Hur man odlar potatis hemma

Att odla och skörda din egen mat kan ge dig otaliga fördelar, inte bara för dina smaklökar. Gör dig redo att lära dig hur man odlar potatis hemma! Det är inte komplicerat alls.
Hur man odlar potatis hemma

Skriven av Equipo Editorial

Senaste uppdateringen: 13 januari, 2023

Visste du att du kan odla potatis hemma? Potatis är en av de mest producerade och lättskördade livsmedlen i världen. Detta beror på dess unika smak, det stora utbudet av recept som man kan använda denna knöl i och mängden vitaminer i dem. Läs mer här om hur du odlar potatis hemma i trädgårdslandet.

Utan tvekan är detta en liten knöl som har en plats i hälsosam kost. Därför ska vi idag ge dig en liten steg-för-steg-handledning så att du kan njuta av denna rotfrukt från din egen trädgård. Allt smakar ju bättre när det är färskt och precis skördat.

Material som du behöver när du odlar potatis hemma

För denna uppgift behöver du följande:

  • En kruka eller behållare för att plantera potatisen, som är minst 60 centimeter i diameter
  • Kompost eller odlingsjord som även innehåller gödningsmedel
  • Potatisar

Potatisen är en växt som ursprungligen kommer från bergen i Peru, så den behöver ett kallt klimat och, som nästan alla växter, solljus. Se därför till att placera dem i ett soligt läge där de får naturligt ljus i minst 6 timmar under dagen.

Naturligtvis är detta inte ett obligatoriskt krav, men det hjälper dig att få ett bättre resultat, särskilt om du bor i ett tätbebyggt område.

potatisar bredvid kastrull
Potatis har många användningsområden i köket och det finns otaliga recept för att dra nytta av deras fördelar.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: De bästa tipsen för att skapa en trädgård på terrassen

Steg-för-steg-instruktioner när du odlar potatis hemma

  1. Det första steget är att välja en potatissort. Det finns mer än 400 sorter (Akira, Blå Kongo, Desiree och Ukama bland många andra). För att odla och skörda dem hemma är det bättre att bara välja en. På så sätt kommer processen alltid att vara densamma.
  2. Om detta är ditt första trädgårdsland hemma är det idealiskt att börja med lokala sorter som är väl anpassade till klimatförhållandena och jordmånen där du bor. Kom också ihåg att det finns flera faktorer som kan påverka din gröda. Därför är det bäst att du får råd om vad som är den perfekta sorten för dig att skörda och den bästa tiden att plantera.
  3. Nu, för att börja plantera dina potatisar hemma, bör du komma ihåg att det är en knöl. Därför har de inte frön som andra frukter och grönsaker som ingår i vår kost. När du planterar potatis hemma bör du välja de bästa knölarna (den största potatisen, eftersom de gror bättre) och skär dem i fyra lika stora bitar.
  4. Var noga med att lämna var och en av dessa bitar ute i solen i minst en eller två dagar. Tillsätt inte vatten eller några andra vätskor! Själva potatisen har en viss mängd fukt som gör att den kan börja groddprocessen.
  5. Efter dessa två dagar ser du små groddar och rötter på potatisen. Det betyder att din sättpotatis är redo att bli planterad i trädgårdslandet. Tänk nu på att du bör du ta bort några av groddarna och bara lämna 2 eller 3 för att planteringen ska vara framgångsrik.
  6. När du planterar bör du göra hål som är 10 centimeter djupa och placera potatisen så att groddarna är vända uppåt.
  7. Förbered jorden med substratet som du har valt som gödningsmedel. För att göra detta bör du tillsätta ett lager som är minst 15 centimeter tjockt av kompost.
  8. Allt eftersom dina plantor växer fortsätter du att lägga till substrat och kompost med jämna mellanrum. Detta hjälper växten att utveckla ett starkare rotsystem.

Ska jag vattna potatisen jag planterar?

Liksom alla andra växter kräver potatis skötsel. Förutom att plantera dem där de får mycket solljus, som vi redan har nämnt, bör du vattna dem regelbundet så att underlaget och komposten alltid är något fuktiga.

Du måste vara mycket försiktig när du vattnar, eftersom ett överskott av vatten kan leda till att det börjar växa svamp och andra problem, som i värsta fall kan medföra en total förlust av din gröda.

För att undvika att dina potatisar får för mycket vatten kan du preparera krukan där du planterat dem med halm, löv eller något annat absorberande material. Detta ser till att underlaget håller sig fuktigt utan att bli helt genomblött och du undviker därmed permanent skada på dina plantor.

odlar potatis hemma
Potatis går att variera i det oändliga. Det är en universell växt som kan odlas över hela världen.

Fortsätt läsa mer i den här artikeln: 8 fantastiska saker rå potatisjuice kan göra för din kropp

När kan jag skörda min potatis?

Det bästa sättet att vara säker på att potatisen börjar bli mogen är när växten blommar. Om du börjar se de lilafärgade blommorna som denna knöl brukar producera, betyder det att tiden för skörd närmar sig.

Detta bör ske mellan 8 till 10 veckor efter plantering. När potatisen blommar bör du sluta vattna potatisen och skära av plantans stjälkar.

Vänta 10 till 15 dagar och sedan är dina potatisar klara. Nu kan du skörda potatis och njuta av dem i form av utsökt potatismos eller i dina andra favoritrecept, färsk och direkt från trädgården!

Var inte rädd för att plantera din egen potatis hemma

Om du i slutet av skörden vill plantera potatis hemma igen, måste du förnya jorden. Använd alltid organiska substrat och gödningsmedel.

Se till att knölarna inte blir exponerade för solljus. Om de sticker upp över jordytan, bör du täcka över dem med kompost. Annars kan du förlora allt arbete och inte få någon god skörd. Odla dem inte heller i skuggan. Potatis föredrar solljus. Om du ser några gröna potatisar, ta bort dem omedelbart.

Som du kan se är plantering och skörd av potatis mycket enkelt och du kan göra det hemma utan hjälp av någon expert eller dyra och exklusiva trädgårdsmaterial. Så vad väntar du på? Starta ditt eget hållbara grönsaksland hemma med en gång!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Ochoa, Carlos M. Las papas de sudamerica: Peru. International Potato Center, 1999.
  • Monteros, Cecillia, et al. Las papas nativas en el Ecuador. INIAP Archivo Historico, 2005.
  • Gómez, René. “Guía para las caracterizaciones morfológicas básicas en colecciones de papas nativas.” Centro Internacional de la Papa (CIP), Germoplasma de Papa, Dpto. de Mejoramiento y Recursos Genéticos. CIP, Lima, Perú (2000).

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.