10 livsmedel för att stoppa en svampinfektion

För att hålla en svampinfektion under kontroll är det en bra idé att använda probiotika som kefir i kosten.
10 livsmedel för att stoppa en svampinfektion

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

En svampinfektion är ett problem som uppstår när en typ av svamp som hittas i din mun och dina tarmar börjar växa lavinartat som ett resultat av miljöförändringar. Att ta medicin, ha en dålig kost och utsättas för miljögifter är några faktorer som ändrar den vanliga balansen för denna svamp.

När det har gått för långt kan svampen ta sig igenom tarmväggarna och gå direkt in i blodomloppet vilket avsöndrar giftiga partiklar som gör tarmarna mer genomträngliga, och det förekommer även andra problem.

Det är för det mesta inte ett allvarligt problem, men det är bättre att behandla det tidigt. De bra nyheterna är att du inte måste använda aggressiva mediciner för att stoppa en svampinfektion.

Genom att integrera några livsmedel med svampmotverkande egenskaper i din kost kan du ta hand om problemet utan risk för bieffekter.

Kokosnötsolja

Kokosolja mot infektioner

Ekologisk kokosnötsolja innehåller en substans med svampmotverkande egenskaper som är känd som kaprylsyra. Genom att ta det i små doser kan du motverka svampen genom att göra små hål i dess cellväggar.

Vitlök

Den är känd som världens mest kraftiga antibiotiska medel, och är ett bra alternativ för att motverka svampinfektion. Vitlök innehåller allicin, som naturligt motverkar svamp och ändrar den miljö som svampen behöver för att frodas.

Äppelcidervinäger

Vinäger kan döda svamp

Ekologisk äppelcidervinäger innebär att den inte har gått igenom någon raffineringsprocess och att den innehåller syrakomponenter som direkt bekämpar svampen genom att ändra miljön den behöver för att utvecklas.

Det finns inte tillräckligt med vetenskapliga bevis för att bekräfta dessa fördelar, men det verkar som att äppelcidervinäger innehåller naturliga enzymer som hjälper till att förstöra svampen.

Citroner

Citroner och lime är citrusfrukter som är väldigt rekommenderade för att ändra miljön svamp behöver för att frodas. Deras alkaliserande egenskaper minskar överskottssyra i matsmältningssystemet medan de samtidigt motverkar tillväxten av olika typer av mikroorganismer.

Deras minimala sockerinnehåll gör dem skadliga för både bakterier och svamp.

Bär

Bär kan hjälpa dig med svampinfektioner

Jordgubbar och andra bär är ett bra val för att motverka svampinfektion. De är laddade med C-vitamin, vilket hjälper till att stärka immunförsvaret. 1 dl innehåller runt 60 mg C-vitamin, och även vitamin A, B och viktiga mineraler.

Ingefära

Roten på ingefärsväxten innehåller substanser som har antiinflammatoriska och svampmotverkande egenskaper som hjälper till att behandla problemet. Det är inte det kraftigaste medlet för att behandla svamp här på listan, men ingefära är ett fantastiskt val för att avgifta organen.

Dess aktiva beståndsdelar förbättrar cirkulationen, stärker immunförsvaret och förbättrar responsen mot mikroorganismer.

Olivolja

Olivolja kan motverka svamp

Olivolja anses vare en av de bästa fetterna för din hälsa; den är rik på omega-3, fettsyror och polyfenoler – två beståndsdelar som stärker kroppens naturliga försvar och motverkar svamp.

Kanel mot svampinfektion

Kanel är en antiinflammatorisk krydda med svampmotverkande egenskaper som fungerar på ett liknande sätt som kaprylsyran i kokosnötsoljan. Dess aktiva komponenter skadar svampens cellväggar, vilket förhindrar att den sprids och gör att den dör. Den har framgångsrikt använts mot H. pylori och andra parasiter.

Vild lax

Lax mot svamp

Vild lax är en av de bästa källorna till omega-3, vilket gör den bra mot svampinfektioner. Dess antiinflammatoriska verkan reglerar cellaktiviteten i vävnader och ändrar den miljö svampen behöver för att frodas.

Kryddnejlika

Kryddnejlika innehåller en substans som kallas eugenol, som har starka antiinflammatoriska och svampmotverkande egenskaper. Kryddan och dess eteriska olja är användbara mot svampinfektioner, både invärtes och utvärtes.

Utöver den mat vi har nämnt kan du försöka använda mer probiotika, som naturlig yoghurt eller kefir, i din kost. Båda är riktigt bra för dig eftersom de stärker kroppens försvar och den naturliga mikrofloran i kroppen.

Spara

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Ferraz de Oliveira S., Pinheiro Lobo I., Serpa da Cruz R., Andrioli JL., et al., Antimicrobial activity of coconut oil in water emulsion on staphylococcus epidermidis and escherichia coli EPEC associated to candida kefyr. Heliyon, 2018.
  • Madhan Kumar S., Anand Kumar V., Natarajan P., Sreenivasan G., Antifundal efficacy and the mechanical properties of soft liners against candida albicans after the incorporation of garlic and neem: an in vitro study. J Int Soc Prev Community Dent, 2018. 8 (3): 212-217.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.