Intolerans mot kyla: Varför är vissa känsligare?

Varje person har större eller mindre temperaturkänslighet. En intolerans mot kyla kan dock vara ett symptom på sjukdom.
Intolerans mot kyla: Varför är vissa känsligare?

Skriven av Carmen Martín

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Tillstånd, som anemi, anorexi eller hypotyreos, kan göra att vi utvecklar en intolerans mot kyla. Därför är det viktigt att uppsöka din läkare om du märker att din temperaturkänslighet är högre än normalt.

Intolerans mot kyla kan vara besvärligt. Även om det är vanligt att se folk ute i kortärmat och till och med simma i sjöar när det är kallt, är det inte ovanligt att man känner någon som helst inte lämnar huset alls på vintern. Så vad gör att vissa personer är mer känsliga för kalla temperaturer?

Alla är vi mer eller mindre känsliga för temperaturer. Denna intolerans kan dock vara ett symptom på sjukdom om den är extrem till den grad att man inte står ut med kyla.

Vissa faktorer ökar risken för denna typ av intolerans, som att ha lite kroppsfett eller ett kroniskt hälsoproblem. Dagens artikel kommer att beskriva de viktigaste orsakerna till detta tillstånd och hur man diagnostiserar det.

Intolerans mot kyla – varför är vissa människor mer känsliga för låga temperaturer?

En person som värmer sina händer.

Den typ av köldintolerans där en person inte tål att vara ute är vanligtvis ett symptom på att det är något fel på kroppen. En av de vanligaste orsakerna är ett extremt lågt kroppsfettindex, som vi nämnde ovan.

Detta beror på att fett är en isolator som gör att vi kan behålla kroppsvärmen. Kvinnor tenderar att vara mer känsliga för kyla, delvis för att det finns en mycket högre förekomst av undervikt jämfört med hos män.

Under vissa stadier i livet upplever vi även hormonella förändringar som kan också utlösa detta problem. Särskilt vanligt är detta under klimakteriet. Du har säkert hört talas om värmevallningar, men ökad känslighet för andra temperaturförändringar är också vanligt.

Dessutom kan det vara ett symptom på en infektion, som förkylning eller influensa. Detsamma gäller de som har problem med ämnesomsättningen. I synnerhet producerar kroppen mindre kroppsvärme i frånvaro av sköldkörtelhormoner hos de som har blivit drabbade av hypotyreos.

Vi rekommenderar också att du läser den här artikeln: Hur extrema temperaturer påverkar människokroppen

Andra tillstånd som kan leda till intolerans mot kyla

Anemi är en sjukdom där de röda blodkropparna i blodet är påverkade. Den kan bero på att det inte finns tillräckligt med hemoglobin, ämnet som ansvarar för transporten av syre, eller att antalet röda blodkroppar är få eller att dessa är onormala.

Symptomen på anemi varierar och är oftast ospecifika. Personer med detta tillstånd känner sig vanligtvis trötta och svaga, och vissa är också överkänsliga mot just kallare temperaturer. I det här fallet beror symptomet på cirkulationsfel till följd av anemi.

Det finns också ett samband med vissa blodkärlsproblem, som exempelvis Raynauds syndrom. Detta är en störning där det förekommer en onormal förträngning av blodkärlen som svar på vissa stimuli, bland annat förkylning eller stress.

Vissa faktorer ökar risken för intolerans mot låga temperaturer, som att ha för lite kroppsfett eller ett kroniskt hälsoproblem.

intolerans mot kyla
Intolerans mot kyla kan vara ett underliggande symptom på bland annat sköldkörtelproblem och anemi.

Denna typ av intolerans kan även komma sig av en kronisk sjukdom som kallas fibromyalgi. Personer med detta tillstånd upplever generaliserad smärta i muskler och skelett, ofta förknippad med överkänslighet. Incidensen är mycket högre hos kvinnor jämfört med män.

Det förekommer inga lesioner i detta tillstånd som skulle vara tecken på denna reaktion, men tillståndet är hur som helst mycket begränsande i vardagen. Detta för att det kan påverka så mycket i livet, som sömnen, och därmed personens psykologiska välbefinnandet.

Slutligen, notera att även om det är sällsynt kan orsaken ligga i hypotalamus. Det är det område av hjärnan som reglerar kroppstemperaturen. Av denna anledning kan alla sjukdomar som påverkar den också ändra temperaturregleringen.

Vi rekommenderar även att du läser den här artikeln:  11 fantastiska fördelar med kallduschar

Hur diagnostiserar man detta problem?

En läkare som skriver ut ett recept.

En läkare måste göra en omfattande fysisk undersökning för att diagnostisera orsaken till intolerans mot kyla. Först och främst kommer de förmodligen att kontrollera personens vikt- och kroppsfettindex och även ta ett blodprov.

Detta test visar nivåerna av sköldkörtelhormoner och kan även hjälpa läkaren att avgöra om det handlar om anemi eller något annat tillstånd. Läkaren kommer förmodligen att göra andra tester efter att ha uteslutit att det handlar om något allvarligare, som till exempel ett problem i hypotalamus.

Var därför uppmärksam på en långvarig eller överdriven känslighet mot kyla eftersom detta är en anledning att uppsöka läkare. Det kan nämligen vara ett symptom på en annan sjukdom. Så det är bäst att vara på den säkra sidan.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.