Hur man gör nyttig vitlöksolja hemma

Vitlöksolja har fördelen av att vara ett botemedel som kan klara höga temperaturer väl utan att förlora sina fördelaktiga egenskaper för kroppen. Lär dig hur man gör vitlöksolja hemma i den här artikeln!
Hur man gör nyttig vitlöksolja hemma
Elisa Morales Lupayante

Skriven och verifierad av idrottspedagog och nutritionist Elisa Morales Lupayante.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Från att ge smak till dina recept till att hjälpa ditt immunförsvar – vitlök är mer än bara en naturlig ingrediens. Att göra nyttig vitlöksolja hemma är ytterligare en fantastisk källa till smak.

Sammantaget är vitlök ett fenomenalt antisvampmedel och har använts mycket i århundraden, även före uppfinningen av alla moderna läkemedel. Dessutom innehåller det även hälsosamma element som absorberas i kroppen och omvandlas till naturliga antivirala medel.

Om du upplever en stark och intensiv vinter är det en god idé att inkludera vitlök i din kost. Det gör trots allt mycket för att stärka ditt försvar och förhindra influensa, bakterier och virus.

Men varför är det bra att göra just vitlöksolja hemma?

Fördelen med vitlöksolja är att du kan använda den i flytande form, vilket är mer praktiskt för matlagning och vid användning som naturläkemedel.

Detta recept på nyttig vitlöksolja har alla de hälsosamma egenskaperna hos vitlök. Plus, detta recept skapar en stor mängd som tenderar att hålla länge och inte bli dåligt.

Men om du lider av gastrointestinala bråck eller gastrit, är det möjligt att det här är inte är något för dig. Rådfråga din läkare innan du tar det.

Nyttig vitlöksolja: Dess användningsområden och hur man bereder det

Vitlök

Vitlöksolja för skönhet

Vitlöksolja är en grundläggande ingrediens i hemgjorda preparat. Dessutom använder många det också i vissa produkter för att behandla svamp.

Efter en resa till en strand mitt i en intensiv sommar eller ett poolbesök med vänner kan du märka små fläckar i ansiktet när du kommer hem. Denna ingrediens hjälper till att eliminera dem naturligt!

Vitlöksolja som ett naturligt botemedel

Många känner till den medicinska användningen av vitlöksolja för milda eller måttliga respiratoriska eller virala tillstånd.

Både ren och utspädd vitlöksolja hjälper dig både som en expectorant och som ett antiviralt botemedel utan negativa biverkningar eller dåsighet.

Vitlöksolja som läkemedelstillägg

Vitlök är speciellt användbart vid behandling av ett tillstånd som kan orsaka allvarligare sjukdomar om det inte behandlas ordentligt: ​​hemofili.

 • Några droppar vitlöksolja om dagen kommer att räcka för att hjälpa dig.
 • Du kan också äta små bitar av vitlök dagligen.
Blod

Ett recept på nyttig vitlöksolja

Här nedan hittar du allt du behöver för att göra detta fantastiska recept.

Nu när du vet fördelarna med vitlök, är det dags att göra vitlöksolja! På det sättet kan du använda det i dina måltider eller som en naturlig lösning i de syften som vi nämnde ovan.

Ingredienser

 • 6 hela vitlöksklyftor
 • 5 dl extra virgin olivolja
 • 1 dl citronsaft
 • 1 glasflaska (minst 5 dl)

Beredning

 1. Det första du bör göra är att tvätta vitlöken med mycket varmt vatten.
 2. Låt ligga i vatten i 20 minuter utan omrörning.
 3. Fortsätt genom att ta bort skalen från varje klyfta tills de är helt borta.
 4. Placera klyftorna på ett liten bakplåt och sätt in i ugnen vid 180 °C.
 5. Tillaga i 15 minuter och låt dem sedan svalna lite.
 6. Häll citronsaften och sedan vitlöken i en skål.
 7. Häll sedan extra virgin olivolja i skålen och blanda med vitlöken.
 8. Ställ tillbaka i ugnen, vid samma temperatur, i 5 minuter.
 9. Ta ut ur ugnen, låt det svalna och sila.
 10. Häll slutligen vitlöksoljan i glasbehållaren.

Citronen hjälper till att neutralisera vitlökens starka lukt och bidrar med sina egna sunda egenskaper.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Bayan L, Koulivand PH, Gorji A. Garlic: a review of potential therapeutic effects. Avicenna J Phytomed. 2014;4(1):1–14.
 • Morales-González JA, Madrigal-Bujaidar E, Sánchez-Gutiérrez M, et al. Garlic (Allium sativum L.): A Brief Review of Its Antigenotoxic Effects. Foods. 2019;8(8):343. Published 2019 Aug 13. doi:10.3390/foods8080343
 • Tsai, C. W., Chen, H. W., Sheen, L. Y., & Lii, C. K. (2012). Garlic: Health benefits and actions. BioMedicine (Netherlands). https://doi.org/10.1016/j.biomed.2011.12.002
 • Rana, S. V., Pal, R., Vaiphei, K., Sharma, S. K., & Ola, R. P. (2011). Garlic in health and disease. Nutrition Research Reviews. https://doi.org/10.1017/S0954422410000338
 • Amagase, H., Petesch, B. L., Matsuura, H., Kasuga, S., & Itakura, Y. (2001). Intake of Garlic and Its Bioactive Components. The Journal of Nutrition. https://doi.org/10.1093/jn/131.3.955s

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.