Visste du att du kan använda yerba mate för viktnedgång?

Denna populära sydamerikanska dryck är perfekt för att främja viktnedgång. Prova den!
Visste du att du kan använda yerba mate för viktnedgång?

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

Yerba mate är drycken de flesta väljer i Argentina, Uruguay, Paraguay och vissa områden av Brasilien, och den sprids till alltfler länder i världen. Om man dricker den utan socker och desserter kan man faktiskt använda yerba mate för viktnedgång – det är faktiskt något som stöds av vetenskapen.

I den här artikeln ska vi ta en titt på hur.

Yerba mate för viktnedgång

Detta bittra avkok på örter dricks i Sydamerika och har många fördelar. Yerba mate-blad växer i bergiga regioner eller djungelzoner. Efter att de skördats maler man bladen, varpå de torkas. Vissa väljer att söta drycken med socker, honung eller sötningsmedel, men “sann mate” innehåller endast örter och varmt vatten.

Mate dricks med ett sugrör av metall ur en behållare (som har samma namn som örten). På sommaren kan du även dricka den kall (till exempel genom att tillsätta apelsinjuice). Det finns många egenskaper som gör det värt att prova på yerba mate. Bland dessa kan vi nämna:

1. Den är stimulerande

Tack vare det kan drycken “utlösa” matsmältningsprocessen, vilket gör att du kan nyttja yerba mate för viktnedgång. Detta eftersom den innehåller matein – en kemikalie som liknar koffein. Vidare snabbar den upp din ämnesomsättning och energi så att du bränner mer fett.

2. Mate är lugnande

Mate må dela många egenskaper med kaffe, men sanningen är att örten gör dig avslappnad och lugnar dina känslor. Varför? Eftersom den innehåller två substanser vid namn teobromin och teofyllin (de finns även i te i mindre mängder).

 • Det är rekommenderat att dricka yerba mate efter att man ätit för att minska suget efter vissa livsmedel och för att stressa ner.
Mate med metallsugrör

3. Den är mättande

Eftersom du i grund och botten dricker vatten med örter kommer mate fylla din mage med vätskor och minska din aptit.

Du måste dock komma ihåg att den inte är en ersättning för mat eftersom den inte innehåller alla nödvändiga näringsämnen.

 • Ja, den kan hjälpa dig att inte “attackera” ett paket kakor på förmiddagen, till exempel.
 • Yerba mate senarelägger den gastriska tömningen och gör att man känner sig mätt längre.

4. Mate är en antioxidant

Eftersom den innehåller en god mängd antioxidanter kan yerba mate bekämpa oxidativ påfrestning, förbättra hudhälsan och eliminera fria radikaler i kroppen.

5. Den är antiinflammatorisk

Att dricka mate flera gånger per vecka minskar inflammation. Därför är den rekommenderad för personer som lider av reumatism, bronkit, artrit och andra inflammatoriska sjukdomar.

6. Mate är vätskedrivande

Att dricka mate är en bra idé om du vill hjälpa dina njurar att fungera bättre och hålla sig friska. Den är även bra att dricka om du lider av vätskeretention, och den passar utmärkt på vintern när du dricker mindre vatten.

Fler fördelar med yerba mate

Denna alltmer kända ört har andra intressanta fördelar, såsom dess förmåga att begränsa ansamlingen av mjölksyra i musklerna. Det låter dig bibehålla höga energinivåer och ökar din fettförbränning. På grund av teofyllin och teobromin kan mate även vidga bronkerna och främja syresättningen av blodet.

Malda mateblad

Kontraindikationer för yerba mate

Måttlig konsumtion av yerba mate minskar mental och fysisk trötthet. Du måste dock vara uppmärksam om du dricker för mycket, eftersom det kan leda till sömnlöshet, hyperaktivitet och koncentrationssvårigheter på grund av innehållet av koffein.

Mate kan även göra magen orolig eftersom den har sammandragande egenskaper och innehåller tanniner. Vissa drabbas av halsbränna och andra får mer avföring.

Hur man dricker yerba mate för viktnedgång

Nu när du känner till fördelarna med yerba mate ska vi berätta hur du använder örten.

Alternativen är:

Det traditionella sättet

Det är så det dricks i Sydamerika. Du behöver mate (behållaren man dricker ur) och ett sugrör i metall. Värm upp vattnet tills det kokar och tillsätt sedan yerba mate.

Drick som ett te

Om du inte har tålamodet att fylla din mate varje gång kan du göra ett te, precis som med andra örter. Du kan skaffa örten i små påsar eller gör ett gammalt hederligt avkok.

Ingredienser

 • 1 matsked yerba mate
 • 2 1/2 dl vatten
 • 2 teskedar socker (valfritt)

Beredning

 • Värm upp vattnet tills det kokar.
 • Häll det i en kopp och tillsätt yerba mate.
 • Låt stå i några minuter innan du filtrerar det.
 • Söta (du kan även använda honung eller stevia) och drick så varmt som möjligt.
Traditionellt te

Matevatten

Det liknar teet, men kommer i större kvantiteter. Du kan ta det med dig i en vattenflaska när det har svalnat så att du kan dra nytta av fördelar som liknar de hos grönt te.

Ingredienser

 • 4 matskedar yerba mate
 • 1 liter vatten
 • Saften från 1 citron
 • Färska myntablad (efter smak)
 • Isbitar

Beredning

 • Koka upp vattnet och ta bort det från värmen.
 • Häll i en karaff, tillsätt yerba mate och låt det dra i några minuter.
 • Sila och tillsätt citronsaft.
 • Tillsätt myntablad och isbitar.

Shakes och smoothies

Avkoket på yerb mate kan användas som en vätskebas att blanda med frukter och grönsaker.

Kände du till dessa sätt att använda yerba mate för viktnedgång? Gå inte miste om dem!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • The Positive Effects of Yerba Maté (Ilex paraguariensis) in Obesity, Alessandra Gambero and Marcelo L. Ribeiro, 22 Jan 2015.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.