Minska ringande i öronen med 7 naturliga lösningar

Lider du av ett tillfälligt ringande i öronen? Prova en av dessa utmärkta naturliga lösningar!
Minska ringande i öronen med 7 naturliga lösningar
Maricela Jiménez López

Granskad och godkänd av läkare Maricela Jiménez López.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Tinnitus, eller ringande i öronen, är ett besvärligt tillstånd som kan orsakas av öronvax, infektioner eller sår i öronen.

Det är ett svagt ljud som uppstår i ett eller båda öronen, nästan alltid åtföljt av huvudvärk, svårigheter att höra eller koncentrationsproblem. Ringningarna kan vara ihållande under en längre tidsperiod, men kan också uppstå i intervaller och ge upphov till andra små problem.

Ringande i öronen brukar inte vara något allvarligt problem, och det är inte ovanligt att uppleva ringande i öronen ibland, men det rekommenderas oftast att man behandlar det för att undvika komplikationer.

Lyckligtvis finns det 100% naturliga lösningar som kan erbjuda lindring.

1. Sesamfröolja

Några droppar sesamolja kan lindra ringande i öronen

Sesamfröolja har antiinflammatoriska egenskaper som hjälper till att minska irritationen i öronen och därigenom minska ringandet.

Genom att droppa oljan direkt i örat tar den bort blockeringen i öronkanalen och underlättar avlägsnande av vaxansamlingar.

Hur du använder sesamfröolja

 • Värm lite sesamfröolja och droppa 5 droppar i varje öronkanal.
 • Kontrollera temperaturen innan du applicerar oljan så att den inte är för varm.
 • Luta huvudet åt sidan så att oljan kan nå inre delen av örat, och håll så i 2 till 3 minuter.
 • Torka sedan bort eventuella oljerester med en ren bomullstuss.

2. Äppelcidervinäger

De organiska syrorna i äppelcidervinäger är bra för att lindra de infektioner som kan orsaka hörselproblem och ringande i öronen.

Denna naturliga alkaliska substans motverkar attacker av virus och bakterier, och hjälper till att rengöra öronen och få bort vaxproppar.

Hur du använder vinägern

 • Späd ut en matsked äppelcidervinäger i ett glas ljummet vatten och drick det på tom mage.
 • Du kan också blanda äppelcidervinäger och vatten i lika mängder och droppa 3 till 5 droppar direkt i det ringande örat.

3. Kokosolja

Några droppar kokosolja i örat kan lindra ringandet

Kokosoljan är allmänt känd för sitt stora innehåll av antimikrobiella och antiinflammatoriska beståndsdelar, och den är ett alternativt hjälpmedel för att lindra tinnitus och öroninfektioner.

Kokosoljan förändrar boendemiljön för virusen och bakterierna och förhindrar dem på så vis från att föröka och sprida sig i öronkanalerna.

Hur du använder kokosolja

 • Värm lite ekologisk kokosolja och droppa 3 till 5 droppar i det drabbade örat.
 • Luta huvudet åt sidan så att oljan kan nå örats inre del. Håll i 3 minuter och ta sedan bort eventuella rester med en fuktig bomullstuss.

4. Väteperoxid mot ringande i öronen

De antimikrobiella egenskaperna hos väteperoxid kan hjälpa till att behandla ringningar i öronen när de beror på en infektion eller en överproduktion av vax.

Komponenterna lugnar irritationen i det drabbade örat och stimulerar blodcirkulationen, och kan på så vis ge lindring.

Hur du använder väteperoxid

 • Droppa 3 till 4 droppar i det drabbade örat och låt verka i 5 minuter innan du låter det rinna ut igen.
 • Upprepa var 6:e timme.

5. Olivolja

Olivolja är bra både in- och utvändigt

Tack vare innehållet av antioxidanter och essentiella fettsyror är olivolja en naturlig lösning mot de problem som kan påverka öronhälsan.

Olivolja är bra både in- och utvändigt. Förtäring av oljan stärker immunförsvaret, och direkt applicering på problemområdet lugnar inflammation och tinnitus.

Hur du använder olivolja

 • Värm upp lite extra jungfruolivolja. När den är varm (men inte för varm), droppa 3 droppar i det drabbade örat.
 • Låt verka i 3 minuter med huvudet lutat åt ena sidan och låt sedan oljan rinna ut igen.

6. Ananas

Att äta ananas flera gånger om dagen kan lindra tinnitus och öroninfektioner.

Det beror på ett enzym som heter bromelin, vilket ökar blodcirkulationen och i sin tur bekämpar inflammationen för att förhindra attacker från virus och bakterier.

Hur du använder ananas

 • Ät upp till 3 skivor ananas per dag när du besväras av tinnitusproblem.

7. Grapefrukt

Grapefruktjuice för att minska ringande i öronen

Med sitt låga kaloriinnehåll och sina många antioxidanter och naturliga fibrer är grapefrukt ytterligare ett kosttillskott som kan påskynda återhämtningen från öronproblem.

Dess naturliga juice är antiinflammatorisk och hjälper till att förbättra blodflödet för att kontrollera infektioner och sjukdomsbesvär.

Hur du använder grapefrukt

 • Drick 2 till 3 glas grapefruktjuice om dagen om du har besvär av ringande i öronen.

Håller ringandet i sig en längre tid, ta kontakt med en läkare för att ta reda på om det beror på en skada eller en allvarligare infektion.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Peña M. A. (2008) “Bases fisiopatológicas del tratamiento del tinnitus neurosensorial: Rol del sistema auditivo eferente”, Rev. Otorrinolaringol. Cir. Cabeza Cuello 2008; 68: 49-58
 • Tunkel, D. E., Bauer, C. A., Sun, G. H., Rosenfeld, R. M., Chandrasekhar, S. S., Cunningham, E. R., … Whamond, E. J. (2014). Clinical practice guideline: Tinnitus. Otolaryngology – Head and Neck Surgery (United States). https://doi.org/10.1177/0194599814545325
 • Enrico, P., Sirca, D., & Mereu, M. (2007). Antioxidants, minerals, vitamins, and herbal remedies in tinnitus therapy. Progress in Brain Research. https://doi.org/10.1016/S0079-6123(07)66029-4
 • Curet, C., & Roitman, D. (2016). Tinnitus–evaluación y manejo. Revista Médica Clínica Las Condes, 27(6), 848-862.
 • De Luis, D. A., & Aller, R. (2008, May). Ajo y riesgo cardiovascular. In Anales de medicina interna (Vol. 25, No. 5, pp. 237-240).

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.