Matsmältningsproblem orsakade av ångest

Personer som lider av ångest tappar ofta aptiten eller hetsäter. Vi berättar mer om vilka matsmältningsbesvär man kan få av ångest.
Matsmältningsproblem orsakade av ångest

Skriven av Carmen Martín

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Ångest har blivit ett av de vanligaste problemen under senare år. Psykologer menar att detta faktiskt är en naturlig överlevnadsmekanism som ibland av vissa skäl kan förändras. I den här artikeln ska vi förklara vilka matsmältningsproblem som är orsakade av ångest.

Även om det stämmer att ångest är ett psykologiskt tillstånd går dess symptom långt utöver det. Det påverkar många aspekter av kroppen. Faktum är att de vanligaste symptomen är relaterade till matsmältningssystemet. Cirka 260 miljoner människor över hela världen lider av ångest. Ungefär 25% av alla människor har matsmältningsproblem orsakade av ångest, såsom illamående eller tyngd i magen.

Därför berättar vi nedan om vilka matsmältningsbesvär som ofta förekommer i samband med ångest. Det är viktigt att kunna upptäcka dessa symptom och försöka hantera detta tillstånd för att kunna upprätthålla en god livskvalitet.

Vilka matsmältningsproblem kan uppstå av ångest?

Faktum är att ångest påverkar alla olika. De flesta symptomen är relaterade till nervositet och spänning. Uttrycket “fjärilar i magen”, även om det har en romantisk konnotation, kan också vara ett symptom på ångest.

Sanningen är att det finns många matsmältningsproblem som härrör från ångest och stress. Det är till exempel vanligt att känna smärta eller tryck i magen. Men det påverkar inte bara magen. Symptomen kan nämligen förekomma i någon del av matsmältningssystemet. Några av dem är:

  • Mycket torr mun
  • Illamående och kräkningar
  • Tung matsmältning åtföljd av halsbränna
  • Förändringar i matvanor såsom att känna behov av att äta. Å andra sidan kan man också helt tappa aptiten.
  • Irritabelt tarmsyndrom: detta är ett tillstånd där du känner buksmärta och förändringar i tarmtransiten. Det finns dock ingen medicinsk anledning till dessa förändringar.
  • Förstoppning eller diarré

Det största problemet med matsmältningsproblem orsakade av ångest är förändringar i matvanorna. Människor som upplever ångest kan tappa aptiten. De kan till och med bli undernärda. Å andra sidan kan andra istället tröstäta och riskerar därmed att bli överviktiga. Det kan till och med leda till diabetes eller dyslipidemi.

En kvinna som tröstäter bullar

Du kanske också vill läsa: Skillnaden mellan hunger och ångest

Hur man hanterar matsmältningsproblem orsakade av ångest

Det första vi behöver tänka på är att ångest är en sjukdom. Vi måste bli av med stigmatiseringen kring mental hälsa. Det är också viktigt att förstå att det inte är något fel att be om hjälp med att försöka fixa det. Det finns många typer av terapier och även mediciner som hjälper mot ångest. Dessutom finns det också enkla åtgärder som kan förbättra matsmältningsproblem som orsakas av ångest.

Först och främst är det bäst att kontrollera kosten. Se till att äta en balanserad och regelbunden kost. Det är viktigt att äta dina måltider vid samma tidpunkter. Dessutom bör du välja lätta livsmedel som inte är tunga att smälta. Undvik till exempel mättat fett och bearbetade produkter.

Sanningen är dock att alla dessa åtgärder som förbättrar denna typ av matsmältningsproblem bara är tillfälliga. I själva verket kan matsmältningsbesvär bli kroniska om inte ångesten minskar. Därför är det viktigaste att komma till roten av problemet.

det viktigaste är att komma till roten av problemet

Detta kanske också intresserar dig: 9 vanor som orsakar ångest som du kan förändra

Sammanfattning

Ångest är ett hälsoproblem som inte bara påverkar oss psykiskt. Det kan skapa många fysiska symptom. Några av dem är magproblem, såsom illamående och aptitförändringar. Andra är beteendeförändringar, såsom tröstätande.

Skäms inte för att ha ångest. Tvärtom är det viktigt att söka hjälp. Att hitta en terapeut som passar dig kan förbättra din livskvalitet avsevärt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.