Hur du bereder ditt eget micellärvatten hemma
Har du hört talas om micellärvatten? Det är en kosmetisk produkt och en fantastisk resurs för huden. Om du aldrig har hört talas om det behöver du inte oroa dig, för vi kommer ge dig all information du behöver, samt berätta hur du kan göra micellärvatten i ditt eget hem. Det gör under för huden!
Vad används micellärvatten till?
Du har säkert använt nästan allt du kan tänka dig i kampen att ta bort smink och rengöra huden. Men kan man verkligen få bort alla orenheter med de produkter vi använder varje dag? Svaret är “nej, inte allt”, och de är heller inte så behagliga att använda om och om igen.
Vore det därför inte bättre att använda vatten för att ta bort smink? Det här är vad micellärvatten kan göra för dig:
Renar, fräschar upp, tonar och återfuktar
- Denna kosmetiska produkt har naturliga komponenter som inte bara tar bort smuts från huden utan även återfuktar hyn. Om du använder det varje dag uppnår du fantastiska resultat och det är därför micellärvatten har blivit så stort i hela världen.
Hur använder man micellärvatten?
- Det bästa med micellärvatten är att det inte är en oljig kräm. Det är å andra sidan något som friskar upp huden. För att använda det behöver du bara applicera det med lite bomull i små, lätta rörelser.
- Skönhetsexperter rekommenderar att du använder micellärvatten på morgonen, precis efter att du har stigit upp. På det sättet kan du ta bort talgrester som ofta uppkommer under natten, och du förbereder huden för sminket.
- Du kan även ta med dig micellärvatten i väskan för att fräscha upp dig när som helst under dagen, exempelvis när du har kommit ut från gymmet eller när du har slutat jobba och vill att din hud ska kännas lite fräschare. Micellärvatten är såklart även bra för att ta bort smink innan du går och lägger dig. Det tar bara några sekunder!
Hur bereder man micellärvatten hemma?
Ingredienser
Här är ett recept på 100 ml micellärvatten. För att göra det behöver du följande komponenter:
- 90 ml rosévatten. Du kan hitta det i olika hälsobutiker eller parfymaffärer. Det är inte heller särskilt dyrt.
- 3 ml sulfonerad ricinolja (även kallat rödolja). Det går att hitta i många naturapotek eller parfymaffärer. Det är viktigt att det är “sulfonerat” eftersom det ger fler fördelar till micellärvattnet.
- Vitamin E. Vi har många gånger pratat om de många fördelarna med vitamin E. Det hjälper till att motverka tecken på tidigt åldrande samt reparerar huden och naglarna. Därför är det bra om du går till apoteket och köper det: det finns i flera kapslar för olika användningsområden. I det här fallet behöver du bara 20 droppar.
- 5 ml ekologisk nyponfröolja. Ekologisk nyponfröolja reparerar, behandlar och tonar. Det är något du verkligen borde ha hemma och det är inte speciellt dyrt. I det här fallet behöver du bara 5 ml.
- En tom flaska på 150 ml där du kan ha ditt micellärvatten. Det är en mycket praktisk storlek eftersom du då även kan ta med det i väskan.
Hur tillreder jag mitt micellärvatten?
Du behöver bara blanda alla ingredienserna i en behållare. Det är så enkelt. Tack vare den sulfonerade ricinoljan blandas alla komponenterna väldigt lätt. Vi vill även upplysa dig om att när du blandar ingredienserna får blandningen en gulaktig färg. Det är helt normalt.
Du kommer även märka att blandningen får en mycket behaglig lukt.
Notera hur du bör använda det:
- Skaka behållaren ordentligt och ha därefter några droppar på en bit bomull.
- Applicera det innan du tar på dig ditt smink, och även för att sedan ta bort sminket i slutet av dagen. Det är väldigt användbart för att ta bort både mascara och läppstift, samt andra sminkrester.
- Du kan använda micellärvatten när som helst under dagen om du känner att du har ett trött ansikte och vill pigga upp dig lite. Du kan även hälla ditt micellärvatten i en liten sprayflaska.
Spara
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Katime, I., Quintana, J., & Villacampa, M. (2003). Micelas. Revista Iberoamericana.
- Del Monte Martínez, A., González Bacerio, J., Romero del Sol, L., Aragón Abreu, C., Vega Villasante, F., Nolasco Soria, H., & Díaz Brito, J. (2009). Extraction systems for isolating esterases having interfacial adsorption. Revista Colombiana de Biotecnología; Vol. 11, Núm. 1 (2009); 7-16 1909-8758 0123-3475.
- Carmona, F. C., & Claramunt, E. M. (2002). Viscoelasticidad lineal de estructuras líquido-cristalinas de un sistema tensioactivo no iónico nonilfenol etoxilado/agua. Grasas y Aceites : Revista Bimestral de Información Científica y Técnica. https://doi.org/10.3989/gya.2002.v53.i2.299