Hur du som diabetiker skyddar dig mot coronaviruset

maj 21, 2020
Precis som människor inom alla riskgrupper, behöver personer med diabetes vidta förebyggande åtgärder. Läs vidare för att lära dig om hur du kan skydda dig mot coronaviruset om du har diabetes.

På grund av alla varningar om coronaviruset måste många patienter med diabetes och deras vårdgivare vidta en del förebyggande åtgärder. COVID-19-pandemin är ny och det finns mycket som vi fortfarande inte vet. Därför berättar vi här om vilka steg du som diabetiker kan ta som skyddar dig mot coronaviruset.

Hittills har vi inte någon exakt information om hur viruset sprider sig, dess handlingssätt, patofysiologi och mer. Det finns dock vissa riskgrupper, som till exempel äldre vuxna, personer med försvagat immunsystem och diabetiker. Även om coronaviruset (COVID-19) inte är dödligt under normala förhållanden, kan dessa grupper i allmänhet råka ut för av allvarligare komplikationer och viruset kan därför vara farligare för dem.

I den här artikeln vill vi ta upp en av riskgrupperna: personer som har diabetes. Vi kommer bland annat att ta upp förebyggande strategier för smitta. Vi berättar också om hur några kostråd kan vara till hjälp för personer med diabetes.

Hur diabetiker skyddar sig mot coronaviruset

Tvätta händerna noga med tvål och vatten.

Patienter med diabetes bör, precis som alla andra, tvätta händerna för att förhindra spridning av coronaviruset. Trots att viruset kan överleva en viss tid på vissa ytor är det, enligt experter, känsligt för tvål, vatten och alkohol.

Därför är det viktigt att tvätta händerna ofta. Desinficera också saker du ofta rör vid, som bland annat mobiltelefonen. Dessutom är det bästa att stanna hemma och undvika kontakt med andra människor.

Att hålla sig 2 meter från människor bör vara tillräckligt för att förhindra spridning av viruset via salivdroppar när man pratar.

Idag finns ingen forskning som visar att viruset kan spridas genom mat. Det är emellertid bäst att se till så att maten är vällagad för att undvika möjliga risker.

Läs också: Viktiga förebyggande åtgärder mot COVID-19

Hur diabetiker hanterar coronaviruset

Att gå till sjukhuset är ingen bra idé om du inte lider av allvarliga symtom. Därför är det bäst att planera och förebygga. Se till att du har din läkares telefonnummer till hands.

Det är viktigt att ha tillräckligt med mat hemma så att du kan överleva i hemmet tills det att tiden för inkubation och smitta av viruset har passerat. Du behöver också ha tillräcklig utrustning för övervakning av blodsockret, liksom mediciner för att kontrollera det.

Om en person med diabetes smittas av coronaviruset är det bäst att omedelbart kontakta en läkare för att veta hur ofta man bör mäta sitt blodsocker. En person med diabetes bör dessutom inte sluta ta sina mediciner om inte en läkare har ordinerat det.

Det finns experter som tror att smärtstillande medel komplicerar utvecklingen av denna sjukdom. Det finns dock hittills inga studier som visar att detta är sant. Därför är det bäst att inte självmedicinera. Följ också rekommendationerna från experterna nedan.

Kost mot inflammation och coronavirus

Det är alltid viktigt att äta hälsosamt.

Coronaviruset producerar en lunginflammation som kan äventyra människors liv. Därför är det bäst att äta bra mat som kan minska inflammation i kroppen. Studier visar att vissa livsmedel som till exempel vitlök och gröna bladgrönsaker har antiinflammatoriska egenskaper. Därför rekommenderar vi att du äter dessa livsmedel för att skydda dig mot coronaviruset, speciellt om du har diabetes.

Nya studier tyder dessutom på att gurkmeja kan hjälpa till att förebygga och förbättra lungproblem. Tack vare att gurkmeja har både antioxiderande och antiinflammatorisk kapacitet är detta ett välfungerande livsmedel när det kommer till att bekämpa sjukdomar.

Kolla in detta: Mediciner mot COVID-19 håller på att utvecklas

Slutliga tips för hur diabetiker skyddar sig mot coronaviruset

Eftersom vi fortfarande inte vet särskilt mycket om sjukdomen är det viktigt att vara försiktig om du har diabetes eller andra sjukdomar. Se också till att hålla dig så ren som möjligt. På så sätt kan du undvika att bli sjuk. Dessutom är det bästa att undvika gå ut om det inte är absolut nödvändigt.

Människor inom de olika riskgrupperna är mer benägna att drabbas av allvarliga symtom. Av denna anledning är det viktigt att de vet vad de bör göra om de uppvisar symtom. Att följa vissa kostråd kan hjälpa till att förbättra symtomen på sjukdomen. Det finns dock inga specifika studier ännu, eftersom det är en så pass ny sjukdom.

Slutligen så är det viktigt att förhindra en kollaps av vårt sjukvårdssystem. På grund av detta bör du inte gå till sjukhuset om det inte är oerhört viktigt. Prata med din läkare om du börjar märka av symtom eller tror att du har fått sjukdomen COVID-19.

  • Lelli D., Sahebkar A., Johnston TP., Pedone C., Curcumin use in pulmonary diseases: state of the art and future perspectives. Pharmacol Res, 2017. 115: 133-148.
  • Xu C., Mathews AE., Rodrigues C., Eudy BJ., et al., Aged garlic extract supplementation modifies inflammation and immunity of adults with obesity: a randomized, doublé blind, pacebo controlled clinical trial. Clin Nutr ESPEN, 2018. 24: 148-155.
  • Wu Z., McGoogan JM., Characteristics of and important lessons from the coronavirus disease 2019 (COVID-19) outbreak in China: summary of a report of 72314 cases from the chinese center for disease control and prevention. JAMA, 2020.