Hur du behandlar hudmärken naturligt

31 mars, 2019
Nyponolja har förmågan att reglera pigmentering så att du kan återfå tonen på huden.

Med tiden kan solexponering och andra dåliga vanor ge dig hudmärken. Ibland handlar det om små mörka fläckar och andra gånger kan de vara betydligt större. I den här artikeln kommer vi att förklara hur du behandlar dessa naturligt med citron, jordgubb, nypon, aloe vera och gurkmeja.

Varför får man hudmärken?

Vill du ta bort hudmärken kan vi berätta hur du gör det på det på ett naturligt sätt utan att skada huden. Har du märken på flera platser kan det dock först vara bra att tänka på vad orsakerna kan vara för att förhindra uppkomsten av nya.

De vanligaste orsakerna är:

 • Överexponering för solen utan solkräm
 • Hormonella förändringar under graviditeten
 • P-piller
 • Kronisk akne
 • Åldrande

Citron

Den första behandlingen vi vill prata om är hur du kan bleka hudfläckar med citron. Citron är perfekt för att få klarare och renare hy. Har du känslig hud kan citron vara lite irriterande, så det rekommenderas att du blandar med några droppar flytande glycerin, vilket säljs på apotek.

Blanda båda ingredienserna i en glasskål. Du kan även hälla i några droppar vitamin E, som används som konserveringsmedel för kosmetika.

citron

Aloe vera

Aloe vera används i många kulturer för att tackla hudproblem och är en växt som hjälper till att återfukta fet hud och som läker akneärr och sår. Du kan använda en växt eller så kan du köpa gel på apotek eller i hälsokostbutiker.

Vi rekommenderar att du applicerar det två gånger om dagen och väntar tills det har torkat. Applicera sedan din vanliga fuktighetskräm.

Jordgubbar

Jordgubbar kan också användas för att dölja fläckar på huden. Det är lite mer komplicerat än med andra produkter, så vi rekommenderar att du tillreder en naturlig mask en gång i veckan. Krossa jordgubbarna ordentligt med en gaffel och applicera direkt på huden. Låt massan sitta i en halvtimme och skölj sedan med vatten.

jordgubbar

Nyponolja

Nyponolja är en annan bra lösning eftersom den kan reglera hudens pigmentering. Har du ett överskott av fläckar kan du använda det för att förbättra pigmenteringen.

Hur använder man nyponolja?

 • Oljan kan appliceras som den är och behöver inte spädas ut, till skillnad från andra oljor som kan vara irriterande i ren form.
 • Applicera två gånger om dagen.
 • Du kan köpa oljan i hälsokostbutiker eller affärer för naturkosmetika, men undvik att köpa den om du inte kan certifiera dess äkthet eller kvalitet.
 • Förvara den i en mörk, förseglad glasflaska.

Gurkmeja

Gurkmeja är en krydda som vi tidigare ofta har diskuterat på grund av dess antiinflammatoriska och cancermotverkande egenskaper, men den är även mycket användbar i det här fallet, inte bara för att ta bort fläckar utan även för att motverka inflammation i huden. Därför är den perfekt för känslig hud. 

Vi rekommenderar att du gör en hemmagjord kräm. För att göra det behöver du bara gurkmejapulver samt honung.

Tillredning

 • Blanda honungen med gurkmejan tills det får en tjock konsistens. Applicera sedan masken i en halvtimme och skölj sedan ordentligt med vatten.
 • Gör behandlingen dagligen i minst en månad.
Bli av med hudmärken med gurkmeja

Bilder: Chugy pocr, Frabisa och Manchester-Monkey

Spara

 • Strawberry as a functional food: an evidence-based review. Basu A, Nguyen A, Betts NM, Lyons TJ.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24345049
 • American Academy of Dermatology. (2013). Variety of options available to treat pigmentation problems [Press release].
  aad.org/media/news-releases/variety-of-options-available-to-treat-pigmentation-problems
 • Effects of Turmeric (Curcuma longa) on Skin Health: A Systematic Review of the Clinical Evidence. Vaughn AR, Branum A, Sivamani RK.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27213821
 • Promising Health Benefits of the Strawberry: A Focus on Clinical Studies. Sadia Afrin, Massimiliano Gasparrini, Tamara Y. Forbes-Hernandez, Patricia Reboredo-Rodriguez, Bruno Mezzetti, Alfonso Varela-López, Francesca Giampieri, and Maurizio Battino. Journal of Agricultural and Food Chemistry 2016 64 (22), 4435-4449 DOI: 10.1021/acs.jafc.6b00857
  https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/acs.jafc.6b00857
 • Martí, N & Mena, Pedro & Antonio Cánovas, Jose & Micol, Vicente & Saura, Domingo. (2009). Vitamin C and the Role of Citrus Juices as Functional Food. Natural product communications. 4. 677-700.
  https://www.researchgate.net/publication/24430305_Vitamin_C_and_the_Role_of_Citrus_Juices_as_Functional_Food