Länken mellan hemorrojder och graviditet

Hemorrojder är vanliga under graviditeten, och det bästa knepet för att förhindra dem är genom en kost rik på fiber, kontinuerligt vätskeintag och frekvent träning. Det är också viktigt att behandla dem så snart som möjligt. Läs mer här om länken mellan hemorrojder och graviditet.
Länken mellan hemorrojder och graviditet

Skriven av Edith Sánchez

Senaste uppdateringen: 28 augusti, 2022

Hemorrojder är ett obehagligt och besvärligt tillstånd som ofta drabbar kvinnor under graviditeten. De beror på en utvidgning av venerna i ändtarmen. Läs mer här om länken mellan hemorrojder och graviditet.

Vissa kvinnor utvecklar bara hemorrojder under graviditeten, men andra får dem också vid andra tillfällen i livet. Hur som helst så är de mycket vanligare under graviditeten. Faktum är att beräkningar visar att upp till 50% av gravida kvinnor har hemorrojder.

Detta tillstånd utvecklas vanligtvis från och med andra trimestern av graviditeten. Det tenderar att ge sig till känna under och efter förlossningen och kan orsaka extremt obehag, dock äventyrar det inte graviditeten. Som tyr är så går det definitivt att förebygga och behandla hemorrojder.

Vad är hemorrojder och vad är deras förhållande till graviditet?

länken mellan hemorrojder och graviditet

Hemorrojder är svullna blodkärl i ändtarmen och ser ut som svullna dynor i anus eller nedre ändtarmen. Dessa kuddar innehåller många vener och artärer.

De svullna “pärlorna” varierar i storlek och orsakar vanligtvis smärta och klåda som bara blir värre under tarmtömning. Hemorrojder tenderar att blöda och kan vara en källa till ångest och oro hos gravida kvinnor.

Dessa skador orsakar smärta och obehag när du sitter eller går. Det kan till och med vara svårt att hitta en bekväm sovställning. Hemorrojder kan vara av två typer, och dessa ska vi berätta mer om nedan.

Typer av hemorrojder

Hemorrojder kan vara interna eller externa. Den förra typen sitter inne i anus, i området där ändtarmen börjar. De kan komma ur anus om de är stora, och då kallar man dem prolapshemorrojder.

Om det inte förekommer prolaps, är interna hemorrojder vanligtvis mindre smärtsamma än externa hemorrojder, men tenderar att blöda mer. Externa sitter utanför anus och är vanligtvis mer smärtsamma och orsakar större obehag.

Externa hemorrojder ser ut som klumpar runt anus och orsakar stort obehag och smärta när du sitter. De kan också blöda eller bli ännu mer smärtsamma om de är under tryck.

Du kanske vill läsa mer i den här artikeln: 7 rekommendationer om du vill bli av med hemorrojder

Varför finns det en länk mellan hemorrojder och graviditet?

Flera faktorer påverkar förekomsten av hemorrojder under graviditeten. Först och främst orsakar det växande fostret att livmodern förstoras, vilket i sin tur genererar ett större tryck på blodkärlen i anus och ändtarmen.

Dessutom kan ökningen av hormonet progesteron under graviditeten också spela en roll. Detta får väggarna i venerna att slappna av, och de blir därför mer benägna att svullna upp.

Uppskattningar tyder också på att upp till 38% av gravida kvinnor får förstoppning. Detta beror på att den växande livmodern sätter press på tarmen. Dessutom kan järntillskott också bidra till att göra avföringen hårdare. Samtidigt minskar graviditetshormoner tarmtransiten.

Resultatet blir i alla fall att avföringen blir hårdare och sätter större press på ändtarmen när den ska föras ut. Detta leder till inflammation. Vanligtvis utvecklar kvinnor som har haft detta problem före graviditeten det också under graviditeten.

Tillgängliga behandlingar för hemorrojder under graviditet

Hemorrojder försvinner ibland av sig själva efter graviditeten och förlossningen, utan behandling. Det är dock inte en god idé att lämna dem obehandlade, eftersom de kan förvärras och antingen påverka livskvaliteten avsevärt eller orsaka större komplikationer.

Det är vanligt att man använder sig av huskurer först, eftersom dessa vanligtvis är effektiva i de flesta fall. Om du inte ser någon förbättring är det bästa du kan göra att gå till läkaren för att påbörja en mer formell behandling . Så vad är det bästa sättet att behandla hemorrojder vid graviditet? Låt oss ta en titt.

