8 fantastiska saker rå potatisjuice kan göra för din kropp

Visste du att rå potatisjuice kan motverka inflammation, ge dig energi och stärka ditt immunförsvar? Allt du behöver göra är att ta det två gånger per dag för att dra nytta av fördelarna!
8 fantastiska saker rå potatisjuice kan göra för din kropp

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Potatisar är inte bara mångsidiga i köket, utan även en källa till väsentliga näringsämnen som är väldigt fördelaktiga för kroppen.  Potatis innehåller 75% vatten, men även stärkelse, antioxidanter och många andra substanser som ger dem några fantastiska egenskaper. De används ofta kokade, i soppor eller mosade i ett stort antal recept.  Medicinskt sätt kan de även användas i  pressad form av rå potatisjuice.

Faktum är att rå potatisjuice redan är en del av mångas kost eftersom det är ett fantastiskt sätt att motverka många sjukdomar. Eftersom många inte vet vad rå potatisjuice är bra till vill vi dela med oss av de 8 bästa användningarna i den här  artikeln.

Anti-inflammatoriska egenskaper

kvinna med inlammation i benet

Naturlig rå potatisjuice har kraftiga anti-inflammatoriska egenskaper som gör den till en naturlig kur för muskel- och ledsmärtor. Om du lägger till juicen i din kost kan du balansera kroppens inflammatoriska processer och även få en smärtlindrande effekt.

Stimulerar avgiftning

Antioxidanterna i rå potatisjuice är bra för att stimulera borttagandet av avfall som byggts upp i din lever, tjocktarm och i dina njurar. Dess fibrer, vitaminer och essentiella mineraler förbättrar de processer som hanterar filtreringen av gifter från ditt blod. Juicen är även fri från kolesterol och främjar bra cirkulation i hela din kropp, vilket är viktigt för att motverka tidigt åldrande.

Stärker ditt immunförsvar

immunförsvaret

Rå potatisjuice är naturligt alkalisk och när den har absorberats balanserar den dina blodsockernivåer. De balanserar även din kropps naturliga pH-värde och sänker risken för kroniska sjukdomar som syrliga miljöer bidrar till. Juicen innehåller även mycket C-vitamin, ett näringsämne som är associerat med uppbyggnaden och stärkandet av ditt immunförsvar.

Det innebär att din risk för att få en infektion som förkylning eller influensa går ner.

Motverkar gikt

Att dricka två glas rå potatisjuice varje dag är en användbar kur för personer med urinsyrakristaller som byggts upp i lederna. Antioxidanterna främjar rensningen av dem från kroppen, och motverkar att de orsakar inflammation och smärta. Eftersom juicen främjar rensningen av dina njurar motverkar den även njurstenar och blockeringar.

Motverkar förstoppning

kvinna med magont

Du kan lindra både förstoppning och sura uppstötningar med rå potatisjuice.

Allt du behöver är ett par matskedar efter varje måltid för att hjälpa med:

 • Den där tunga känslan i magen
 • För stor produktion av magsyror
 • Inflammation

Många använder juicen som en alternativ behandling för gastrit, flatulens och magsår.

Ger stöd åt din kardiovaskulära hälsa

På grund av förmågan att förbättra blodcirkulationen och reglera kolesterolnivåer är juicen också toppen för din kardiovaskulära hälsa. Att dricka den minskar inflammation, hjälper ditt hjärta och sänker din risk för kroniska åkommor som hypertoni och arterioskleros.

Ger dig energi

energisk kvinna i säng

De som dricker lite rå potatisjuice har bättre fysisk och mental prestanda under dagen. Stärkelsen och fibrerna ökar kaloriförbränningen och bidrar till bättre produktivitet.

Motverkar mjäll

Att applicera rå potatisjuicen direkt i din hårbotten är faktiskt ett effektivt sätt att motverka den svamp som leder till mjäll. Det motverkar tillväxten av svamp, reglerar pH-nivån och främjar djuprengöringen av din hårbotten. Juicen ger samtidigt ditt hår de näringsämnen som den behöver för hälsosam tillväxt och lyster.

Hur kan jag göra rå potatisjuice hemma?

Allt du behöver är två till tre mogna potatisar, utan knoppar eller mörka fläckar, eftersom dessa kan vara skadliga på grund av deras innehåll av solanin.

Ingredienser

 • 3 potatisar
 • 2 dl vatten

Tillredning

 • Skala potatisarna, skär dem i flera bitar och mixa med vatten i mixern.
 • När alla klumparna har försvunnit dricker du det i två doser, en på morgonen och en på kvällen.

Som du kan se är juicen en effektiv lösning för många olika hälsoproblem. Prova!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Basic report: 11352, potatoes, flesh and skin raw. (n.d.). =
  ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/3080?manu=&fgcd=&ds
 • Brown CR. (2005). Antioxidants in potato.
  naldc.nal.usda.gov/download/37761/PDF
 • Chrubasik S, et al. (2006). Efficacy and tolerability of potato juice in dyspeptic patients: A pilot study. DOI:
  10.1016/j.phymed.2005.03.005
 • Interactive DRI for healthcare professionals. (n.d.).
  nal.usda.gov/fnic/interactiveDRI/
 • Potato facts and figures. (n.d.).
  cipotato.org/potato/facts/

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.