans med kryddorna i en stor gryta och häll på vattnet. Om du vill ha en något mer soppliknande rätt kan du tillsätta mer vatten.
  4. Koka upp tills det börja koka. Rör om hela tiden för att försäkra dig om att grönsakerna blir mjuka och att ingenting fastnar i botten.
  5. Låt det sedan småputtra en stund till, ca 20 till 30 minuter, och fortsätt röra om emellanåt.
  6. Stäng av värmen när linserna och grönsakerna har blivit mjuka.
  7. Servera!

Smaklig måltid!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Ganesan K, Xu B. Polyphenol-Rich Lentils and Their Health Promoting Effects. Int J Mol Sci. 2017;18(11):2390. Published 2017 Nov 10. doi:10.3390/ijms18112390
  • Faris, M. A. I. E., Takruri, H. R., & Issa, A. Y. (2013, April). Role of lentils (Lens culinaris L.) in human health and nutrition: A review. Mediterranean Journal of Nutrition and Metabolism. https://doi.org/10.1007/s12349-012-0109-8

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.