Hur du kan framkalla kräkningar på ett säkert sätt
Kräkningar är ett reflexfenomen där kroppen plötsligt och våldsamt driver ut maginnehållet genom munnen. Ibland kan det vara nödvändigt att framkalla kräkningar för att lindra obehag eller för att eliminera ett skadligt ämne. I den här artikeln kommer vi att berätta hur man på ett säkert sätt kan framkalla kräkningar.
Att framkalla kräkningar bör endast utföras i nödsituationer och bör aldrig vara en vanlig praxis. Sådana nödsituationer kan vara fallet med intag av giftig mat eller manifestation av intensiva, oregelbundna bukbesvär. I samband med detta är det också nödvändigt att så snart som möjligt gå till en vårdcentral för en professionell bedömning.
Å andra sidan är det inte tillrådligt att följa stegen för att framkalla kräkningar vid intag av sura, irriterande eller giftiga vätskor. Detta eftersom det kan förvärra situationen, eftersom det intagna ämnet då går tillbaka genom halsen och munnen.
Om du är orolig bör du konsultera en läkare eller besöka en akutmottagning.
7 steg för att framkalla kräkningar på ett säkert sätt
Att tvinga sig själv att kräkas kan vara obehagligt och överväldigande. Det är dock möjligt att framkalla kräkningar på ett säkert sätt genom att stimulera kväljningsreflexen.
Studier visar att detta är en skyddsreaktion som utlöses när en irriterande eller yttre stimulans berör tungans bas.
1. Hitta en privat plats och tvätta händerna
När man står inför behovet av att kräkas är det första man ska göra att hitta ett privat utrymme, fritt från buller och åskådare. De flesta väljer att gå på toaletten eller välja skogsområden om de är utomhus. Det är dock tillrådligt att varna någon att hålla utkik.
Sedan bör du tvätta händerna för att förhindra kontaminering av halsen av skadliga mikroorganismer. För att göra detta, gnid in fingrarna och handflatorna med mycket vatten och antiseptisk tvål.
Vi tror att du kan vara intresserad av att läsa detta också: Olika färger på kräkningar: Vad betyder de?
2. Inta en bekväm ställning
Att kräkas i toaletten är oftast det säkraste och enklaste sättet. I detta avseende bör du böja dig ner framför toaletten och undvika att trycka på magen. Om du är utomhus kan en engångspåse eller behållare fungera.
Det är tillrådligt att ta bort alla tillbehör från händerna som kan bli smutsiga. Dessutom bör personer med långt hår binda upp det med ett gummiband för att undvika att det blir kladdigt. Om du är tillsammans med en vän eller familjemedlem kan du be dem att hålla ditt hår.
3. Framkalla kräkningar
Illamående och kväljningar är varningstecken som indikerar att kräkningar är på gång. Om du känner av dessa symtom bör du inte försöka hålla dem inne. Du kan också hjälpa din kropp genom att placera ett finger eller en spatel i munnen och trycka lätt mot baksidan av tungan.
Ett annat område som du kan stimulera för att kräkas är gomspenen. Detta är den fliken som hänger från den mjuka gommen längst in i munnen.
Vanligtvis kommer du då att känna kväljningar och plötsliga sammandragningar i mage och svalg. Om du stimulering denna några gånger kommer kräkningarna snart att sätta igång.
4. Drick mycket vatten
Det är tillrådligt att dricka vätska efter att du har kräkts för att ta bort magsaften i munnen och svalget. Du kan dricka ett glas vatten en liten klunk i taget eller suga på en isbit. Detta hjälper dig att ersätta en del av vätskan som du förlorat genom kräkningarna, vilket förebygger uttorkning.
5. Sätt dig eller lägg dig ner och slappna av
I de flesta fall känner människor muskelsvaghet, trötthet och trötthet efter kräkningar. Därför är det viktigt att ge kroppen ett par minuter att återhämta sig.
Sätt dig därför och vila i sittande ställning i 20 till 30 minuter eller lägg dig ner med en kudde under ryggen tills du känner en liten förbättring. Det är inte tillrådligt att ligga på mage eller sida under den första timmen.
6. Borsta tänderna efter 30 minuter
Tänderna och tandköttet är vanligtvis känsliga efter att ha varit i kontakt med syran i maginnehållet. I den meningen är det en bra idé att vänta 20 till 30 minuter innan du borstar tänderna. För att eliminera den obehagliga smaken i munnen kan du gurgla med små klunkar vatten.
