Kan man använda solkräm som fuktkräm?

Kan man använda solkräm som fuktkräm? I den här artikeln kommer vi ge dig svar på frågan.
Kan man använda solkräm som fuktkräm?
Karla Henríquez

Skriven och verifierad av läkare Karla Henríquez.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Du kanske undrar om du kan använda solkräm som fuktkräm. Det finns solkrämer på marknaden idag som är gjorda för torr hud, fet hud och en kombination av dessa. Tack vare alla de alternativ som finns så kanske du väljer att inte använda fuktkräm och istället bara använda solkräm.

Det är många som använder solkräm på sommaren. De gör detta eftersom alltför mycket ansiktskräm kan göra att man svettas för mycket. Det är under den här tiden på året som folk inte orkar använda fuktkräm. Är det dock en bra idé att använda solkräm som fuktkräm?

I den här artikeln kommer vi ta upp om du kan använda solkräm som fuktkräm eller om du alltid bör använda en vanlig fuktkräm oavsett om du applicerar solkräm efteråt eller inte.

Kan man använda använda solkräm som fuktkräm? Vad är syftet med en solkräm?

Vi bör först och främst titta på vad solkrämen har för funktion. Denna produkt är gjord för att skydda huden mot UV-strålar, som kan tränga in i huden och orsaka skador som kan leda till cancer senare i livet.

Du kan hitta speciella typer av solkräm som inte lämnar kvar någon olja på huden och som tål vatten. Solkrämer är dock inte kosmetiska produkter – de är gjorda för att skydda huden. De kommer inte återfukta huden eller förhindra rynkor.

Kvinna med kräm på näsan.

Detta innebär att man inte kommer få några synliga resultat av att använda solkräm för att behandla akne. Solkräm bör aldrig vara ett alternativ till specialiserade ansiktsprodukter, för solkrämens enda funktion är att skydda dig mot solen.

Fuktkräm med SPF

Du kanske nu undrar: om det enda syftet med solkrämen var att skydda dig, varför kommer då vissa fuktkrämer med solskydd? Till att börja med så innehåller inte en kosmetisk kräm för att minska rynkor eller tillföra fukt mycket solkräm.

Anledningen till detta är att kombinationen kan få solkrämen att tappa sin effektivitet. Dessa typer av krämer har en solskyddsfaktor (SPF) som är för låg och som nästan aldrig är högre än 15SPF.

Då solkräm blandas med en vanlig fuktkräm så kommer effektiviteten att reduceras, och du kommer inte vara lika skyddad som du tror.

Dessa typer av krämer bör inte användas för en lång dag i solen om du inte applicerar skydd efteråt. Å andra sidan kan man använda dem på kvällen då solens strålar inte är lika starka och man inte utsätts för lika mycket UV-strålning.

Du kanske tror att den vanliga fuktkrämen kommer tappa sin effektivitet om man applicerar en solkräm efter själva fuktkrämen, men så är det inte. Detta händer bara om du kombinerar den med en annan kräm.

Bör man applicera solkrämen först?

Med tanke på vad vi nu har gått igenom så är det viktigt att man inte använder solkräm som fuktkräm. Det kvarstår dock en annan fråga: Bör man applicera den före eller efter den vanliga fuktkrämen?

Kvinna som tittar sig i spegeln.

Svaret är att du alltid bör applicera fuktkrämen innan solkrämen. Om du applicerar solkrämen först så kommer du förhindra att den vanliga behandlingen penetrerar huden. Som om du vanligtvis använder en produkt mot rynkor så kommer den inte att fungera.

Om du har mycket torr hud och försöker använda solkräm som fuktkräm så kommer du snart inse att problemet blir värre än det var innan. Tänk på att alltid använda produkter som är lämpliga för din hudtyp.

Det finns vissa lätta solkrämer som är gjorda för ansiktet som kommer förhindra att du ser ut som ett skinande spöke efter att du har applicerat dem. De känns också lättare på huden, så dessa kan du använda med dina vanliga krämer.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.