5 hemmagjorda masker för att tona och återuppliva hyn

Honung gör huden klar och citron kan minska uppkomsten av fläckar och ärr. Kom ihåg att du efteråt inte bör utsätta dig för solen.
5 hemmagjorda masker för att tona och återuppliva hyn
Karla Henríquez

Granskad och godkänd av läkare Karla Henríquez.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Många av oss vill tona och återuppliva hyn så att den återfår sin lyster. Tyvärr gör årens gång, solen, användningen av kosmetika, dåliga kostvanor, hormonförändringar och många andra faktorer att hyn mister sin fasthet och får rynkor i förtid.

Det finns många specialiserade produkter för att tona och återuppliva hyn som motverkar att huden åldras. Många av dessa produkter är effektiva men kostsamma; de bästa alternativen är därför de naturliga produkterna. De renar, exfolierar och tonar huden på samma sätt som de kommersiella produkterna och får den att se yngre ut.

Vill du lära dig om de bästa naturliga maskerna för att tona och återuppliva hyn?

Mask med honung, yoghurt och citron

citron

Denna kraftfulla mask för att tona och återuppliva hyn är perfekt för alla hudtyper. Honungen återfuktar och ger huden lyster, och yoghurten med sin mjölksyra hjälper till att eliminera döda celler och motverkar därför ålderstecken. Citron är bra för rengöring och för att bleka fläckar samt minska ärr.

Ingredienser

 • 3 matskedar honung
 • 1 dl naturlig yoghurt
 • 5 droppar citron

Hur gör man?

Använd en behållare för att först blanda ingredienserna ordentligt och applicera sedan på huden. Låt det därefter verka i 20 minuter. Det rekommenderas att du slutligen upprepar denna process 2 gånger per vecka.

Tänk på

 • Om du vill använda dessa ingredienser för att exfoliera huden räcker det att lägga till 2 matskedar havre och därefter applicera på huden i cirkulära rörelser.
 • Citronen fungerar som en naturlig tonic och du kan därför applicera den direkt på huden med en bomullstuss. Undvik dock att utsätta dig för solen.

Mask för att tona ansiktet

Om du känner att huden behöver återfå sin fasthet är denna mask perfekt.

Ingredienser

 • 2 matskedar havre
 • 1 matsked honung

Hur gör man?

Blanda först båda ingredienserna ordentligt och applicera på huden med små cirkelrörelser. Låt blandningen sitta 15 minuter och skölj därefter av med kallt vatten.

Hemmagjord mask för att tona halsen

honung

Halsen är en av de zoner som först tenderar att tappa sin fasthet. Denna mask vårdar, tonar och återupplivar huden på halsen, då kombinationen av ingredienserna återfuktar och regenererar den.

Ingredienser

 • 2 matskedar honung
 • Äggulor 2
 • 2 teskedar olivolja

Hur gör man?

Blanda först alla ingredienserna ordentligt i en behållare och applicera på huden efter att ha tvättat den. Applicera med mjuka cirkelrörelser, låt verka i 15 minuter och skölj därefter med kallt vatten.

Ansiktsmask med avokado

avokado

Avokadon är känd för sina många egenskaper som ger näring och fukt åt hyn. Denna ansiktsmask är bra för att tona och återuppliva hyn samt ge den lyster.

Ingredienser

 • 1 dl honung
 • 1 mogen avokado

Hur gör man?

Skopa först ur fruktköttet från avokadon och mosa den med en gaffel för att enklare kunna blanda den med honungen. När du har fått en massa applicerar du den på huden på halsen och låter den sitta i 20 minuter. Slutligen bör du skölja med kallt vatten. Upprepa denna process 2 gånger per vecka.

Mask med ägg för att återuppliva hyn

Ägg innehåller vitaminer som hjälper till att ge hyn lyster och göra den mer fast. Om du vill få bort dina rynkor kan du använda denna mask för att naturliga tona och återuppliva hyn så att den ser yngre ut.

Ingredienser

 • 1 äggvita
 • 1 tesked honung

Hur gör man?

Vispa äggulan ordentligt tills det blir skum. Lägg i matskeden med honung och blanda ordentligt. Applicera ljummet vatten på ansiktet och därefter själva masken. Låt den verka i 15 minuter. Skölj slutligen med kallt vatten och upprepa denna process minst två gånger per vecka.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Burlando, B., & Cornara, L. (2013). Honey in dermatology and skin care: A review. Journal of Cosmetic Dermatology. https://doi.org/10.1111/jocd.12058

 • Lin, T. K., Zhong, L., & Santiago, J. L. (2018). Anti-inflammatory and skin barrier repair effects of topical application of some plant oils. International Journal of Molecular Sciences. https://doi.org/10.3390/ijms19010070

 • Neill, U. S. (2012). Skin care in the aging female: myths and truths. The Journal of Clinical Investigation.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.