Näringsrika smoothies som stärker hår, hud och naglar

Förutom att ge oss de vitaminer som behövs för att stärka hår och naglar inifrån samt vitalisera vår hud är dessa smoothies mycket mättande och näringsrika. De är perfekta till frukost.
Näringsrika smoothies som stärker hår, hud och naglar
Karla Henríquez

Granskad och godkänd av läkare Karla Henríquez.

Senaste uppdateringen: 17 januari, 2023

Har du tunt hår som lätt bryts eller faller av? Lider du av torr hud eller vill förebygga rynkor? Har du sköra naglar med små vita fläckar eller vertikala linjer? I denna artikel rekommenderar vi några näringsrika smoothies som har fullt med kisel, biotin och vitamin A, bland många andra näringsämnen. Du kan dricka dem varje dag till frukost eller som mellanmål för att stärka hår, hud och naglar inifrån. Dessutom smakar de utsökt.

Mycket näringsrika smoothies

Att dricka näringsrika smoothies är ett enkelt och tilltalande sätt att få i sig en hel del vitaminer, mineraler och andra näringsämnen. De är också mycket mättande och hjälper dig att upprätthålla en hälsosam kroppsvikt, så de rekommenderas för alla typer av människor. Vi förser dig med några recept som är specifikt utvecklade för att förbättra hår, hud och naglar. Om du dricker dessa näringsrika smoothies dagligen kommer du att märka också av många andra fördelar och eventuellt ett ökat välbefinnande.

Det är bäst att dricka de till frukost på morgonen. Du kan dricka den mängd du behöver på en gång eller ta med dig i en flaska och dricka under loppet av hela morgonen. Du kan också dricka de på eftermiddagen, men då rekommenderar vi att du inte dricker mer än ett glas. Detta eftersom de är mycket näringsrika och under dessa timmar brukar vi inte få så mycket motion.

Prova dem alla och kombinera sedan ingredienserna för att skapa nya recept. Hela familjen kommer att gilla dem.

Smoothie-till-frukost

1. Smoothie rik på kisel

Kisel utgör en del av strukturen i hår, hud och naglar. Med åren börjar dessutom vår kropp förlora kisel, särskilt efter 40 års ålder. Framförallt drabbar detta kvinnor eftersom förlusten av östrogen vid klimakteriet kan bidra till utvecklingen av kiselbrist.

I denna näringsrika smoothie prioriterar vi ingredienser rika på kisel, men som även innehåller andra nyttiga vitaminer och mineraler:

 • Havre: Detta spannmål är en viktig källa till kisel (595 mg per 100 g). Det är mycket näringsrikt och mättande, och passar utmärkt vid frukost.
 • Päron: En av de frukter som är allra rikast på kisel. Det ger också sötma till smoothien.
 • Öljäst: Detta tillskott, som är viktigt i varje naturlig behandling av huden eller håret, har en hög halt av kisel.

Kvantiteter för två personer eller två portioner:

 • 2 matskedar havregryn som har blötlagts i 2 timmar, eller ännu bättre – ett glas havremjölk.
 • 2 mogna päron
 • 1,5 dl vatten
Banansmoothie-på-havremjölk


2. Smoothie rik på biotin

Biotin, även kallat vitamin H eller vitamin B7, är ett viktigt näringsämne för många kroppsvävnader, som hår, hud och naglar – särskilt när dessa är känsliga eller ömtåliga.

För denna smoothie använder vi följande ingredienser:

 • Banan: Det är en av de frukter med högst biotinhalt.
 • Jordgubbar: Förutom att bidra med detta vitamin ger de en utsökt smak till din smoothie.
 • Valnötter: Detta är ett bra alternativ för att inkludera detta vitamin, och de innehåller även vitamin E och hälsosamma fetter.

Kvantiteter för två personer eller två portioner:

 • En mogen banan
 • 6-8 mogna jordgubbar
 • 5 råa och skalade valnötter
 • 1,5 dl vatten
Jordgubbssmoothie


3. Smoothie rik på vitamin A

Vitamin A, vilket huvudsakligen återfinns i apelsiner och gröna livsmedel, hjälper till att regenerera vävnader och bekämpa torrhet hos hår och hud. Vi rekommenderar denna smoothie särskilt för de med torrt hår eller torr hud samt de som vill främja tillväxten av hår och naglar.

 • Morötter: De är rika på vitamin A och deras sötma bidrar med en god smak.
 • Avokado: Denna frukt är en av de mest kompletta, så den bör inte uteslutas i din kost.
 • Mjölk: En bra källa till vitamin A givet att vår mag-tarmkanal smälter den på ett bra sätt. Om inte kan du ersätta den med yoghurt eller en vegetabilisk dryck.

Kvantiteter för två personer eller två portioner:

 • 2 skalade och rivna morötter
 • 1 mogen avokado
 • 2 dl mjölk, yoghurt eller vegetabilisk dryck
Foton av Foodmayhemcom, eleana’s pantry och Robin Lee.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.