Huskurer mot hemorrojder under graviditet

Några av de huskurer som kan hjälpa till att minska svullnad och lindra symptom är:

  • Undvik att sitta eller stå under långa perioder och gå runt lite varje timme eller så
  • Daglig träning på 30 minuter kan aktivera cirkulationen
  • Använd en kudde eller en dyna att sitta på
  • Ett varmt bad hjälper till att lindra smärta
  • Kalla kompresser eller is på den ömmande platsen hjälper till att minska svullnad och smärta
  • Våtservetter är att föredra framför toalettpapper. Försök gärna att hitta några som innehåller trollhassel men de bör vara fria från parfym och alkohol
  • Att ligga på vänster sida är bäst för när du ska sova. Du kan också lägga dig ner på denna sida några gånger under dagen för att lindra obehag
  • Knipövningar hjälper inte bara till att förbereda din kropp inför förlossningen, utan de hjälper också till att lindra hemorrojder

Hos läkaren

Du bör alltid ha regelbunden kontakt med en läkare eller barnmorska under graviditeten. Uppsök vård om du blöder, även om du är helt säker på att det beror på dina hemorrojder. De kan hjälpa till att behandla dina hemorrojder.

Vanligtvis förskriver läkare ett laxerande medel eller suppositorier för att lindra förstoppning. De kan också förskriva smärtstillande eller salvor som är säkra under graviditeten för att lindra en del av obehaget.

Din läkare kan också ordinera någon av följande behandlingar:

  • Ligering med gummiband. Ett gummiband placeras runt basen av hemorrojderna. Detta stoppar blodflödet och hemorrojden faller av efter cirka 10 till 12 dagar. Det blir ett ärr som hindrar problemet från att återkomma på samma ställe.
  • Skleroterapi består av att injicera en kemikalie i hemorrojderna. Det leder till att de krymper och läker, dock kan de dyka upp igen efter ett tag.
  • En hemorrojdektomi är ett kirurgiskt ingrepp för att ta bort hemorrojder. Det rekommenderas endast för allvarliga fall eller de där det finns komplikationer på grund av de associerade riskerna.
  • Hemorrojdopeksi är ett kirurgiskt ingrepp där stift implanteras för att återföra hemorrojderna in i anus om det förekommer prolaps.

Vi tror att denna artikel kan intressera dig: Risker med en kost rik på socker under graviditeten

Så kan du förhindra hemorrojder under graviditet

gravid kvinna skär upp grönsaker
Både en kost som är rik på fiber och att dricka mycket vatten hjälper till att förhindra hemorrojder.

Helst bör man förhindra hemorrojder istället för att det går så långt att man måste behandla dem. Det bästa sättet att göra detta på är att i möjligaste mån undvika förstoppning. För att göra detta är det viktigt att dricka mycket vatten och äta en kost rik på fibrer. Ta gärna ett fibertillskott om det behövs.

Försök också att upprätthålla en stabil kostplan, undvik livsmedel som ger upphov till gaser eller verkar sammandragande, tugga din mat långsamt och noggrant och träna regelbundet. Andra lämpliga åtgärder är:

  • Låt bli att cykla
  • Gör knipövningar så ofta du kan
  • Vänta inte med att gå på toaletten om du känner ett behov av att göra det
  • Sitt inte länge på toaletten
  • Försök också att undvika krysta eller pressa ut avföringen så att du undviker ansträngning
  • Gör ett uppehåll med järntillskotten
  • Ligg på sidan när du sover, läser och tittar på tv
  • Bibehåll en optimal vikt

Slutliga rekommendationer

Det är viktigt att uppsöka en läkare om hemorrojderna antar en blåaktig nyans eller symptomen förvärras till den grad att det försvårar dagliga aktiviteter. Ta dig även till din läkare om dina hemorrojder blöder mycket.

Fråga din läkare om hon eller han kan rekommendera några huskurer innan du påbörjar någon medicinsk behandling. Det är viktigt att börja behandlingen i ett tidigt skede eftersom hemorrojder kan orsaka många komplikationer om de får finnas kvar. Du bör dessutom fortsätta med de förebyggande åtgärderna även efter förlossningen.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Barrera, D., Ávila, E., & Díaz, L. (2007). Papel inmunológico de la progesterona en el mantenimiento del embarazo. Revista de investigación clínica, 59(2), 139-145.
  • De la Calle Fernández-Miranda, M. Estreñimiento y embarazo. Solicitada acreditación a la Comisión de Formación Continuada de las Profesiones Sanitarias de la Comunidad de Madrid-SNS, 63.
  • Silva, M. A., León, G., Castillo, V., Hernández, N., Gordillo, B., & Labastida, C. (2009). Enfermedad Hemorroidal como Complicación del Embarazo. Informe Médico, 11(4).
  • Sociedad Española de Ginecología y Obstetricia. (2013). DIAGNÓSTICO Y TRATAMIENTO DEL ESTREÑIMIENTO DURANTE EL EMBARAZO. https://www.samem.es/uploads/app/700/elements/file/file1558950550.pdf

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.