7. Undvik måltider i ett par timmar
Liksom resten av din kropp kräver magen tid för att återhämta sig efter kräkningar. Det är därför viktigt att undvika att äta i 1 till 2 timmar efter att du kräkts. När du sedan börjar äta igen, undvik att äta stora måltider eller rätter rika på fett eller socker.
Möjliga komplikationer av att framkalla kräkningar
Riskerna med att framkalla kräkningar är bland annat att få magsaft i luftvägarna, drabbas av vätskeförlust och att skador uppstår på matsmältningskanalens väggar. Att andas in uppkastningar kan leda till kvävning när den förekommer i alltför stor mängd, såväl som infektion i luftvägarna.
Studier visar att denna typ av kvävning beror på att maginnehåll kommer in i lungorna, vilket åtföljs av irritation, inflammation och risk för bakterietillväxt. Samtidigt kan kontinuerliga framkallningar av kräkningar ofta leda till uttorkning och förlust av viktiga elektrolyter. Denna komplikation är vanligare hos barn och äldre.
Dessutom kan maginnehållet orsaka skador och frätskador i matstrupen, svalget och munnen. Det är vanligt att också blod förekommer i kräkningarna dessa fall.
Gillar du den här artikeln? Du kanske också läsa: Att kräkas blod: vad kan orsaka det?
De vanligaste orsakerna till kräkningar
Ofrivilliga kräkningar är ett vanligt symptom vid många tillstånd i matsmältningskanalen. Dessutom kan det också vara resultatet av systemiska tillstånd. Följande är några vanliga orsaker:
- Hepatit
- Graviditet
- Appendicit
- Magsår
- Kemoterapi
- Gastroenterit
- Tarmobstruktion
- Matförgiftning
- Åksjuka
- Hydrocephalus och meningit
- Mediciner som NSAID och opioidanalgetika
I dessa fall kan kräkningarnas egenskaper och färg vanligtvis underlätta den medicinska diagnosen. Behandling av den bakomliggande orsaken lindrar vanligtvis symtomen. I vissa fall är administrering av antiemetiska läkemedel som metoklopramid eller domperidon nödvändig.
Du bör aldrig framkalla kräkningar om det inte är absolut nödvändigt
Kräkningar kan enkelt och säkert framkallas genom att följa stegen ovan. Att framkalla kräkningar bör dock aldrig bli en rutinmässig vana som en motverkande åtgärd vid överätande. Om du känner behov av att kräkas av denna anledning är det viktigt att konsultera en psykolog.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Brown, C., Mehler, P. (2013). Medical complications of self-induced vomiting. International Journal of Eating Disorders; 21(4):287-94. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23767670/
- Cámpora H, Falduti A. (2012) Evaluación y tratamiento de las alteraciones de la deglución. Revista Americana de Medicina Respiratoria; 12(3): 98-107. https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=382138394004
- Chai, D., Jiang, H., Li, Q. (2016) Review Article: Induced vomiting: a therapeutic option. International Journal of Clinical and Experimental Medicine; 9(9):17098-17105. https://www.researchgate.net/publication/309070846_Induced_vomiting_A_therapeutic_option
- National Health Services (17 de noviembre de 2023). Feeling sick (nausea). Consultado el 7 de agosto de 2024. https://www.nhs.uk/conditions/feeling-sick-nausea/
- National Poisons Centre (s.f) Vomiting – First Aid for Poisoning? An Incorrect Assumption. Consultado el 8 de marzo de 2024. https://poisons.co.nz/articles-and-info/first-aid/view/vomiting-first-aid-for-poisoning-an-incorrect-assumption/
- Sanivarapu, R., Gibson, J. (2023). Aspiration Pneumonia. StatPearls. Consultado el 8 de marzo de 2024. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470459/
- Sivakumar, S., Prabhu, A. (2023). Physiology, Gag Reflex. StatPearls. Consultado el 8 de marzo de 2024. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK554502/
- Uhlen, M., Tveit, A., Stenhagen, K., Mulic, A. (2014). Self-induced vomiting and dental erosion – a clinical study. BMC Oral Health; 14(92). https://bmcoralhealth.biomedcentral.com/articles/10.1186/1472-6831-14-92
- Yavari, P., Safajou, F., Shahnazi, M., Nazemiyeh, H. (2014) The effect of lemon inhalation aromatherapy on nausea and vomiting of pregnancy: a double-blinded, randomized, controlled clinical trial. Iranian Red Crescent Medical Journal; 16(3):e14360. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24829772/
- Zhong, W., et al. (2021). Mechanisms of Nausea and Vomiting: Current Knowledge and Recent Advances in Intracellular Emetic Signaling Systems. International Journal of Molecular Sciences; 22(11): 5797. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8198651/