8 av de fantastiska fördelarna med linser

De är fulla av järn, andra mineraler samt fibrer, och är även utmärkta för viktnedgång eftersom de är mättande.
8 av de fantastiska fördelarna med linser

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Har du hört talas om de fantastiska fördelarna med linser? Linsernas vetenskapliga namn är Lens culinaris, och det är en baljväxt som funnit sin plats i den kulinariska traditionen i många kulturer. Det är delvis tack vare hur näringsrika de är.

Man tror att de först kom från Sydostasien, men nu odlas de runtom i Medelhavet, Amerika och många andra platser i världen. Linser är snåla på kalorier och höga på fibrer, aminosyror och antioxidanter. De är ett fantastiskt tillskott till alla koster och kan göra mycket för kroppen.

De kommer i olika varianter, men alla innehåller avsevärda mängder vitaminer, mineraler och kolhydrater. Dessa hjälper dig att hålla energinivåerna uppe, bland annat.

Eftersom många fortfarande inte känner till de många fördelarna med linser vill vi idag lista åtta anledningar att lägga till dem i kosten.

De fantastiska fördelarna med linser

1. De förebygger förstoppning

Förebygg förstoppning

Först och främst kan linser ha otroliga fördelar för din matsmältning.

  • Fibrerna i dem stödjer god matsmältning av maten du äter. Samtidigt sätter det dina tarmar i rörelse, vilket ser till att avfall tas bort ordentligt.
  • De främjar även de goda bakterierna som finns i grovtarmen. Som om det inte vore nog hjälper de till att förebygga förstoppning.

2. De hjälper till att minska blodsockret

Till skillnad från enkla kolhydrater är linser mycket bra för att sänka blodsockret.

  • Kolhydraterna smälts långsamt, och en av dem är stärkelse. De stödjer omvandlingen av socker till energi, vilket minskar risken för diabetes.

3. De förbättrar den kardiovaskulära hälsan

Ta hand om hjärthälsan

Linser innehåller inte något kolesterol eller skadligt fett. Därför är de perfekta för hjärtat och artärerna.

  • Först och främst innehåller de en liten mängd fleromättade fetter. Det hjälper till att ta bort skadliga lipider som bildar plack på artärerna.
  • Fibrerna minskar dessutom absorptionen av fett och kolesterol i tarmarna, vilket förebygger åkommor såsom högt kolesterol.

4. De hjälper dig att bygga muskelmassa

Det kommer inte som någon överraskning att atleter och träningsälskare äter linser. De är trots allt hjälpsamma för att skapa och stärka muskelmassa. De innehåller protein av högt biologiskt värde, vilket påverkar återhämtningen av musklerna efter intensiv fysisk aktivitet.

De långsamma kolhydraterna ökar dina energinivåer och förbättrar din atletiska prestationsförmåga.

5. De hjälper mot anemi

Kvinna hos doktorn

Vidare innehåller linser avsevärda mängder järn, magnesium och zink, essentiella mineraler som hjälper personer med anemi att återfå sin fulla hälsa. Dessa mineraler spelar en viktig roll i bildandet av röda blodkroppar, som minskas vid anemi. De stödjer dessutom cellfunktionen och minskar symptomen på trötthet.

6. De hjälper dig att tappa vikt

Det må inte röra sig om något viktnedgångsmirakel, men linser kan vara till stor hjälp när du försöker bli av med kilona. Eftersom de är snåla på kalorier och väldigt näringsrika är de bra för att tappa vikt utan att gå hungrig eller sakna några näringsämnen.

De innehåller dessutom nästan inget fett, så de kan ätas utan rädsla för att gå upp i vikt. Avslutningsvis hjälper deras fibrer till att hålla dig mätt längre, vilket är nyckeln till att hantera din aptit.

7. De skyddar nervsystemet

Skydda nervsystemet

Att lägga till linser i kosten är utmärkt för att förebygga åkommor i nervsystemet. De stora mängderna B-vitaminer förbättrar nervkopplingarna och skyddar dem från att försämras på grund av fria radikaler. Vidare hjälper de till att uppmuntra utsöndringen av hormoner för “välmående”.

8. De stödjer god hud- och hårhälsa

Vitaminerna, mineralerna och aminosyrorna i linser påverkar även ditt hår och din hud. Absorptionen av dessa näringsämnen förbättrar cellregeneration, vilket är viktigt om du vill förebygga åldrande i förtid.

  • De är dessutom användbara för att snabba upp läkningen av huden om du fått ett sår, eftersom de innehåller protein och vitamin E.
  • Mineralerna i dem stärker håret och förebygger håravfall.

Hur ofta äter du linser? Nu när du känner till några av fördelarna med linser borde du göra dem till en del av din kost minst två gånger per vecka. Kom bara ihåg att de inte är rekommenderade om du lider av gikt, artrit eller problem kopplade till urinsyra, eftersom de innehåller puriner.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Yang J, Wang HP, Zhou L, Xu CF. Effect of dietary fiber on constipation: a meta analysis. World J Gastroenterol. 2012;18(48):7378-7383. doi:10.3748/wjg.v18.i48.7378
  • Snelson M, Jong J, Manolas D, et al. Metabolic Effects of Resistant Starch Type 2: A Systematic Literature Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Nutrients. 2019;11(8):1833. Published 2019 Aug 8. doi:10.3390/nu11081833
  • Nielsen OH, Soendergaard C, Vikner ME, Weiss G. Rational Management of Iron-Deficiency Anaemia in Inflammatory Bowel Disease. Nutrients. 2018;10(1):82. Published 2018 Jan 13. doi:10.3390/nu10010082.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.