Så stärker du dina bräckliga naglar

Kom ihåg att dina naglar inte är verktyg för att öppna burkar eller skrapa av etiketter. Alla dessa förfaranden kan i slutändan försvaga dem och orsaka brott på lång sikt.
Så stärker du dina bräckliga naglar

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

Går dina naglar lätt sönder? Har de en tendens att spricka lager för lager? Läs följande artikel där vi ska visa dig några utmärkta huskurer för bräckliga naglar.

Svaga och bräckliga naglar – varför?

Hushållsarbete, att inte bära handskar när du använder rengöringsmedel, brist på fukt, svamp och kyla är bara några av anledningarna till att naglar spricker… Och det sker oftast på kanten av fingret där det gör som mest ont.

Många kvinnor är ambitiösa när det kommer till såväl arbete i hemmet som på jobbet och de vill se bra ut under tiden. Detta inkluderar händerna, och naturligtvis naglarna. Hur förhindrar du att de bryts? Till att börja med, ta en titt på dessa tips och ändra några av dina vanor:

Bär alltid handskar medan du diskar

Det gäller även när du skurar golv, tvättar fönster, mm. Rengöringsprodukter innehåller kemikalier som skadar huden och naglarna. Dessutom är konstant kontakt med varmt eller kallt vatten inte bra för händerna.

Ät mer protein och fettsyror

Många gånger försvagas naglarna eftersom kroppen saknar viktiga näringsämnen. Kanske du behöver ta en närmare titt på din kost? Börja införliva vitt kött, ägg, gröna bladgrönsaker och soja för att lägga till mer protein till din kost. Fettsyror kan hittas i nötter, mejeriprodukter, oljor och frön.

Fixa nageln omedelbart

Om du bryter av en nagel kan du klippa eller fila den, men du får stå ut med att den kommer att se annorlunda ut än dina andra naglar den närmaste tiden. Försök att applicera en droppe lim och lägga en bit papper från en tepåse ovanpå. När det har torkat kan du fila ytan jämnt och måla över med genomskinligt nagellack.

Håll naglarna kortklippta

Utöver att vara en trend i dessa dagar kan vanan att hålla naglarna kortklippta stoppa dem från att brytas lika lätt. Skrapa inte bort nagellacket när det börjar flaga, eftersom det kan försvaga ytan.

Var försiktig med nagelprodukter

Nagellacksborttagare är verkligen hårda mot naglarna. Begränsa dess användning till en gång i veckan eller prova naturliga alternativ som en bomullstuss och eteriska oljor.

Undvik att använda lösnaglar eftersom de försvagar dina naturliga naglar, och när du tar bort dem slits en del av ytan. Vi rekommenderar att du inte alltid har dina naglar målade. Låt dem vila i minst en dag i veckan (söndagar till exempel).

Använd inte naglarna som verktyg

De är inte saxar, locköppnare, etikettborttagningsmedel eller städredskap. Använd rätt verktyg för dessa jobb. Att använda dina naglar för dagliga uppgifter försvagar dem.

Bit inte på naglarna och stoppa dem inte i munnen

Bitna naglar är inte speciellt vackra och du vill inte överföra bakterierna från fingrarna till munnen. Dessa dåliga vanor försvagar och mjukar upp naglarna.

Kom även ihåg att forskning visat att personer som biter på naglarna mycket oftare har avföringsbakterier i munnen än personer som inte biter på naglarna.

Få en manikyr en gång i veckan

Du kan gå till en skönhetssalong eller göra det själv hemma. Glöm inte att exfoliera väl, fila och massera med eteriska oljor (eller olivolja).

Naturliga huskurer för bräckliga naglar

Förutom att ändra dina vanor kan du dra nytta av naturen med följande naturliga huskurer:

Lök

Hackad lök

Lök bidrar till att stärka naglarna och förebygga infektion och svamp. Det enda du behöver göra är att dela en lök i två delar och köra ner naglarna i 5 minuter. Tvätta inte händerna på minst 2 timmar. Det är bäst om du utför denna behandling under kvällstid, åtminstone tre gånger i veckan.

Vitlök

Vitlök innehåller egenskaper som liknar de hos lök. Det hjälper dina naglar att växa snabbare och bli starkare.

Ingredienser

 • 1 vitlöksklyfta
 • 2 dl vatten
 • Saften från en citron

Gör så här

Krossa vitlöken och lägg den i en kastrull med vatten. Låt det mesta av vattnet koka bort. Stäng av värmen och tillsätt citronsaften. Häll över blandningen i en ren behållare med ett lock och ställ i kylen i några timmar.

Blöt en bomullstuss i vätskan och badda varje nagel (utan nagellack på). Upprepa varannan dag, alltid på kvällen så det kan verka fram tills morgonen.

Olivolja för bräckliga naglar

Olivolja för naglarna

Det stärker inte bara naglarna, utan mjukar även upp dina händer.

Ingredienser

 • 1 msk olivolja
 • 5 droppar citronsaft

Gör så här

Häll oljan i en kastrull på låg värme. När den är varm tillsätter du citronsaften. Blöt en bomullstuss och applicera på naglarna. Låt verka i 5 minuter, och ta sedan på dig bomullshandskar. Bär dem under natten. Du kommer inte att behöva skölja på morgonen (de ska redan vara torra).

Åkerfräken

Denna ört är perfekt för bräckliga naglar. Den kan användas som den är eller blandas med andra växter. Ett sätt att dra nytta av dess fördelar är genom att göra ett te.

Ingredienser

 • 1 msk åkerfräken
 • 2 dl kokat vatten

Gör så här

Bered teet som vanligt. När det är behagligt varmt silar du vätskan och doppar fingrarna i koppen i 10 minuter. Gnid nagelbanden också. Låt torka utan sköljning. Upprepa 4 gånger i veckan.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Manicure and pedicure safety. (n.d.).
  aad.org/public/skin-hair-nails/nail-care/manicure-safety
 • Mayo Clinic Staff. (2018). Fingernails: Do’s and don’ts for healthy nails.
  mayoclinic.org/healthy-lifestyle/adult-health/in-depth/nails/art-20044954
 • Brittle nails (2004). Iorizzo M1, Pazzaglia M, M Piraccini B, Tullo S, Tosti A.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17134428
 • Brittle nails: response to daily biotin supplementation (1993). Hochman LG, Scher RK, Meyerson MS.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8477615
 • Glynis A. (2012). A Double-blind, Placebo-controlled Study Evaluating the Efficacy of an Oral Supplement in Women with Self-perceived Thinning Hair. The Journal of clinical and aesthetic dermatology, 5(11), 28-34.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3509882/
 • Araújo, L. A., Addor, F., & Campos, P. M. (2016). Use of silicon for skin and hair care: an approach of chemical forms available and efficacy. Anais brasileiros de dermatologia, 91(3), 331-5.
  https://medlineplus.gov/druginfo/natural/843.html

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.