Hur man förebygger och behandlar nageltrång

Cirka 15% av alla människor drabbas av nageltrång eller invuxna tånaglar vid någon tidpunkt under sitt liv. Därför är det viktigt att känna till riskfaktorerna och ta hand om sin fothygien på rätt sätt för att förhindra det.
Hur man förebygger och behandlar nageltrång

Senaste uppdateringen: 20 november, 2020

Nageltrång, eller invuxna naglar, även kallat onykokryptos, är ett problem som ofta drabbar stortånaglarna. Men det kan också påverka alla andra naglar. Det händer när nageln växer inåt och tränger igenom tåhuden, vilket leder till smärta och inflammation. I dagens artikel tar vi upp hur man förebygger och behandlar nageltrång.

Hur man förebygger nageltrång

Innan du kan förhindra en invuxen nagel måste du först veta vad som orsakar den. Det finns i stort sett två typer av predisponerande faktorer i detta tillstånd:

  1. Medfödda faktorer: Dessa bestämmer formen på en persons fot. De vanligaste orsakerna är breda naglar och tåförändringar eller nagelns form.
  2. Externa orsaker: Det här är externa mekanismer som gör att en nagel fastnar i tåns hud. Det vanligaste skälet är felaktig användning av en nagelklippare, olämpliga skor samt skador.

Förebyggande fokuserar på att undvika dessa externa faktorer. Du bör följa dessa riktlinjer:

1. Använd lämpliga, fotriktiga skor

Användningen av smala skor ökar trycket på tårna, särskilt på stortån och lilltån. Detta kan få nageln att tryckas ner i huden och orsaka smärta och inflammation. Därför bör du bära skor som är tillräckligt breda för din fot. Undvik även höga klackar, eftersom dessa sätter press på tårna på grund av fotens lutning och den smala spetsen.

En annan faktor som främjar uppkomsten av nageltrång är att inte ta hänsyn till din fotsula när du väljer dina skor. Varför detta är viktigt är för att hur du går kan påverka den laterala delen av din nagel. För att förhindra detta problem bör du ta hänsyn till ditt gångmönster och välja dina skor för att passa just dina egna behov. Du kan också använda speciella inläggssulor för att minska tryckpunkter om detta känns som att det hjälper dina problem.

nageltrång: person kliar sig på fötterna

Läs mer: Tips för att ta hand om händer och fötter

2. Korrekt hygien och teknik för att klippa naglarna

Den vanligaste orsaken till nageltrång är felaktig teknik vid nagelklippning. För att förhindra detta bör du följa en serie tips för den dagliga hygien och omvårdnaden av dina fötter. Du bör också följa en serie riktlinjer för att klippa naglarna så att det inte leder till detta tillstånd:

  • Placera fötterna i varmt vatten så att naglarna mjuknar upp och blir lättare att klippa.
  • Rätt sätt att klippa naglarna på är i en rak linje. Om du rundar sidokanterna kommer naglarna i stället att växa mot huden och tränga igenom den.
  • Du bör försiktigt fila naglarna för att inte lämna kvar några vassa kanter som kan tränga in i huden.
  • Använd raka och vassa nagelklippare eller saxar, inte den böjda typen.
  • Du bör torka fötterna noggrant efter att du badat dem eller efter en dusch, och inte låta dem vara våta för länge.
  • Det är också viktigt att du använder en lämplig tvål och tvättar alla områden där smuts kan fastna.

Hur man behandlar nageltrång

nageltrång: person torkar fötterna
Det är viktigt att hålla fötterna torra för att förhindra invuxna tånaglar.

Det finns två huvudsakliga metoder man använder när man behandlar nageltrång:

Hur man behandlar nageltrång med en konservativ behandling

Du kan välja den här behandlingen om det inte finns några granulom. Detta är en rödaktig svullnad i det drabbade området som även kan ha tät kärlväxt. Dessa typer av svullnader blöder lätt när de kommer emot något.

Denna behandling består av att göra ett jämnt snitt vid nagelns kant för att ta bort den del av nageln som sitter fast i din hud. Efteråt måste du sätta på bandage så att såret håller sig rent och inte blir infekterat. Du bör också använda tekniker som främjar korrekt tillväxt av nageln. Fråga din läkare om dem.

Hur man behandlar nageltrång med kirurgisk behandling

Om den konservativa behandlingen inte räcker eller om det finns granulom, behöver du en liten operation som vanligtvis kan bli utförd på din vårdcentral. Det finns flera tekniker för att behandla en invuxen nagel, men det vanligaste är att ta bort nageln helt eller delvis tillsammans med infektionen. Detta ser till att problemet försvinner permanent.

Om du har några frågor är det alltid bäst att fråga din läkare.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.