Läkemedlet canesten - användningar och biverkningar
Du kan använda läkemedlet canesten som kräm, pulver, mjuka kapslar och vaginala tabletter, beroende på vilken behandling du behöver. Klotrimazol är den aktiva substansen i läkemedlet canesten. Läs vidare om du vill veta mer om användning och möjliga biverkningar.
Användningar och terapeutiska indikationer
Läkemedlet canesten kan du använda för lokal behandling av ytliga svampinfektioner orsakade av dermatofyter, svampar och jästsorter, såsom:
- Dermatofytinfektioner: tinea (Tinea pedis, tinea manuum, tinea cruris och tinea corporis)
- Pityriasis versicolor
- Vulvovaginal candidiasis
- Candidiasis Balanitis
Hur läkemedlet canesten fungerar
Klotrimazol är ett svampdödande medel härrörande från imidazolgruppen, vilket förhindrar tillväxt av svamp. Således verkar det på syntesen av ergosterol vilket är en sterol som komponerar cellmembranet av svampar och vissa jästsorter.
Hämningen av ergosterolsyntes orsakar strukturell och funktionell förändring av det cytoplasmiska membranet. Detta resulterar i en förändring av membranpermeabilitet, vilket i slutändan orsakar cellbrott.
Hur applicerar man läkemedlet canesten?
Du applicerar detta läkemedel vanligtvis på huden eller direkt på det drabbade området. Behandlingsvaraktigheten beror på svampinfektionens placering och omfattning. I allmänhet rekommenderar läkare följande:
- Dermatofytinfektioner: 3 till 4 veckor
- Pityriasis versicolor: 1 till 3 veckor
- Vulvovaginal candidiasis eller candidiasis balanitis: 1 till 2 veckor
Som vi nämnde i början av denna artikel finns det andra typer av detta läkemedel tillgängligt på marknaden. Vissa är till för behandling av vaginal inflammation och kommer antingen som vaginala tabletter eller som en vaginal kräm med applikator. Vilken du bör använda beror på infektionens plats.
Instruktionerna för läkemedlet canesten råder dig att rengöra och torka de drabbade områdena mycket väl innan appliceringen. Sedan bör du applicera ett tunt lager kräm på det drabbade området och runtom. Massera därefter området tills huden helt har absorberat krämen. Du bör applicera krämen 2 till 3 gånger om dagen.
Kontraindikationer
Du bör inte använda läkemedlet canesten om du lider av överkänslighet mot klotrimazol, mot något annat svampdödande medel från imidazolgruppen eller något av dess hjälpämnen.
Möjliga biverkningar av läkemedlet canesten
Några av de vanligaste biverkningarna är:
- Problem i immunsystemet, såsom allergiska reaktioner (synkope, hypotension, dyspné, nässelfeber).
- Hud- och subkutana vävnadsproblem såsom blåsor, ödem, erytem, klåda, brännande känsla, irritation och utslag.
Dessa symtom betyder vanligtvis inte att du bör avbryta behandlingen och är mer frekvent under de första dagarna med användning av klotrimazol.
Är läkemedlet canesten säkert för candidainfektion under graviditeten?
I allmänhet är candidiasis inte en risk under graviditeten och det påverkar inte fostrets utveckling, som är fallet med vissa sexuellt överförda sjukdomar och andra infektioner. I själva verket är klotrimazol en av de mediciner som kvinnor brukar använda under graviditeten.
Detta beror på att både experimentella och eftermarknadsundersökningar visar att det inte finns några skadliga effekter på mammor och barnet när det används under graviditeten. Tänk dock på att utvärdera fördelarna med att använda medicinen innan du administrerar den under de första tre månaderna av graviditeten.
Vidare har en ny studie visat att kvinnor som lider av candidainfektion under andra delen av graviditeten har en högre risk för tidig födsel och att ha ett underviktigt barn än kvinnor med candidainfektion under första delen av graviditeten.
Även om denna typ av infektion inte utgör någon risk för ett ofött barn kan de fortfarande drabbas av den vid förlossningen. Mödrar kan överföra candidainfektion när barnet kommer i kontakt med vaginan under en naturlig födsel. Således, om du tror att du kan ha en vaginal candidainfektion medan du är gravid, bör du rådfråga en läkare angående detta.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Agencia Española del Medicamento (2019). Centro de información del medicamento. Ficha técnica. Canestén. Disponible en: https://cima.aemps.es/cima/dochtml/ft/52626/FT_52626.html
- Rang HP, Dale MM (2012). Farmacología 7ª edición. Antimicóticos, 52: 652
-
Holzer I, Farr A, Kiss H, et al (2017). The colonization with Candida species is more harmful in the second trimester of pregnancy. Arch Gynecol Obstet, 295:891-895. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2825576
- Ford N, Shubber Z, Jao J, Abrams EJ, Frigati L, Mofenson L. Safety of cotrimoxazole in pregnancy: a systematic review and meta-analysis. J Acquir Immune Defic Syndr. 2014;66(5):512–521. doi:10.1097/QAI.0000000000000211