8 tips för kvinnor att bekämpa förstoppning

8 tips för kvinnor att bekämpa förstoppning
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 17 januari, 2023

Förstoppning. Vem har inte blivit drabbad en eller ett par gånger? Problem med tarmkanalen är definitivt ett av de vanligaste hälsorelaterade problemen i världen. Strax över 20% lider av dem, och speciellt kvinnor. Det orsakar buksvullnad, smärta och gaser. Det är därför vi ska ge dig åtta tips för kvinnor att bekämpa förstoppning i denna artikel.

Enligt statistik så tenderar kvinnor att drabbas av förstoppning oftare än män, vilket är varför vi ska ge dig några förklaringar och specifika riktlinjer så att du kan förebygga detta idag. Låt oss ta en titt.

Varför drabbar förstoppning främst kvinnor?

Smärta i buken

Hormoninfluenser

Återigen så är det dina hormoner som är ansvariga för att löpa större risk för att drabbas av förstoppning. Allt detta på grund av cykelförändringarna som produceras under menstruationen, variationer som påverkar tarmarna och får dem att röra sig mindre, vilket leder till långsammare tarmrörelser, som är nödvändiga för att gå på toaletten.

Vissa kostmässiga influenser

Ibland kan folk börja följa vissa dieter. Väldigt restriktiva dieter som inte inkluderar fibrer och inte ger tillräckligt varierat näringsvärde kan på vissa sätt påverka din tarmhälsa. Du måste ha detta i åtanke när du följer alla typer av dieter och vara försiktig.

Riktlinjer för att bekämpa förstoppning

1. Komplett frukost

Nyttig frukost

Du måste följa vissa kostmässiga riktlinjer. Frukosten är definitivt inte utbytbar eftersom den tillhandahåller dig med goda mängder fibrer. Det är viktigt att du inkluderar fullkorn, såsom havregryn, kli, naturlig apelsinjuice, växtbaserad mjölk, såsom rörflen. Frukter såsom plommon såväl som avkok av kamomill eller mynta kan också hjälpa dig att behandla förstoppning.

2. Lätta middagar

Gurka på tallrik

Folk gör ibland misstaget att äta för sena och för tunga middagar. Detta kan antingen vara på grund av arbete eller vissa förpliktelser, eller enbart för att du kommer hem trött och hungrig och gör dina rutiner sent på kvällen. Detta är ett misstag.

Du måste veta att magen börjar sakta ner på kvällen. Detta gör tarmtömningarna mycket långsammare. Sakta men säkert kommer du börja ansamla mer än normalt tills det leder till förstoppning. Enligt läkare så bör dagens sista måltid vara sen och tidig – minst två timmar innan du går till sängs.

3. Välj dina grönsaker väl

Aubergine för att tappa vikt

Vi vet alla att grönsaker och legymer är utmärkta för att reglera förstoppning. Du bör dock se hur din kropp reagerar på dem. Ha i åtanke att till exempel broccoli, blomkål och kronärtskocka kan orsaka gaser och är ibland inte lika bra som du trott. Sallader sent på kvällen är ibland inte heller en bra idé, eftersom sallad och många gröna bladgrönsaker också orsakar gaser. Varje person reagerar dock annorlunda, så du är den som måste notera vad som funkar för dig. Aubergine är generellt sett ett väldigt bra alternativ.

4. Frukter med skalet på

Äppelskal hjälper viktförlust

När det är möjligt så ska du konsumera frukter skalet på. Vi rekommenderar till exempel att äta ett äpple med skalet på om du känner dig hungrig mitt på dagen. Under frukost så ska du inte ta bort fruktköttet om du dricker apelsinjuice. Det är utmärkt för att främja tarmrörelser. Päron, kiwi, jordgubbar, vindruvor och plommon är också väldigt bra för att bekämpa förstoppning.

5. Var försiktig med dieter

Drick vatten

När du vill påbörja en diet så ska du se till att det är en varierad diet och att den täcker alla nödvändiga näringsämnen: en god mängd mineraler, vitaminer, proteiner och fibrer. Fibrer är vitala, och så även att du får i dig tillräckligt med vätska. Du ska aldrig sluta dricka vatten – minst två liter om dagen tillsammans med naturliga juicer.

6. Ja till olivolja

Fördelar med olivolja i sin diet

Det ska vara i små mängder, men olivolja kan du alltid använda på din mat. Det kan vara den enda rekommenderade fettkällan som kan hjälpa dig. Att inkludera måttliga mängder olivolja i dina måltider kommer främja tarmrörelserna och därigenom förebygga förstoppning. Var därför inte rädd att inkludera det.

7. Var försiktig med förbjudna livsmedel

Undvik att gå upp i vikt med sötsaker

För att kvinnor ska bekämpa effekterna av förstoppning måste de undvika att konsumera livsmedel som är svåra för kroppen att processa och som ofta är direkt skadliga: raffinerat mjöl, stekt mat, kryddstark mat, industriella produkter, sötsaker… allt detta tillhandahåller extra fett och socker som gör avföringen hårdare och därmed svårare att få ut.

Lagrade ostar och ris har en liknande effekt, så det är bäst att konsumera dem måttligt för att undvika förstoppning.

8. Lite träning

Träning

Så svårt är det inte. Försök att komma ut minst en halvtimme om dagen för att promenera, cykla, simma… det är mycket enklare om det görs med en vän. Ägna dig åt en fysisk aktivitet som ligger inom din kapacitet eftersom detta kommer hjälpa dina tarmrörelser. Detta är utan tvekan bra för hälsan och för att förebygga inte bara förstoppning, utan en rad andra sjukdomar. Så vad väntar du på? Prova dessa tips för kvinnor att bekämpa förstoppning.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.