Läs de bästa tipsen för intimhygien 

Att ha goda vanor för intimhygien är viktigt för att förhindra infektioner. Dessutom förhindrar det andra problem som irritation och dålig lukt.
Läs de bästa tipsen för intimhygien 

Skriven av Solimar Cedeño

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Din intimhygien är mycket viktig eftersom det hjälper dig att upprätthålla god genitalhälsa. Att ha rätt intimhygien kommer förebygga infektioner och sjukdomar som drabbar kvinnor. Att gå till ytterligheter är dock aldrig bra. Du kan inte försumma din hygien, men du ska inte vara besatt av den. Faktum är att båda fallen kan få dåliga konsekvenser för ditt privata område.

Vi ska berätta vad du ska göra och vad som inte ska göra med din personliga hygien och det dagliga livet i den här artikeln. På så sätt kan du förhindra sjukdomar eller irriterande infektioner.

De bästa tipsen för intimhygien

1. Använd rätt tvål

intimhygien tvål

För att tvätta ditt intima område rekommenderar vi att du använder tvål utan paraben och med neutralt pH. Detta beror på att mycket starka tvålar kan ändra dina naturliga surhetsnivåer och orsaka infektioner. Därför kan du använda vanlig tvål på resten av kroppen, men undvik att använda den i ditt intima område.

Numera finns det särskilda tvålar för kvinnlig intimhygien på marknaden, och vi rekommenderar att du väljer en. De är mjuka mot din hud, och de hjälper också till att eliminera dåliga lukt.

2. Att tvätta sig en gång om dagen räcker

Att tvätta ditt privata område en gång per dag är tillräckligt för att hålla det rent och fritt från bakterier. Glöm inte: överdriven rengöring kan också ändra ditt pH, vilket gör dig mer sårbar mot bakterier och svampar.

Om du är sexuellt aktiv rekommenderar vi att du tvättar ditt intima område före och efter sex. Under sexuell aktivitet kan du enkelt komma i kontakt med bakterier. Tvätta dig så snart som möjligt för att förhindra urinvägsinfektioner.

3. Undvik att bära tajta kläder

Kläder som är för snäva i ditt intima område kan orsaka irritation. Om dina kläder ständigt gnider kommer du inte bara att känna dig obekväma, men det kommer också att öka svettningen. Därför kan det orsaka bakterier och dålig lukt. Detta sker i allmänhet med mycket tajta jeans.

När kläderna är täta och gnuggar mot huden, kan det orsaka brännskador eller mindre skador, vilket kan orsaka infektioner. Normalt är vulvan full av bakterier. Men i konstant fuktighet och friktion ökar din risk för infektioner.

4. Undvik vaginal sköljning om du vill ha bra intimhygien

Vaginal sköljning är ofta dålig för kvinnors hälsa. Den enda gången vi rekommenderar att du använder dessa produkter är när din läkare ordinerar det.

Vaginala sköljningar förändrar din vaginalflora och ökar risken för infektioner. Därför bör du undvika dem. Ditt intima område är mycket känsligt och har en viss pH-nivå. Alla produkter du tillämpar på det kan ändra det.

5. Rengör dig själv i rätt riktning

När du går på toaletten torkar du från baksida till framsida, eller från fram till baksida? Torka framifrån och bakåt, annars kommer du att dra bakterier från anus till din urinväg.

Detta kan orsaka infektioner som cystit, vilket ofta orsakas av E. coli-bakterier från mag-tarmkanalen. Den här infektionen kan få komplikationer och till och med gå upp till njurarna. Därför är det viktigt att förhindra den genom god intimhygien.

6. Ta hand om din intimhygien under din mens

Även om det låter lite självklart bör du vara försiktig med din intimhygien medan du har din mens. Förutom att ta hand om de dåliga lukterna som vanligtvis kommer med menstruation, kom ihåg att syrets nivå minskar. Därför är detta ett idealfall för infektioner.

Som vi tidigare sagt är det inte nödvändigt att tvätta dina intima områden många gånger om dagen. Det är dock viktigt att du byter dina bindor eller tamponger var fjärde till sjätte timme.

7. Tvätta inte ditt intima område med svampar

Undvik att gnugga din vulva med svampar. Dessa verktyg är kluster av bakterier som du borde undvika för varje pris. Dessutom är din intima hudyta mycket känslig. Om du gnuggar det för hårt kan du irritera det. Senare kan detta orsaka infektioner.

Vi rekommenderar att du tvättar detta område med egna händer, så länge de är rena. Undvik att använda naglarna under rengöring, eftersom du kan skada dig själv och orsaka infektioner.

8. Raka mycket försiktigt

intimhygien och rakning

Vid rakning måste du vara försiktig med att inte orsaka skador på ditt intima område. Öppna sår lockar bakterier och infektioner. Om du tvättar dig själv eller använder en annan metod, bör du också vara försiktig med att inte orsaka irritation.

Dessutom rekommenderar vi att du inte eliminerar behåringen helt. Faktum är att det faktiskt skyddar dig från massor av bakterier. Utan det ökar du risken för infektion.

9. Bär bomullsunderkläder för bättre intimhygien

Bomullsunderkläder absorberar fukt och främjar ventilation. Därför kommer det att hålla dig sval och fri från bakterier. Vi rekommenderar inte nylonunderkläder eftersom det inte ventilerar väl.

Har du någonsin märkt en dålig lukt från ditt intima område?

Det kan bero på nylonunderkläder, eller underkläder av allt annat än bomull. Nyckeln till att förhindra dålig lukt är att inte ge något utrymme för fukt.

Följ dessa enkla hygientips, och du kommer se omedelbara resultat. Du kommer att känna dig friskare, fräschare och lukta bättre också. Du kan förhindra infektioner på detta sätt, så var noga med att ta hand om din intimhygien.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Cuevas, A., Celis, C., Herrán, S., Hernández, I., Paredes, O., & Paradas, A. (2010). Higiene íntima femenina y vaginosis bacteriana. Encuesta epidemiológica latinoamericana 2008. Revista Colombiana de Obstetricia y Ginecología.
  • Guaschino S , Benvenuti C , SOPHY Study Group. SOPHY project: an observational study of vaginal pH, lifestyle and correct intimate hygiene in women of different ages and in different physiopathological conditions. Part II. https://europepmc.org/abstract/med/18854801
  • Chen, Ying. Bruning, Elizabeth. Rubino, Joseph. Role of female intimate hygiene in vulvovaginal health: Global hygiene practices and product usage. https://doi.org/10.1177%2F1745505717731011

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.